În episodul trecut vorbisem despre binecuvântarea pe care o reprezintă florile în viața unei administrații locale. Caracterul lor efemer e ca o beție în Rai pentru orice primărie care are de mulțumit clientelă de partid, dar nici nu e atât de rudimentară încât să facă asta furând efectiv cu sacul. Dar asta cu florile nu poate ține la nesfârșit. E o simplă nișă. Există un nivel superior: parcurile.
Nu doar noi, contribuabilii de rând, ne simțim bine în parcuri. Sigur, noi ne simțim bine în parc dintr-un anumit punct de vedere. Ne liniștim sau poate facem un pic de sport. Sunt însă anumite categorii sociale care văd într-un parc noi orizonturi ale business-ului. La Constanța, parcul e locul din care, pentru două firme, vine un milion de euro. Nu e vreo comoară îngropată de spiriduși, ci o oportunitate oferită fără urmă de interes ascuns de către autoritățile locale.
Pentru că, aparent, prin Constanța trec furtuni ce distrug toată infrastructura din parcurile orașului, municipalitatea a trebuit să scoată din buget peste 3,8 milioane de lei fără TVA pentru achiziția și montarea de mobilier urban. Se cumpără băncuțe, mese pentru ping-pong, cișmele, coșuri de gunoi. Banii se împart între două firme oarecum prietene cu municipalitatea: Office Mex Concept, care vine cu mesele de ping-pong, și Metalgan Company, care vine cu restul. Cei din urmă primesc, de altfel, cam 99% din sumă și, spune presa locală, firma are o istorie de dragoste și ură cu clienții constănțeni. În 2017, după ce își făcuse încălzirea la un contract micuț, de 123.000 de lei, firma a mai luat un contract care prevedea livrarea unor plăcuțe stradale. Atâta doar că plăcuțele au fost din plastic, au fost montate prost și au ajuns pe asfalt, municipalitatea rugându-i la acea vreme pe constănțeni să le adune și să le returneze la Primărie. Dar, pe de altă parte, cei nouă angajați ai firmei mai merită o șansă.