Cine spune că în cultură e trai pe vătrai, că muștele se aștern la arat și că laptele și mierea curg în valuri habar nu are. Nu e zi în care să nu afli că pe grămăjoara de bani publici s-a mai așezat un gîndăcel strîngător și grijuliu cu propriul orgoliu. Iacă, aflu că la Brașov e dandana mare taman la Teatrul “Sică Alexandrescu”. La teatru? Parol, țațo! Conducerea teatrului a demisionat în bloc, așa cum a făcut-o, nu demult, Anca Sigartău, care scria, la Bacău (nu e nici o rimă): „Cît mai durează minciuna, mitocănia și nesimțirea în Bacău?”. Bacău-i Bacău, da’ de la Brașov aveam pretenții. Oraș serios, capitală simbolică, seriozitate imperială și completați dvs. urmarea. Directorul Claudiu Goga, contabila-șefă Mariana Hudișteanu și secretarul literar Oana Borș și-au dat demisia în bloc, cu două săptămîni înaintea Festivalului de Dramaturgie Contemporană. Alți trei angajați și-au dat demisia în regim de urgență.
Și toată pricina nu e Gherghina, ci patrimoniul imobiliar al teatrului. O sursă numai bună de venit și de plecat cu buzunarele pline. Dna Cecilia Doiciu (director al Direcției Relații Externe, Cultură și Evenimente, fost director interimar al Filarmonicii Brașov și, în prezent, și al Operei din Brașov, persoană desemnată să coordoneze relația dintre Primărie și instituțiile de cultură din oraș) a închiriat Sala Mare a TSA, banii obținuți urmînd să intre direct în bugetul Primăriei. Venituri proprii, conform prevederilor legale, canci. Inițial, închirierile se făceau peste programul de repetiții și de spectacole al teatrului. Ulterior, după pertractări cu chiuituri, au bătut palma pentru zilele de luni, cînd e relaș. Dar, dacă ai înșfăcat un deget, de ce să nu iei toată mîna? Înțelegerea nu a fost respectată de Primăria Brașov, care a închiriat cum i-a venit mai bine.
În luna mai a anului trecut, a fost scos la concurs postul de manager al TSA, fără respectarea unor prevederi legale. După două zile, concursul a fost anulat. Următorul, țineți-vă bine, nu a avut cîștigător, că nu s-a prezentat nimeni! Normal ar fi fost să se mai țină unul, și încă unul, pînă se găsea omul potrivit. Ei, și iacă vine termenul festivalului, cînd, ce surpriză, aceeași doamnă Doiciu impune un nou preț la bilete, cerînd în scris ca prețul acestora să fie egal cu prețul obișnuit (adică mai mic decît în celelalte festivaluri). Prea bine, să dea năvală publicul strîmtorat! Doar că decizia asta vine odată cu diminuarea subvenției, cu o lună înainte de inaugurare, cu următorul motiv aiuritor: cheltuielile trebuie să fie acoperite din venituri proprii!
Ar trebui să fii copil mic să nu înțelegi că dispariția teatrului ar umple buzunarele Primăriei. Cine n-ar vrea să se dea-n stambă la teatru? Cine n-ar închiria? Între timp, Sică face lampa mai mică. Nu-i nimic, las’ că o aprind, la ore mici, Doiciu și Scripcaru! Care scripcar? Primarul, frate!
Pai Cici (vezi comnetariul de mai sus) si „fisura anala”!!!!! (tareeee!!..a fi venit d’intrebuci !) au trecut la treaba ..asa tehnocratic …asa ca Sica face si el lampa cit mai mica….