Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Maestrul şi Margareta. Cînd Dracul îşi face de lucru la Moscova

Zoom Maestrul şi Margareta. Cînd Dracul îşi face de lucru la Moscova

Într-o după-amiază de vară, în Moscova anilor 30 îşi face apariţia Diavolul. E un domn îmbrăcat cu gust – pare cetăţean străin – care-şi dă seama că în oraş lucrurile au luat-o razna, încît a sosit momentul să facă puţină ordine în capitala sovietică. Aşa începe Maestrul şi Margareta, romanul pe care Mihail Bulgakov n-a apucat să-l vadă publicat. O carte cuceritoare la care simţi nevoia să te întorci şi care te încîntă de fiecare dată cînd o reciteşti. În cazul meu, de peste zece ori în întregime şi de nu mai ştiu cîte altele, de dragul cîte unui.

Aşadar Diavolul a sosit la Moscova şi se pune pe treabă. Mai întîi îl convinge pe un erudit redactor ateu că nu e mare filosofie să afli cînd va muri cineva, mai precis chiar el. Şi cum redactorul ar fi în stare să bage mîna în foc că Isus n-a existat şi încearcă să-l lămurească şi pe talentatul dar cam incultul poet Ivan Bezdomnîi,  îl ajută să înţeleagă cum stau lucrurile prezentînd-i întîlnirea dintre Pilat din Pont,  procuratorul Iudeei, şi un tînăr arestat fiindcă ar fi stîrnit tulburări în Ierusalim. Tînărul îl face să se simtă ciudat pe procurator care i-ar da drumul, dacă nu s-ar băga pe fir marele preot Caiafa. Şi de aici încolo, romanul curge pe două planuri. Unul, al faptelor de tot soiul ale diavolului Wolland şi ale adjuncţilor săi, iar celălalt, al ultimelor zile din viaţa omului din Nazaret aşa cum au fost scrise de Maestru. 

Ca să faci ordine într-un oraş cum e Moscova trebuie ca mai întîi să stîrneşti puţin haos în viaţa locuitorilor ei. Cu o ploaie cu bani, într-un teatru de varieteu, de pildă. Sau oferindu-le cetăţenelor moscovite rochii noi după ultima modă de la Paris în locul celor pe care le poartă. Banii sînt destinaţi unei singure utilizări. După aceea se transformă în etichete fără valoare. Iar rochiile dispar cînd moscovitele ies din teatru, lăsîndu-le în vestimentaţia intimă pe iubitoarele de varietăţi. 

Vigilentul poet se prinde că e ceva necurat cu bănuitul cetăţean străin şi porneşte pe urmele lui, înarmîndu-se cu o coniţă şi provocînd scandal, încît e condus la balamuc.Acolo îl cunoaşte pe Maestru.

Woland, Behemoth, cotoiul lui care vorbeşte, şi un tip care pare dirijor de cor se stabilesc în apartamentul unui tovarăş pe care îl trimit la dracu-n praznic, mai exact la Ialta, fiindcă nu vrea să elibereze de bună voie spaţiul locativ pe care l-a obţinut prin omeneşti coţcării. Apoi o invită protocolar pe Margareta, soţia de taină a Maestrului, cea care fiindcă nu cere nimic, va obţine tot ce-şi doreşte, adică să fie din nou împreună cu el şi ca manuscrisul romanului pe care Maestrul l-a ars să reapară. Asta după ce Margareta acceptă să apară împreună cu Wolland la marele lui bal pentru vii, dar mai ales pentru morţi. 

În timp ce povestea lui Isus continuă, într-un stil înalt, şlefuit dumnezeieşte, întîmplările din Moscova se precipită într-o cascadă drăcească, de un umor căruia nu-i pot rezista nici triştii de profesie. În cele din urmă lucrurile vin de se leagă. Maestrul şi Margareta primesc liniştea pe care şi-au dorit-o, Ivan Bezdomnîi renunţă la poezia agitatorică şi devine un istoric respectabil, iar nesăbuiţii care s-au pus cu dracul pătimesc pe pămînt chestii care le dau de gîndit asupra naturii lumeşti a iadului.

 

Mihail Bulgakov, Maestrul şi Margareta, Ed. Humanitas sau, dacă aveţi răbdare, puteţi găsi la anticariat ediţiile de pînă în 1989, într-o traducere care mie mi-a plăcut mai mult, chiar dacă din ele lipseşte balul miliţienilor.

10 comentarii

 1. #1

  si filmul…superb 🙂

 2. #2

  si dumneata… prea prost ca sa citesti o carte

 3. #3

  Editiile de pina in 1989 ingrozitor de cenzurate, lipsesc nu numai fraze, dar chiar si capitole intregi.O carte exceptionala, uluitoare, cu putin noroc gasiti serialul pe you tube, daca nu a facut scandal producatorul.

 4. #4

  haha, ca un facut, astazi m-am apucat sa recitesc Maestrul si Margareta si acum vad articolul 🙂

 5. #5

  “Maestrul si Margareta” e una din cele mai mari dezamagiri literare de-ale mele. Cu exceptia catorva dintre paginile acelei parti a romanului care isi are actiunea pe vremea lui Cristos, e extrem de plicticoasa. E imbibata de tezism, de “critica acida la adresa…”, de folosifie ieftina, de halicinatii chiar. Am citit-o cap-coada numai din cauza faimei de care se bucura. Si imi pare rau de timpul pierdut.

 6. #6

  Maestrul si Margareta este romanul meu preferat nu stiu cum poate fi o dezamagire literara.Eu am citit-o din intamplare si m-a fascinat,am ramas fascinata si de puterea de creatie pe care o are Bulgakov.Primele pagini mi-au parut putin ciudate dar cu cat avansam imi placea tot mai mult si cand am terminat-o si am inteles-o mai bine mi-am zis -E romanul meu preferat pana acum

 7. #7

  O carte absolut fabuloasa! Nu inteleg cum te poti plictisi citind-o…

 8. #8

  se inscrie cu succes in top 3 cele mai bune carti citite de mine

 9. #9

  cea mai frumoasa delectare a mea de pana acum ..:)

 10. #10

  razvane spune-ne si noua ce naiba citesti de asta ti se pare plicticoasa. sau ce naiba fumezi ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]