Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nora Iuga și politicianul cu care e incompatibilă

Zoom Nora Iuga și politicianul cu care e incompatibilă

Să nu-mi vină să cred! Nora Iuga a publicat în Observator cultural un articol despre politicieni! Și nu vreo chestie generalistă, a dezamăgirii pe toată linia, cu acea prudență a intelectualului care, dacă dă viguros în toți, știe că asta e ca și cum nu s-ar atinge de nimeni, ci spunînd cît se poate de neted și cine-i place, și cine nu.

Niciodată nu mi-a dat prin cap s-o întreb pe Nora Iuga dacă votează și, cu atît mai puțin, cu cine. Cum n-am auzit-o să-și dea cu părerea despre politicieni, mi se părea aiurea s-o zgîndăresc. Cînd își lansează o carte, majoritatea celor din public sînt tineri. O simt de-a lor, cu vivacitatea și franchețea ei, dar și pentru că nu vrea să pară mai tînără ori, dimpotrivă, să-și ridice monument pe criterii de vîrstă. Fără să facă pe analista și fără mănuși, Nora Iuga scrie în Observator cultural ce crede despre cîțiva politicieni. Începe cu Traian Băsescu, pe care-l desființează: „Există oameni pe care îi simt incompatibili cu mine. În cazul meu, un asemenea om e Traian Băsescu. Incompatibilitatea cîntărește mai greu decît antipatia. Antipatia poate fi provizorie, deci trecătoare. Incompatibilitatea e o falie de netrecut ca o ruptură biologică – imposibila acuplare a peștilor cu mamiferele. Incompatibilitatea e definitivă. Totdeauna m-am mirat că elita noastră culturală nu s-a simțit incompatibilă cu președintele Băsescu, cînd el aparține altui regn”. În schimb, îl laudă pe Crin Antonescu, mai mult decît ar trebui, după părerea mea, deși observă că liberalul e „într-o provizorie degringoladă”. Pe Ponta îl bănuiește de combinații secrete cu „incompatibilul” și de trădare. Pe Varan și pe „micul Daniel” al lui îi detestă. Tăriceanu i se pare „liberal vîndut”, iar Emil Constantinescu, un președinte „atipic” și deci respins de sistem. N-am idee cîtora le-o fi plăcut și cîtora nu textul Norei Iuga. Din cîte o cunosc, nu-i pasă. Scrie cum simte și ce crede, încît n-a ezitat să-și pună în cap elita culturală „compatibilă” cu Traian Băsescu. Spre deosebire de alții, însă, Nora Iuga n-o scaldă. E dezolată de compatibilitatea elitei cu o persoană care face parte din alt regn.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint