Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu e bine, domnule Băsescu!

Zoom Nu e bine, domnule Băsescu!

După ziua sa de naștere Băsescu a avut un mesaj scurt către țară. Acel mesaj ar fi avut, poate, cu adevărat impact dacă ar fi fost scris cu litere decupate din ziar. "Acesta este doar începutul", putea să încheie, iar noi, cu sufletul la gură, am fi stat lîngă telefon așteptînd suma cerută ca răscumpărare pentru toți acești ani. N-a fost însă așa. Băsescu s-a prezentat aseară cu o ciorbă de potroace reîncălzită.

Pentru început, ca imagine de ansamblu, ai zice că Băsescu nemaiavînd cu ce să sperie, a apărut buhăit, injectat, congestionat, un decrepit cu o față șifonată ținută parcă cu lunile în buzunarul de la spate. Cam puțin, totuși, pentru un balaur. Dar să ne gândim la temele atît de dragi lui cândva:

Anticorupția. Cu anticorupția nu mai sperie pe nimeni. Săraca, umblă rasă în cap, cu buza spartă, cu rochia zdrențuită, ca orice bagaboantă colaboraționistă. De-o țîță îi face bungee jumping Dănileț, din cealaltă suge în convulsii Iulia Motoc.

Și cum să vorbească de anticorupție președintele unor guverne care au dus la presuspendarea fondurilor europene.

Înduioșătoare, totuși, – ca orice gest disperat care vine din partea unui bătrînel – legătura pe care a făcut-o între presuspendarea fondurilor europene și cei patru incompatibili proaspăt unși de ANI.

Comunismul. Comunismul nu-l mai sperie decît pe Tismăneanu, și doar pentru că asta e traba lui, să se sperie și să încerce să-i sperie și pe alții cu fantoma zdrențuită a comunismului. Asta știe omul să facă, din asta trăiește. A trecut vremea în care în spatele lui Ponta era Năstase și Ion Iliescu. Mai ales de cînd Năstase e mai îngrijorat de cine e în spatele lui însuși.

Mogulii. Mogulii s-au dus dracu'. Unul întărește statul prin pîrnaie, altul nu mai e mogul după ce Băsescu s-a mozolit cu el în campania pentru Referendum și după ce socrul Adevărului a ajuns șef la SIE.

Păi, și ce-a rămas? A rămas Europa. Da, Europa care la Referendum ne-a pus perna pe față și, pînă să ne dezmeticim, s-a și șters de perdea. I-am auzit doar pașii grăbiți pe scări. El, Băsescu, e garantul instituțiilor statului de drept în ochii Europei.

Și ce-a mai rămas? A mai rămas Interesul național. Norocul nostru că domnul președinte îl știe care e, doar ne-a asigurat de asta.

Și încă o chestie cu care bănuiesc că președintele și-a speriat mai degrabă familia, apropiații și medicul de la Cotroceni: Cînd a spus că nu-l cunoștea pe Blejnar, chiar așa era, nu-l cunoștea, zice Băsescu. Păi, ce, știa el ce e în sufletul acelui om? Noi, umbre trecătoare pe această scenă a vieții, putem spune oare că ne cunoaștem unii pe alții? Și-apoi, Băsescu le zice "Sorin" tuturor celor cu care vorbește la telefon. "Sorin" e un apelativ pentru el, în loc de "Ce faci, coaie!". A fost pură coincidență că pe Blejnar îl chema chiar Sorin.

Exclusiv online

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]

 • Ieșirea din rând a Dichisitului

  28 iulie 2020

  Rareș Bogdan credea, nu cu multă vreme în urmă, că PNL se învârte în jurul prețioasei sale persoane așa cum flaorea-soarelui se orientează după astrul zilei, iar muștele roiesc în […]

 • Nelu Pușcărie

  21 iulie 2020

  Starul de televiziune Nelu Tătaru s-a înduioșat de sine însuși și a lăcrimat în timpul unui interviu, amintindu-și cum îi dădea bunicuța lapte cu caimac cînd era de-o șchioapă. De […]

 • Unde-s pistoalele, unde-s spitalele?

  21 iulie 2020

  Pandemia, pe care doctorul Streinu-Cercel ne-o înfățișa în aprilie ca pe un dromader, s-a dovedit a fi, iată, o cămilă cu două cocoașe. Potrivit OMS, a treia cocoașă e așteptată […]