Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Liberalul Tăriceanu s-ar întoarce la matcă?

Zoom Liberalul Tăriceanu s-ar întoarce la matcă?

Pe 3 octombrie 2019, Sebastian Burduja, devenit între timp vicepreședinte al PNL, președinte al PNL Sector 1 și, cel mai probabil, candidat al respectivului partid la Primăria sectorului 1, postează pe Facebook un filmuleț de șase minute și 25 de secunde în care Friedrich Naumann Stiftung (Fundația Friedrich Naumann) îi face tânărului Burduja un portret elogios, prezentându-l, așa cum se laudă “Tianu”, drept luptător pentru libertate. Nemții îi spun, de fapt, “activist politic”, dar nu mai contează. Din film reiese că marile realizări ale tânărului, ca luptător pentru libertate, sunt că a făcut școala în SUA, pe  banii tatălui, că s-a întors în țară în 2016, a înființat partidul PACT și a țopăit în Piața Victoriei, într-o iarnă. Grele lupte.

Fundația Friedrich Naumann, al cărei slogan este “Für die Freiheit” (“Pentru libertate”), este o fundație germană liberală, care activează nu doar în RFG, ci în întreaga lume, având birouri deschise pe cam toate continetele. Cum l-a ales FFN tocmai pe Sebastian Burduja ca exponent al luptătorilor pentru libertate din România este, deocamdată, un mister. Mister ce se adâncește și mai profund dacă vedem cine sunt, de peste 15 ani, partenerii tradiționali ai FFN în România.

Așadar, Fundația Friedrich Naumann colaborează la București cu Institutul de Studii Liberale, înființat în 1998 ca asociație-satelit a PNL de către Theodor Paleologu, primul președinte al ISL fiind chiar Alexandru Paleologu. ISL a funcționat așadar pe lângă PNL o bună bucată de vreme, de-a lungul timpului din consiliul de conducere făcând parte oameni precum Cristian Bușoi sau Dan Motreanu. O vreme, cât a fost membru al PNL, de ISL s-a ocupat Mihai-Răzvan Ungureanu. În octombrie 2008, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în ultimele zile de mandat, a acordat ISL statutul de “asociație de utilitate publică”, împreună cu toate avantajele ce decurg din acest statut.

În momentul în care PNL a ieșit din ALDE european, trecând la populari, Tăriceanu a înființat aripa românească a ALDE și a luat cu el, la plecare, și ISL-ul.

Astăzi, ISL îl are drept președinte pe Dan Petre, fost consilier prezidențial în mandatul lui Emil Constantinescu, fost secretar de stat în MAE și director general al Institutului Diplomatic Român.

În octombrie 2018, ISL și FFN i-au acordat lui Emil Constantinescu “Premiul Libertății”.

Ei bine, având partener ISL-ul lui Tăriceanu, FFN promovează un politician ajuns vicepreședinte al PNL și președinte al PNL Sector 1. Mai mult, respectivul tânăr politician se află printre cei care, pe 10 august 2018, trăgeau din răsputeri să dărâme guvernul din care făceau parte și membri ai partidului lui Tăriceanu.

Până la urmă, nu-i frumos așa? Ieși de la guvernare, dai o mână de ajutor la dărâmarea guvernului și, iată, pui umărul la promovarea unuia care reprezintă, dincolo de toate, sistemul care l-a învins pe președintele pe care tocmai l-au premiat acum un an. Cine a zis că Tăriceanu se pregătește să iasă din politică? Poate se pregătește să revină în PNL, de care niciodată n-a putut sta prea mult despărțit.

1 comentariu

 1. #1

  Pai normal ca vrea in pnl. Acolo se dau achitari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]

 • Bula calului

  1 octombrie 2019

  Prezidențialele n-au fost întotdeauna așa. În 1990 aveam de unde alege. Îl aveam pe Ion Rațiu, nepot de memorandist cu rădăcini istorice în Ardeal, milionar în lumea liberă, democrat cu […]