Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Moartea țărișoarei

Zoom Moartea țărișoarei

De ani spun că mi-e sete, iar ei îmi spun să tac. Amețitoarea apă, prea limpede se clatină! Mă simt legat prin sete de țara care va muri la ceas oprit de lege și de datină.

N-avem după cine să ne mai luăm la deal, printre târșuri, nici brazi să ne zgârie răi și uscați nu mai sunt, că-s tăiați. Dar avem supermarket și nu mai e foamete, deși nici capre nu mai sunt în Munții Carpați.

Unii au avut nevoie

de ceea ce s-a întâmplat la Caracal pentru a realiza că statul român este incapabil, incompetent, înrudit cu el însuși, consangvinat până la îndobitocire, plin de încrengături, interese și mușamalizări.

Dar oare era nevoie de acel episod pentru a ne da seama de asta? Este, mereu, „nevoie să moară oameni“ pentru a conștientiza realitatea?

Să spunem că cetățeanul de rând e ocupat. Muncește pentru a-i asigura statului banii necesari pentru a avea grijă de el, de cetățean, pentru a-i asigura asistența medicală, apărarea, ordinea publică și infrastructura de care are nevoie pentru a trăi și pentru a se dezvolta. Așadar, cetățeanul obișnuit nu are timp să supravegheze tot ceea ce se întâmplă sau ce nu se întâmplă în țara asta. Dar de aia avem stat, autorități, instituții. Ele ar trebui să fie ocupate fix cu ceea ce nu face cetățeanul contribuabil. Ele trebuie nu doar să supravegheze cum merg lucrurile, ci chiar să facă lucrurile să meargă.

Din păcate,

statul român și instituțiile sale nu-și fac treaba. Iar vânătorii de oportunități așteaptă răbdători slăbiciunea. După Caracal, mai mult decât după Colectiv, statul a sângerat abundent. Încă mai sângerează. Iar hienele au simțit mirosul de sânge. Au încolțit căprioara rănită, rânjesc dinții la ea și așteaptă momentul potrivit ca să atace.

De la momentul Caracal încoace, s-au înmulțit violențele extreme, petrecute în locuri și în momente extrem de publice, sub ochii ficși și imobili ai autorităților.

Bătăi dure în plină stradă, în timpul unor manifestații publice de la care Poliția și Jandarmeria lipseau inexplicabil. De fapt, o explicație există. De zilele Tulcei, polițiștii și jandarmii formează echipe mixte pentru a ciupi câte ceva de la comercianții de pe faleză. Cum să le ceri să fie prompți la o încăierare care are loc în buricul falezei, la câțiva pași de prefectură? Ce sunt ei, supraoameni?

Pe litoral, găști rivale se înfruntă violent, iar incidentul se lasă cu un om călcat de mașină pe cap. De mașina prietenului lui, mașina din care coborâse. Totul, sub privirea rece a camerei de supraveghere.

În Mangalia, unul este împușcat în plină stradă, cu o armă de vânătoare, la nervi.

Știrile despre bătăi, violențe se înmulțesc vertiginos.

Interlopii șterg pe jos cu procurorii și se declară scârbiți de țara asta. Alți interlopi fac declarații publice și acuză mafia din sistem.

E sânge peste tot, pe toți pereții. Nu mai locuim într-o țară, ci într-un film de Tarantino.

Prădătorii au simțit sângele, au simțit animalul rănit și nu se mai tem de nimic. Unul își omoară mama cu Poliția la ușă. În definitiv, ce pot să-i facă?

Măcelul de la Săpoca

nu face parte din acest val de violențe, dar este relevant pentru noi și noi descoperiri legate de slăbiciunile sistemului numit stat.

Poliția e varză? Procuratura e varză? Dar stați să vedeți cât de varză este sistemul de îngrijire a bolnavilor psihic.

Și, din nou, „a fost nevoie să moară oameni“ pentru ca toată lumea să afle cum stăm în realitate.

Cum stăm? Prost? Nu, nu prost. Suntem la pământ.

Pentru asta nu este de vină un singur guvern, un singur președinte. Pentru asta sunt de vină toți responsabilii politici din ultimii 30 de ani.

Până acum, nici măcar un singur ministru nu a făcut un lucru elementar la preluarea funcției: un audit complet al domeniului pe care ar trebui să-l managerieze. Nici măcar opozițiile, de-a lungul timpului, n-au făcut așa ceva, pentru a fi pregătite atunci când vin la putere. Nu vorbesc aici despre analize tembele făcute de alde Sorin Ioniță, din birou și numai din cifre. Vorbesc despre audit-uri complete și complexe. Ar trebui ca fiecare om care visează să coordoneze un anumit domeniu să știe, dinainte de a fi numit, de ce se lovește.

Altfel, toți politicienii sunt surprinși la puțină vreme după ce preiau o funcție. Uneori trec ani pentru a descoperi care sunt hibele sistemului. Uneori e nevoie de mai multe mandate doar pentru a zgâria puțin la suprafață.

Aleșii noștri și numiții lor vor fi, în acest ritm, mereu uimiți ei înșiși de ceea ce se întâmplă.

Și, mereu, va fi nevoie să moară oameni pentru ca putreziciunea să fie palpabilă.

În ritmul ăsta, va muri întreaga țărișoară, sub ochii lor.

Iar ei vor plânge și vor mânca. Și vor mânca. Pentru că lor le este mereu foame, mai mult foame decât milă.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  @ Terineanu Vasile Bai Terineanule, vezi ca ai stat cam mult in aburii de acetona , esti confuz. Nu mai citi articole inteligente ca-ti distrug neuronasul. Stai cu imbecilii tai si nu mai iesi pe campul tastaturii !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite