1470 – Ștefan cel Mare devine campion mondial la tir cu arcul, după ce nimerește cu săgeata, de la sute de metri distanță, fix locul unde urma să construiască o mănăstire.
1640 – Voievodul moldovean Vasile Lupu devine primul român care joacă fotbal, după ce unui hatman îi cade cușma de pe cap, iar el începe să dea cu piciorul în ea, fentând toate încercările hatmanului de a o recupera. Se spune că în acel meci portarul Sucevei a încasat cinci goluri.
1716 – Dimitrie Cantemir publică prima sa cronică sportivă: Descrierea Moldovei cu Țara Galilor, scor 3-1 pentru gazde.
1821 – Pandurii lui Tudor Vladimirescu îi alungă pe fanarioți din București, după ce intră în capitală înarmați cu bâte sub pretextul că sunt o echipă de oină din Târgu Jiu.
1830 – Eșec pe linie la campionatele europene de scrimă, după ce adversarii noștri folosesc în cadrul competiției arme de foc și săgeți cu vârful înmuiat în otravă.
1877 – Pentru Războiul de Independență, Ministerul Apărării reintroduce cușmele în echipamentul militar, pentru ca ostașii noștri să aibă cu ce juca fotbal în momentele de relaxare dintre bătălii.
1920 – Propunerea unui medic bucureștean are câștig de cauză. Chirurgia devine în mod oficial ”sportul cu mănuși”, în detrimentul săniușului.
1926 – Călărețul nostru Matei Grigore Cantacuzino devine numărul 1 mondial la hipism, după ce câștigă toate competițiile posibile în șaua unui țăran mai voinic din județul Ialomița.
1976 – Nadia Comăneci ia prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Se pare că aparatele nu puteau afișa o notă de 10 la gimnastică, așa că au afișat nota de 10 la matematică, acolo fiind posibil, întrucât se mai luase.