Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Marga vrea să lărgească cultura

Zoom Marga vrea să lărgească cultura

Ce greu aflăm cît de deștepți sînt, de fapt, băieții deștepți. De cele mai multe ori, retrași în spatele unor instituții îndepărtate, nemediatizate, scriind ici-colo cîteva articole bricolate din cărți, ei ajung să-și agațe de scăfîrlii aure strălucitoare, orbitoare, deși nevăzute.

Este cazul mai vechi de-acum al domnului Baconschi. Umbra staturii sale intelectuale se-ntindea din pristolul de la Roma pînă peste altarele democrației dîmbovițene. Dar soarele de la Cotroceni s-a ridicat ușor deasupra sa, iar umbra a devenit din ce în ce mai mică, pînă în momentul în care s-a cuibărit, rușinată parcă, între picioarele intelectualului nostru. Astfel, în cîteva luni de politică și expunere, din omul fin, din discursul argumentat, din ideile proaspete, pe care, asemenea filmului porno cu Angela Similea și Florin Piersic, le văzuse cîndva un prieten al unui prieten, a rămas doar o limbă pufoasă făcută preș în fața doamnei Udrea.

Iar în urma lui s-au încolonat Sever Voinescu, Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și alte bocitoare pedeliste care au condus la groapă faima intelectualului critic, acid, greu de manipulat de structurile de putere.

Este, mai nou, cazul domnului Marga. Orice s-ar fi spus despre el în toți acești ani, trebuia totuși să admiți că ai de-a face cu un intelectual, cel puțin după trăsăturile minime ale acestui concept, cu un universitar onest, respectat în mediul academic. Ca ministru al Învățămîntului a părut un Shrek, o creatură stîngace, neadaptată și, ca oricare ministru de la Învățămînt, mistuit de pasiunea pentru reformă.  

Acum, ca director al ICR, după ce a fost exmatriculat de la Externe pentru merite deosebite, Marga pare că s-a luat în sfîrșit în serios, că s-a întîlnit cu destinul. De fapt s-a ciocnit cu destinul. Dar, ce zic eu că s-a ciocnit. A fost un accident, un adevărat carnagiu. Cultura română de azi, aia vie, e încarcerată și urlă dintre fiarele contorsionate.

Dar iată filmul accidentului văzut din mașina domnului Marga: "ICR va pune în relief universal diversitatea și bogăția culturii române, faptul că, la rândul ei, această cultură își dezvoltă – în respectul legalității, democrației și demnității umane – abordări variate, înnoitoare și competitive. ICR nu este aservit vreunui curent ideologic, politic sau estetic, ci numai interesului public al imbogățirii culturii române și promovării ei adecvate în secolele de continue revoluții – în cunoaștere, în felul de viață al oamenilor, în felul lor de a vedea lumea – în care trăim".

Of, fraze mai sforăitoare decît Crin Antonescu.

Dar martorii spun că Andrei Marga nu era singur în mașină la această ciocnire cu destinul. Alături, pe locul mortului politic, se afla Puiu Hasotti care, cu capul scos pe trapă, urla: "Suntem în discuţii avansate pentru ca la anul în România să existe timp de minimum două luni cea mai mare expoziţie itinerantă pe care a organizat-o China vreodată şi cea mai mare expoziţie temporară pe care România a găzduit-o vreodată. Este vorba de 100 de soldaţi din faimoasa armată a soldaţilor din lut, însoţită de încă vreo sută de artefacte din epoca bronzului din China. Epoca bronzului în China este una de o extraordinară însemnătate şi din punct de vedere artistic de o spectaculozitate deosebită".

Foarte probabil, soldații de lut sînt niște replici chinezeși luate din Dragonul Roșu ai cu adevărat faimoșilor soldați de teracotă.

Paramedicii sosiți la locul accidentului le-au pus imediat celor doi diagnosticul de imbecilitate morbidă.

3 comentarii

 1. #1

  Pai , dupa cum vad eu , esti cam singurul care ai avut curajul sa te iei de Marga. La un moment dat , aveam impresia ca sunt de-a dreptul idiot , din moment ce , pe mai toate canalele , care mai de care era pe spate cind auzeau ca Marga e la Cultura , la exteerne , la sducatie, pfaiii , acum sa vedti voi ce va reforma Marga asta !!! Numai eu stateam si ma gindeam : cum naiba nu-mi place si mie Marga ca tuturor celorlalti!!! Acum vad ca nu sunt singurul….Multumesc !!!::)))

 2. #2

  Deja cunoaștem personagiul în cestiune, a mai făcut „treabă” și ne-a ajuns! Să îl oprească cineva…

 3. #3

  Stimati domni gazetari to late, to late
  Dl Marga, ca si alti intelectuali citati aici a beneficiat de non combatul, a se citi chiar limbutele media ani de zile.
  Acum, ne prindem ca dl e demagog si-atat? Printre altele e unul dintre indivizii care-a pus umarul cu mare hotarare la transformarea universitatilor de stat in buticuri de mare clasa si asta in palauzele mintilor luminate si reformatoare de prin presa 🙂 Fabrici de impotura si manuale alternative de care au beneficiat dupa domnia sa o gramada de alti oameni 🙂 iubitori de dreapta sid e capitalism.
  Cine-a inventat consiliul academic cand nu mai poti fi doctor? Si cate si cate-a mai inventat dl Marga.
  Urat e ca a inceput sa ia capete-n gura strict pe motive de dl Basescu/Boc si-atat, si vag.. Dl Marga e intelectualul roman tipic de drepata 🙂 feudal legitimat de prostii care l-au periat ba pt un master la stat, ba pt cateva fitrimituri si atacat strict pe baza de prostii pen ca luat la bani marunti s-ar putea dovedi ca seamana multcu detractoriii su antecesorii de pe l ICR cu care a si mers o vreme de manuta in vederea ajungerii feudale pe baza de „spune un prieten al prietenului 🙂 Dar mitul prietenului prietenuluic are spune ca Patapievici scrie cool desi n-a citit nimic i-aua sigurat acestuia liniste deplina si atunci cand au pleact banuti, arta a fost neconvingatoare si nreprezentativa, dar colorata nevoie mare -dar asta e subiectiv si prietenul prietenului zicea ca omule stilat si umblat si cand s-a lucrat cu fundatii inexistente etc
  ce-ar fi sa-l tratam pe dl Marga din scurt cu „unde-i auditu’ ICR si cate fundatii care nu exista o sa subventionezi latale mare liberal bugetar de-o viata? ,

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint