Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Manual de întrebuinţare a femeii romance

Zoom Manual de întrebuinţare a femeii romance

Mă înnebunesc după ONG-urile care vor să le scape pe românce de amarul lor conjugal şi de imaginea lor de obiecte de consum la bucătărie, în pat şi pe unde se nimereşte. Pentru asta însă, aşa cum într-o poză răposatului Sartre i-a fost cenzurată pipa din gură, ca să nu îndemne postum la fumat, ar trebui ca şi în literatură să se recurgă la o cenzură pe gustul feministelor. 

Ca să lichidăm prejudecata că locul femeii e la cratiţă, ar trebui ca toate scenele literare care le surprind pe femei în aceste umilitoare ipostaze să dispară. Şi asta începînd cu femeile care gătesc în Odiseea – să devină „persoane“ care fac şi dreg pe la bucătărie –, pînă la „muierile“ bucătărese ale lui Sadoveanu şi la dna Moromete a lui Preda, cea care se vede în situaţia umilitoare de a-i fi furat cîinele brînza de pe masă şi care le spune excedată celor care o exploatează: „Acum să mîncaţi cîinele!“. Şi primeşte din partea soţului ei replica machistă: „Cum să mîncăm cîinele, fă nebuno! E bun cîinele de mîncare, fă zăltato?“. O femeie care calcă rufe e şi ea o femeie exploatată, ca să nu mai pomenim că poate fi întrebuinţată simultan şi în alte scopuri, ca în Răscoala lui Rebreanu, în care o tînără inocentă e puţin violată, apoi se întoarce la călcatul rufelor. Ceea ce trebuie să dispară fără discuţie din literatură sînt scenele de viol, începînd cu pagina ştiută din Răscoala aceluiaşi Rebreanu, continuînd cu Desculţ de Zaharia Stancu şi pînă la violurile literare contemporane care le dau gîndirea ţăranilor analfabeţi şi îi fac pe orăşeni să arunce cu cîinii pe fereastră dacă nu le iese violul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale