Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Salina Tîrgu Ocna, sarea din bucatele turismului intern

Zoom Salina Tîrgu Ocna, sarea din bucatele turismului intern

Acum ceva timp, colegul Mihai Buzea ne recomanda să nu intrăm în Cacica, salina bucovineană care-și primește oaspeții cu trepte șubrede și miros de brînză. Onoarea turistică a salinelor moldovene este reperată, vreo 200 și ceva de kilometri mai la sud, de cea din Tîrgu Ocna, care, de cînd piețele tradiționale au căzut, a început să cîștige mai mult din biletele vîndute vizitatorilor (adulții – 18 lei, copiii – 9 lei) decît din exploatarea sării. Baza de agrement a fost amenajată, relativ recent, acum vreo 10-15 ani, în Trotuș, mina nouă; cea veche, Moldova, inaugurată de un rege (Carol I, în 1891) și închisă de un președinte (Ceaușescu, în 1968), e abandonată, nemaifiind de multă vreme funcțională.

Spre regretul amatorilor de senzații tari, gen mineriadă, accesul turiștilor în mină nu se face după echiparea regulamentară, cu salopetă, cască, lămpaș – opțional, bîte –, și îmbarcarea în vagonete (să recunoaștem, ar fi fost o experiență foarte interesantă), ci mult mai banal, în hainele cu care a venit fiecare de-acasă, într-un microbuz clasic, ca pentru o cursă locală de navetiști. După o coborîre de vreo zece minute, cam trei kilometri de serpentine în pantă, într-o beznă de film de groază, spartă din cînd în cînd de niște lumini anemice, se ajunge la capătul traseului: stația Orizontul IX, cota 240 m adîncime.

Intrînd pe uriașa poartă metalică, scapi rapid de noxele din plămîni aduse de sus, înlocuindu-le cu aerul sărat (care, zic specialiștii, are proprietăți curative în cazuri de astm și bronșită) al galeriilor: un fel de săli de sport înalte de 8 m, în care temperatura e constantă tot timpul anului (12-13 C). Vei descoperi aici un cartier subteran al orașului, cu totul și cu totul din sare: biserică, lac şi cascadă, muzeu, magazin de suveniruri, terenuri de fotbal/baschet/volei şi spaţii de joacă pentru clienți de toate vîrstele (de la tobogane gonflabile și jocuri electronice la mese de ping-pong, biliard și fusbal).

După o tură prin zonă, pînă la cursa de întoarcere, te poți retrage pe terasa chioșcului alimentar, la o cafea și un surf pe net-ul wi-fi furnizat de gazde, exact pe locul unde, acum niște zeci de ani, turiștii epocii, ocnașii, se relaxau tăind blocuri de sare.

Publicat în Cațavencii, nr 42, 24-30 octombrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint