Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Moldovistan: povestea unei cangrene de succes

Zoom Moldovistan: povestea unei cangrene de succes

Acum vreo doi-trei ani, Republica Moldova era botezată, de vocile sobre ale unor europeni de turtă dulce, „povestea de succes” a potemkiniadei bruxelleze numite „Parteneriatul Estic”. “Astăzi, Republica Moldova şi premierul Vlad Filat sînt eroi pozitivi în UE. Dacă cineva crede în rostul lărgirii UE, este pentru că există şi exemple pozitive, iar R. Moldova este un astfel de exemplu”, spunea Donald Tusk, pe atunci premier al Poloniei.

Între timp, un miliard de dolari a dispărut, zeci de mii de protestatari cer demisia Guvernului, eroul Filat e arestat, taman pentru hălci din miliard.

Angela Merkel a făcut şi ea o vizită istorică la Chişinău, generînd titluri nemţeşti de genul „Unde naiba e Moldova?”. Vicepreşedintele american Biden a binecuvîntat şi el, la faţa locului, miracolul basarabean, promiţînd lapte, miere şi Disneyland. Deci, wtf? Cine a furat miliardul? Cum naiba a ajuns Albă-ca-Zăpada o Mumă a Pădurii, prinţul salvator – jefuitor de bănci arestat, iar piticii pro-europeni – protestatari în stradă, cerînd demisia Guvernului, a preşedintelui şi a tuturor?

Răspunsul clasic zice că bau-baul rusesc e de vină. Ca şi cum rolul unui lup geopolitic e să fie vegetarian, să facă poduri de flori şi să legene republici ex-sovietice. De fapt, de vină sînt prostia, tîmpenia sau mercantilitatea birocraţiilor civile şi secrete din Washington, Bruxelles, marile capitale europene şi, ultima pe listă, Bucureşti. Fără tîmpenia vestică în costume scumpe, infecţia basarabeană nu s-ar fi cangrenat în asemenea hal, iar Rusia n-ar avea la îndemînă o grenadă gata amorsată, lîngă Transnistria, Ucraina şi Crimeea. Adică un bun motiv de a da foc gardului slab al UEşi NATO. Sau o pîrghie de negociere utilă, în şahul global Est-Vest.

 

Şacal contra crocodil

Primind morcovul vestic, dar fără spectrul unui băţ de control serios, călăreţii măgăruşului basarabean au zis bogdaproste şi s-au pus rapid pe stors sucul portocaliu. Numai că au început să se încaiere de la pradă.

Cel mai vizibil dintre aceşti prădători e eroul Vestului Extatic – ex-premierul Vlad Filat, proaspăt chiriaş al puşcăriei din Chişinău. Figură legendară a contrabandei de Prut, eroul tuskian n-a fost doar student la Iaşi, ci şi parte a unui dosar penal românesc, în care nu era vorba de trafic cu biblii, ci cu ţigări.

Ajuns şef al privatizării, în vremea premierului Ion Sturza (partenerul lui Patriciu la Rompetrol), Filat a halit într-un an cît alţii în şapte, ca un brav erou. După ce a fost hrebenciuc în partide cu alt naş, Filat şi-a făcut cumetria lui politică, zisă Partidul Liberal-Democrat. Pro-european, că aşa era moda. Atît de pro-european încît, sub glorioasa conducere a partidului filatelist, firmele din Rusia au continuat să înghită hălci mari din economia de stat. Unele strategice, precum Banca de Economii (CEC-ul basarabean) sau Aeroportul din Chişinău.

Ajuns premier, Filat a luat-o razna cu părerea despre sine, în stilul “Adrian Năstase”, cu nuanţe putiniste. Rînd pe rînd, l-au părăsit vechi prieteni sau colegi, sătui de accesele sale gonflabile. Pînă şi nevasta l-a lăsat pentru un fost consilier de-al lui, iar asta nu e bîrfă, ci simptom. Numai că Năstasele de Chişinău n-a înţeles ce i se întîmplă, nici în ceasul al treisprezecelea, şi a continuat să se umfle în burtă şi în pene. Pînă a făcut „poc”, după gratiile Centrului Naţional Anticorupţie. De unde arată, cu sfîntă mînie populară, spre vampirul tenebros care i-a regizat arestul nemeritat: Vlad Plahotniuc. Acesta e, ne spune eroul tuskian, numele Răului suprem, care sufocă toată Basarabia.

Cine e acest anti-erou malefic? În paşaportul românesc, îl cheamă Vladimir Ulinici. E legală dubla lui identitate? Asta ar trebui să ne spună statul românez. Despre personaj ne-ar putea spune mai multe cîţiva pesedişti care îl ştiu mai de aproape, ca oaspeţi ai săi: Mircea Geoană, Victor Ponta, Titus Corlăţean. Sau ardelenii Cozmin Guşă şi Daniel Diviricean, amicii Grupului de la Cluj, care l-au consiliat (între timp, Diviricean a ajuns şi soţul ex-soţiei lui Filat).

