Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Liberalul Tăriceanu s-ar întoarce la matcă?

Zoom Liberalul Tăriceanu s-ar întoarce la matcă?

Pe 3 octombrie 2019, Sebastian Burduja, devenit între timp vicepreședinte al PNL, președinte al PNL Sector 1 și, cel mai probabil, candidat al respectivului partid la Primăria sectorului 1, postează pe Facebook un filmuleț de șase minute și 25 de secunde în care Friedrich Naumann Stiftung (Fundația Friedrich Naumann) îi face tânărului Burduja un portret elogios, prezentându-l, așa cum se laudă “Tianu”, drept luptător pentru libertate. Nemții îi spun, de fapt, “activist politic”, dar nu mai contează. Din film reiese că marile realizări ale tânărului, ca luptător pentru libertate, sunt că a făcut școala în SUA, pe  banii tatălui, că s-a întors în țară în 2016, a înființat partidul PACT și a țopăit în Piața Victoriei, într-o iarnă. Grele lupte.

Fundația Friedrich Naumann, al cărei slogan este “Für die Freiheit” (“Pentru libertate”), este o fundație germană liberală, care activează nu doar în RFG, ci în întreaga lume, având birouri deschise pe cam toate continetele. Cum l-a ales FFN tocmai pe Sebastian Burduja ca exponent al luptătorilor pentru libertate din România este, deocamdată, un mister. Mister ce se adâncește și mai profund dacă vedem cine sunt, de peste 15 ani, partenerii tradiționali ai FFN în România.

Așadar, Fundația Friedrich Naumann colaborează la București cu Institutul de Studii Liberale, înființat în 1998 ca asociație-satelit a PNL de către Theodor Paleologu, primul președinte al ISL fiind chiar Alexandru Paleologu. ISL a funcționat așadar pe lângă PNL o bună bucată de vreme, de-a lungul timpului din consiliul de conducere făcând parte oameni precum Cristian Bușoi sau Dan Motreanu. O vreme, cât a fost membru al PNL, de ISL s-a ocupat Mihai-Răzvan Ungureanu. În octombrie 2008, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în ultimele zile de mandat, a acordat ISL statutul de “asociație de utilitate publică”, împreună cu toate avantajele ce decurg din acest statut.

În momentul în care PNL a ieșit din ALDE european, trecând la populari, Tăriceanu a înființat aripa românească a ALDE și a luat cu el, la plecare, și ISL-ul.

Astăzi, ISL îl are drept președinte pe Dan Petre, fost consilier prezidențial în mandatul lui Emil Constantinescu, fost secretar de stat în MAE și director general al Institutului Diplomatic Român.

În octombrie 2018, ISL și FFN i-au acordat lui Emil Constantinescu “Premiul Libertății”.

Ei bine, având partener ISL-ul lui Tăriceanu, FFN promovează un politician ajuns vicepreședinte al PNL și președinte al PNL Sector 1. Mai mult, respectivul tânăr politician se află printre cei care, pe 10 august 2018, trăgeau din răsputeri să dărâme guvernul din care făceau parte și membri ai partidului lui Tăriceanu.

Până la urmă, nu-i frumos așa? Ieși de la guvernare, dai o mână de ajutor la dărâmarea guvernului și, iată, pui umărul la promovarea unuia care reprezintă, dincolo de toate, sistemul care l-a învins pe președintele pe care tocmai l-au premiat acum un an. Cine a zis că Tăriceanu se pregătește să iasă din politică? Poate se pregătește să revină în PNL, de care niciodată n-a putut sta prea mult despărțit.

1 comentariu

 1. #1

  Pai normal ca vrea in pnl. Acolo se dau achitari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]