Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Simona Gheorghiu: “Intervenție armată necesară pentru a recuceri teritoriile ocupate de teroriști și a le slăbi forțele”

Zoom Simona Gheorghiu: “Intervenție armată necesară pentru a recuceri teritoriile ocupate de teroriști și a le slăbi forțele”

Despre noua stare de psihoză, războiul, ne vorbește cea care s-a specializat în etica lui. De asemenea, citiți despre Schengen, Paris, terorism.

Reporter: Sîntem în stare de război? Cum definiți confruntarea ISIS-Occident-SUA?

Simona Gheorghiu: Nu, nu cred că putem vorbi de un război în adevăratul sens al cuvîntului pînă cînd nu vor fi trimise trupe terestre împotriva organizației teroriste. Probabil asta e direcția spre care se îndreaptă conflictul, mă îndoiesc că raidurile aeriene sînt suficiente pentru a leza serios ISIS, cu excepția impactului asupra comerțului cu petrol. Dar asta nu înseamnă că trupele trebuie neapărat să vină din Statele Unite sau din Europa. După eșecul răsunător al intervenției din Irak, care a contribuit în mod direct la formarea ISIS, va exista probabil o reticență din partea americanilor să retrimită trupe militare terestre în zonă. Avînd în vedere războiul agresiv purtat de Statul Islamic în Irak și Siria pentru cucerirea de teritorii și crimele comise împotriva musulmanilor șiiți și a tuturor celorlalți considerați “infideli”, probabil răspunsul cel mai eficient ar fi o coaliție de trupe locale sprijinite de Occident.

Cît despre relația dintre SUA și Rusia, se pare că au găsit un dușman comun în Statul Islamic. Se poate ca cele două țări să coopereze pe termen scurt, însă interesele lor finale diverg fundamental în ceea ce privește guvernarea lui Assad în Siria. În tot cazul, acum, că statele occidentale au devenit în mod evident o țintă pentru ISIS ca răspuns la atacurile aeriene, o intervenție militară armată este necesară pentru a recuceri teritoriile ocupate de teroriști și a le slăbi forțele.

Rep.: Există o etică a terorismului?

S.G.: Nu, nu are cum să existe. Terorismul este eficient tocmai pentru că apelează la orice mijloace pentru a-și atinge ținta, fără să țină seama de vreo constrîngere morală. Execuții în masă, viol și sclavie sexuală, atacuri deliberate împotriva civililor nevinovați – toate astea stîrnesc teamă în oponenți și constituie pentru teroriști instrumente utile în timpul războiului. Se poate discuta însă de o etică a contraterorismului, în care se pune întrebarea dacă represaliile în cazul atacurilor teroriste se mai supun principiilor care guvernează în mod normal un război drept.

Rep.: Cum arată fericirea și virtutea astăzi, după Paris 2015?

S.G.: O bună parte din Europa a trăit o vreme visul frumos al liberei circulații și al siguranței publice. Faptul că autoritățile franceze nu au reușit să prevină un atac de o asemenea amploare va avea probabil repercusiuni la nivelul politicilor comunitare și transformarea – dacă nu sfîrșitul – Spațiului Schengen.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite