Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Neveste bogate pentru politicieni săraci. Faza pe regiuni de dezvoltare. Ep. II – Crișana

Zoom Neveste bogate pentru politicieni săraci. Faza pe regiuni de dezvoltare. Ep. II – Crișana

După ce am trecut în revistă nevestele producătoare de bani din regiunea Centru, pornim puțin spre vest și ne oprim în altă zonă de dezvoltare regională, Crișana. Aici, în cazul în care planurile de reorganizare administrativ-teritorială ale actualei Puteri vor deveni realitate, multe distinse doamne, pricepute în ale afacerilor, se vor trezi cu soții acasă, rămași fără posturile de președinți ori vicepreședinți ai consiliilor fostelor județe. Iar firmele soților, de pe numele soțiilor, vor fi lipsite de acele atît de fructuoase legături cu conducerea politică a județului.

Crișana: Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Maramureș

Județul Bihor e unul al opoziției, condus de Radu Țîrle, membru PNL și fost senator PDL, partid din care a fost exclus înainte să-și găsească vocația liberală, în 2007. În ciuda migrației sale politice, soția acestuia, Daniela, e fidelă jobului de la Consiliul Județean, mai ales că e în subordinea soțului. Dumitru Voloșeniuc, vice la CJ din partea PNL, e un timp mai aplecat spre business. Deține firma Road Trans SRL, societate aflată, conform datelor de la Registrul Comerțului, în fază de urmărire penală. Cu toate astea, încaseasă  de acolo 33.600 RON anual pe post de dividende. Firește, de administrarea societății de ocupă soția, Camelia. Ea mai deține și o altă societate, Pedag Infor SRL, pe care o administrează și care, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, pierde anual bani. Noroc că merg afacerile din proprietatea soțului mai bine.

Celălalt vice al CJ, Kiss Alexandru Iosif Francisc, membru UDMR, e un caz chiar și mai interesant. Omul este mare moșier, are zeci de terenuri intravilane și hectare extravilane, 3 case și părți sociale la nu mai puțin de 9 firme – Bioland Bihor SRL, Alexis SRL, Pro Idea SRL, Biolact Bihor SRL, Softpartener SRL, Lancelor SRL, Știrea SRL, Pădurea Verde SRL, Press Online Group SRL, Bioland Service SRL și Biorent SRL. A împrumutat cîteva milioane de lei și cîteva sute de mii de euro către 10 firme și mai multe persoane fizice, dar are și peste un milion de euro datorii la bănci. Soția acestuia, Katalin, împreună cu copiii, sînt directori la firmele familiei. De asemenea, Katalin are părți sociale la trei firme, pe care le și administrează: Bioland Bihor SRL, Menta SRL si Lancelot SRL. Dacă ultima firmă, Lancelot SRL, a fost uitată de către vicele CJ atunci cînd și-a completat declarația de avere, acesta a menționat totuși că fiul, Ervin Sandor, este director la trei firme: Padurea Verde SRL, de unde încasează 652 lei anual, Biorent SRL, de unde încasează exact 96 lei anual și Bioland Service SRL de unde încasează 359 lei.

Județul Cluj, care l-a dat țării pe Emil Boc, e unul mai liniștit. Președintele CJ, pedelistul Alin Tișe, are soție notar, care cîștigă peste 100.000 de euro anual, în timp ce postul de vice al UDMR este ocupat de o doamnă, Fekete Emoke. Celălalt vice însă, pedelistul Radu Vasile Bica, e un afacerist serios. Fost șef la ARR, acesta e căsătorit cu Antonica Georgeta, manager al Spitalului Municipal Turda, post din care cîștigă cu 10.000 de lei anual mai mult decît soțul, fără să punem la socoteală că mai are contract și cu un cabinet medical privat, de unde mai mai ia aproape 4.000 de lei. Ceea ce Radu Vasile Bica nu menționează în declarația de avere este că cei doi soți mai dețin împreună și Complex Prestări Servicii BR SRL ori că acel cabinet medical cu care soția are contract este deținut de Pediporax SRL, firmă al cărei proprietar este chiar soția. Firește, vicele de la CJ nu s-a mai sinchisit să menționeze pe undeva și cîți bani produc cele două firme, pentru că probabil nu știe.

Județul Sălaj este condus de Marc Tiberiu, membru PSD și soț al Mariei. De cînd el e mare șef peste județ, Maria s-a trezit în Consiliul de Administrație al Transurbis SA Zalău și colaborator al SC Top Seminar SRL și MBI Marketingberating and Insurance Broker SRL. Deși nu zice în declarația de avere ori interese, conform datelor de la Registrul Comerțului, Marc Tiberiu este acționar la Camarilo Prod Com SRL si Wimar Trade SRL, prima dintre cele două societăți fiind administrată chiar de soție. Dacă vicele liberal, Cristian Ionescu, e căsătorit cu Dorina, judecătoare ce cîștigă mai mult decît dublu față de el, celălalt vice, Csoka Tiberiu, membru UDMR, are o mai mare aplecație spre business. Soția acestuia, Ecaterina, este angajată la SC Contact Consult SRL, firmă dețiuntă de soțul Tiberiu. În același timp ea mai este și cenzor la SC Sălăjeanca SA și SC Eudis SA Criseni, precum și proprietar al firmei SC Timcom SRL, chestii despre care soțul a uitat să mai facă referire în declarațiile de avere și interese.

Județul Satu Mare este condus de Csehi Arpad Szabolcs, membru UDMR și căsătorit cu Krisztina. Aceasta este șef serviciu în cadrul APIA Satu Mare, post din care cîștigă aproximativ la fel de mult ca și soțul, 52.000 RON. Veniturile salariale nu par însă să conteze prea mult, mai ales dacă ne gîndim că cei doi au primit peste jumătate de milion de lei cadou de nuntă. Totuși, o afacere la casa omului nu strică, așa că el deține SC CDS Expert SRL, firmă căreia îi închiriază propriul apartament. De asemenea, el mai deține SC Fun Auto Expert SRL și Pexa Protect SRL, societăți pe care a uitat să le menționeze în declarația de avere. Prima dintre cele două firme se ocupă cu “activități de contabilitate și consultanță”, chestie ce se potrivește precum o mănușă cu activitatea de împărțit fonduri europene a soției.

Vicele CJ din partea PNL, Mihai Adrian Ștef, e căsătorit cu Ramona. Dacă el este proprietar al Ștef&CO SRL, Folda Security Alarm Romania SRL și Folda Security Grup SRL, trebuia să aibă șoția măcar o firmă, SC Persona SRL, de a cărei administrare să se și ocupe.

Județul Bistrița-Năsăud este un județ portocaliu ce-l are în frunte pe Liviu Mihai Rusu. Acesta este proprietarul Montana Islaz SRL, firmă la care este angajată și soția Geta, conform declarației de avere a acestuia (sau Georgeta, conform altor acte oficiale). Aceeași declarație mai arată că Get cîștigă încă 44.800 RON din investiții și 37.000 RON din activități agricole. Firma Montana Islaz SRL se ocupă cu silvicultură și exploatare forestieră și este administrată chiar de Geta. De asemenea, el mai deține și 33% din Rubira Grup SRL, societate implicată în activități hoteliere, pe care a uitat însă să o mai menționeze în declarația de avere.

Județul Maramureș este condus de Mircea Man, membru PDL și căsătorit cu Viorelia, director la BRD Tîrgu Lăpuș, post din care cîștigă mai bine decît soțul de la Consiliul Județean. Mircea mai are și niște acțiuni pe la Agrotransport SA, dar acestea nu-i aduc vreun leu din dividende, conform declarației de avere. Vicepreședintele CJ, Călin Andrei Matei, membru PSD, are însă o mai mare aplecare spre afaceri. Acesta deține, împreună cu soția Krista Carmen, firma SC Tudor SRL. El mai deține de unul singur și SC Brot Com SRL precum și acțiuni la SC Comat SA. Krista Carmen este angajată la SC Brot Com SRL și, în plus, fapt pe care soțul nu îl menționează în declarația de avere, ea deține SC Pegasco Com SRL și SC Lys Impex SRL. De altfel, ea este administrator atît la societatea deținută împreună cu soțul cît și la celelalte două.

2 comentarii

  1. #1

    Cu cat un articol e mai serios, cu atat are mai putine comentarii. Nu fi descurajat, d-le Cristorian. Munca bine facuta se recomanda singura.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint