Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Se construiesc gropi

Zoom Se construiesc gropi

Andrei Andreicuț, mitropolitul Ardealului, face umor, stand-up comedy. Una dintre ultimele lui glume sună așa: “Din punct de vedere pragmatic, țara nu s-ar prăbuși dacă toate tinerele familii din România ar avea măcar câte trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama și unul pentru țară și Biserică. Dacă ar fi așa, atunci nu ne-am prăbuși demografic”.

Chiar sună frumos “prăbușirea demografică”, o formă de dispariție lentă, liniștită, o țară părăsită ca un sat din Apuseni. Ici-colo câte un bătrân în fața casei și la biserică popa, așteptându-i pe localnici să-și plătească înmormântările.

Andrei Andreicuț, mitropolitul Ardealului, a turnat la Securitate pe timpul lui Ceaușescu. A fost ales mitropolit de colegii popi după ce CNSAS l-a dat în vileag. Nu, Andreicuț nu a recunoscut după Revoluție, nu și-a cerut iertare în fața lui Dumnezeu și a semenilor. Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă din România nu a avut nici o greață că Andreicuț a colaborat. Mulți politicieni i-au pupat de-atunci mâna cu care a scris turnătorii la Securitate. Cică i-ar mirosi a copită.

Nu l-ați auzit pe Andreicuț vorbind vreodată despre adolescentele din România care rămân însărcinate, despre copiii nerecunoscuți de tați, despre sărăcia imensă din rândul familiilor cu mulți copii, despre cazurile de HIV în rândul tinerilor, despre lipsa oricărei educații privind sănătatea în școlile din România. În schimb, Biserica s-a opus orelor de Educație sexuală.

Turnătorul își continuă gluma: “Din nefericire, familii care au putere economică se limitează să aibă un copil, maximum doi și gata. Mulți dintre ei nu vor putea întemeia o familie și vedeți care este rezultatul”.

Mulți dintre ei nu vor putea întemeia o familie? De ce? I-a șoptit vreun colaborator ceva? Nu vor putea întemeia o familie în sensul tradițional sau cum?

A plecat frecându-și mâinile turnătorul – România e o țară îmbătrânită, se umplu cimitirele, se construiesc gropi, vine banul.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]