Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sfîrșitul continuu

Zoom Sfîrșitul continuu

Ce comod e să fii în opoziție! Dai cu bățul prin gard și arăți cu degetul. Pentru că ai și cu ce (deget), ai și ce (prostiile bubuitoare dinspre instituțiile statului). Doar o clipă să stai pe net și la televizor, și ai material cît să umpli o revistă. Te uiți la inaugurarea Catedralei, notezi și pui pe hîrtie. Cel căruia nu-i place măgăoaia e un dușman al României. Te uiți la Dăncilă ca la o copilă și, na, ești în formă cît ai zice deconcesionare sau predilecție. Îl asculți pe Darius Vâlcov și te ascunzi sub pat, cu o tichie de staniol pe cap, să nu te lovească conspirația statelor înconjurătoare care și-au pus ambiția cu autostrăzile României.

Dar să-i lăsăm pe acești pitici ai gîndirii! După ce te-ai săturat de atîtea goange, te îndrepți către singurele foruri al luminii și înțelepciunii. Șșt! Vorbește întîiul academician al țării, Ioan Aurel Pop. Numai ce se pregătește gazda să vie cu cafelele și auzi: “Ștefan cel Mare este cel care a refăcut Dacia, fiind domn al Moldovei, domn al Țării Românești și conte al Transilvaniei…” Cică în 1459, domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, e numit “Re de Dacia”, adică regele Daciei, cu mai mult de o sută de ani înainte ca Mihai Viteazul să primească același titlu și cu mai mult de o sută de ani înainte ca unii principi maghiari ai Transilvaniei să se intituleze așa. E de notorietate faptul că strămoșii noștri, dacii, construiseră centrale atomice, dirijau fluxuri energetice și, într-un tîrziu, au întemeiat statul german. Aici, dl Pop se sprijină direct pe tulburătoarele viziuni ale concitadinului său Ghe. Funar: “Toate popoarele lumii au ca strămoși geto-dacii. Germania e Deutschland, care, în traducere, ce înseamnă? Țara Dacilor!”.

Avem consens. Academia și Bălăceanca (Stolnici?) și-au dat mîna, făurind un inexpugnabil arc peste timp. Îi urmează în grabă un alt ardelean de frunte, Adrian Papahagi, care crede că glumește urieșește anunțînd deschiderea granițelor pungii domniei-sale pentru contestatarii Catedralei: “Dacă sînteți supărați, vă rog să-mi scrieți și să-mi trimiteți un IBAN… sînt dispus să le rambursez cîte 50 de lei…” Are rost să spui că e o construcție literalmente urîtă, veche și modestă arhitectonic din start? Nu. Da, dar… hop și un membru (sau organ) CNA, cu puțul gîndirii în spinare: “Toți ăia care critică guvernul de centenar sînt niște idioți. M-am săturat de căcaturile astea”. Cum îl cheamă pe titan? Gabriel Tufeanu. Ce recomandă geniul întrupat al Carpaților? Difuzarea unui spot al centenarului pe toate televiziunile. Da, acel spot, făcut cu imagini cumpărate din toate lumea și prezentat cu o voce de Wowbiz. Ah, tu, eternă și fascinantă Românie! Ce darnică ești, drăguțo, cu toți idioții care te storc ca niște mulgătoare electrice!

OK, ne-am lămurit. Dar cînd citesc din opoziție: “cele trei Meserii din viață: OM, CETĂȚEAN, Profesie” și-l văd pe Mălin Bot, mă cuprinde o tristețe iremediabilă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
romania100