Lui Plahotniuc/Ulinici i se spune „Al Capone de Grozeşti” (satul lui natal) şi a intrat în liga mare basarabeană ca vătaf al afacerilor neoficiale ale famigliei Voronin, în anii cînd comunistul-şef călărea Basarabia. Despre perioada anterioară a personajului circulă diferite legende, care includ cuvinte ca „raket”, „trafic de persoane” etc. De altfel, în presa de la Chişinău apar periodic ştiri despre aflarea lui Plahotniuc în vizorul Interpol, ştiri dezminţite rapid de canalele de presă controlate de dl „Al C”.

La finalul erei Voronin, dl „Al” s-a gîndit că i-ar sta mai bine ca proprietar decît ca vătaf al averii comunistului milionar. Aşa că a contribuit serios şi discret la căderea regimului, înghiţind apoi cea mai mare parte din agoniseala pentru care neo-bolşevicul n-avea acte. În politică, a luat din drum un partid mic, plus o piesă de bază a regimului Voronin (şeful Parlamentului, Marian Lupu), iar acum controlează o cumetrie, Partidul Democrat, care a ajuns cea mai influentă. Nu fiindcă actualul şef al Parlamentului e finul lui Plahotniuc, ci fiindcă dl “Al” e jupînul care are butoane de bază peste tot: procuratură, serviciul de securitate al statului, tribunale, Centrul Naţional Anticorupţie, Curtea Constituţională, Banca Naţională, principalele canale de presă etc. Cu o asemenea reţea, omul a demisionat liniştit din Parlament, ca să vadă poporul cît e de modest.

Partidul Liberal, al marilor români Ghimpu & Chirtoacă (cumătrul băsesc), e de mult în buzunarul mic al jupînului. Un buzunar încăpător, în care intră activişti civici, vedete, politicieni. Partidul Comunist, cu tot cu Voronin, împarte cu liberalii românofili acelaşi buzunar, unde chiţcăie şi partiduţul ex-premierului Iurie Leancă (popular-european, natürlich). În buzunarul de la piept, dl “Al” a ştiut să adune, pragmatic, securişti abili şi specialişti în finanţe off-shore. Filat n-a înţeles bine partea cu securiştii şi a crezut că un şacal nervos poate cîştiga meciul cu un crocodil calm. Aşa că acum cheamă poporul în ajutor, de după gratii.

 

Anatomia poporului şi prognoza meteo

Poporul basarabean, cel încă neemigrat, e reprezentat de două tabere protestatare. Una şi-a zis „Platforma Demnitate şi Adevăr” şi are în frunte un cocktail pestriţ: activişti civici, foste slugi ale prostituatului politic Iurie Roşca, lobbyşti ai cuplului de milionari Victor şi Viorel Ţopa. Cei doi au fost parteneri ai lui Plahotniuc, apoi, certîndu-se cu el, au trecut, evident, de partea poporului. Unul dintre ei e condamnat la închisoare şi fugar în Germania. O vreme, cei doi Ţopa s-au coalizat cu Filat, dar, cînd acesta a făcut primul armistiţiu cu jupîn Capone, au continuat războiul pe cont propriu. Acum trupele lor şi-au pus corturile în faţa Guvernului şi cer demisia tuturor, cu sloganuri anti-mafie şi pro-europene.

Cealaltă tabără şi-a pus corturile în faţa Parlamentului şi e bicefală, cu colorit rusesc. Un cap e al socialistului Igor Dodon, noua miză a Moscovei. Celălalt e al interlopului de bîlci Renato Usatîi, un fel de Dan Diaconescu mai grotesc, ajuns primar în Bălţi, al doilea oraş al ţării. Cu dublă comandă (Moscova-Plahotniuc), Usatîi tocmai a fost şi el arestat, ca să nu zică lumea rea că numai Filat e după gratii.

Acesta fiind peisajul cangrenei, viitorul basarabean se anunţă sumbru-maroniu. Ocupat cu Siria, islamişti, refugiaţi etc., e greu de crezut că Vestul va găsi soluţia negăsită în vremuri mai calme. Rusia, vechiul rechin al zonei, e mai bine plasată pentru a profita de apa tulbure. Iar România se poate trezi că are la gard, în curînd, o belea mai balşaia decît criza refugiaţilor.

1 comentariu

 1. #1

  Prea bun, prea ca la Moldova! Excelent articolul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Perinitza

  16 iulie 2024

  Îmi pun urechea la pămînt. Simt vina: aud cum se scumpește motorina. Un domn mi-așază, în genunchi, batista. Îmi vine să îl strig pe Burebista, că perinița el a inventat-o […]

 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

Editoriale
 • Perinitza

  16 iulie 2024

  Îmi pun urechea la pămînt. Simt vina: aud cum se scumpește motorina. Un domn mi-așază, în genunchi, batista. Îmi vine să îl strig pe Burebista, că perinița el a inventat-o […]

 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

bijuterii argint