Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Păunescu şi cenzura valorii

Zoom Păunescu şi cenzura valorii

Pe vremea Cîrmaciului, în ianuarie era sezonul textelor omagiale. Mai întîi despre Ea, apoi despre El. C.V. Tudor a scris despre amîndoi în Săptămîna lui Barbu. Păunescu, în Flacăra lui. Cînd i s-a luat Flacăra şi ajunsese, în dizgraţie, la ContemporanulI de nu i se publicau articolele, scrie Păunescu o poezie despre El, şi simţită, şi mobilizatoare, tot tacîmul, şi-o dă pentru prima pagină. Poetul, care o păţea pînă şi cu articolele despre fotbal, dar nu se plîngea, face acum o tură încrezător prin birouri şi pleacă acasă fericit.

Venise din nou vremea lui! Se duc paginile la cenzură, se întorc, dar fără pagina întîi. Secretarul de redacţie telefonează după pagină şi – ce-o fi vorbit el la Secţie – pune altă poezie în locul vibrantului poem păunescian. A doua zi, Păunescu, fiert, zice să se audă că a fost cenzurat în expresia iubirii lui pentru conducătorul ţării! Nu fusese cenzurat, doar că poezia lui ajunse în paginile din mijloc, printre multe alte asemenea expresii de dragoste. Tot cenzură e! – se inflamează poetul. Şi dă în clocot: cenzura valorii! Nu bagi un solist printre corişti de mîna a doua!

Publicat în Cațavencii, nr. 2 (80)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint