Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mitrea, animalul politic cu mustăți

Zoom Mitrea, animalul politic cu mustăți

Mitrea este copilul pe care l-ar fi avut un șofer de “rabă” cu un profesor universitar submediocru.

În viața sa politică s-au încrucișat mirosul de benzină și ochelarii de intelectual, vorba șleampătă și tîlcul cu rază mică de acțiune.

I-a plăcut mereu să fie plin de povețe, o fire echilibrată, calmă, un om cumpătat. A intrat în PSD la fel cum a fost promovat: pur și simplu, a fost promovat într-un post unde cîștiga mai bine. A fost ministrul Transporturilor, adică șef peste transportul de bani de la bugetul de autostrăzi spre locuri din lumea asta unde autostrăzile au fost o problemă acum o sută de ani.

Mitrea e numele pe care îl poartă retard-ul nostru istoric. Mitrea e titlul unui documentar despre cele mai alunecoase personaje ale tranziției noastre. Și, foarte probabil, Mitrea e numele unor conturi de-aiurea în care stau stivuite în fișicuri speranțele infrastructurii românești.

Mitrea nu a clintit cu un milimetru destinul acestei țări. E un conservant mai bun decît sarea și poate să bată pasul pe loc mai elegant ca cel mai talentat dintre ratați. I-a plăcut să îi împace pe toți și, din cînd în cînd, obosit, să repete principiile goale de orice sens și bani ale democrației sociale pe care o clocea alături de celelalte fosile din PSD.

Aici se odihnește un munte de om pe un munte de bani – probabil că asta va sta scris pe piatra funerară a carierei sale politice.

S-a retras acum vreo două luni din viața politică și, probabil cu cîțiva ani înainte, din viața infracțională. A făcut un pas înapoi exact în brațele procurorilor. Dar, dacă vi-l amintiți vorbind în fața camerelor, a zis că e mai bine să se retragă, fiindcă – vezi, Doamne – nu se mai identifică de ceva vreme cu noua generație, fiindcă lumea nu mai e ca pe vremea lui, fiindcă totul, vai, prea a luat-o razna, iar el nu-și mai are nici un rost. Doi ani de închisoare pentru Mitrea echivalează cu un act de capitulare a DNA-ului în fața mafiei pesediste. Iată-i pe procurori ieșind cu un băț în vîrful căruia este agățată o batistă albă. Mitrea îi așteaptă, e împăciuitor și indulgent. Ia batista din băț, se șterge cu ea la nas, își aranjează mustața și dă un telefon la casa de vacanță: Vin într-un an, să fie făcut focul în șemineu!

1 comentariu

  1. #1

    OK, trebuia spus de cineva, ai facut-o, dar da-mi voie sa adaug un final hollywoodian: se clocesc niste rogatorii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint