Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Spune-mi la cine din sistem cotizează șeful Poliției, ca să-ți spun cât de tare ai belit-o dacă te pui cu el

Zoom Spune-mi la cine din sistem cotizează șeful Poliției, ca să-ți spun cât de tare ai belit-o dacă te pui cu el

Bătăi, amenințări, jigniri, umilințe, dosare fabricate, atât pentru oamenii de rând, cât și pentru angajații care îndrăzneau să nu execute ordine, chiar dacă acestea erau ilegale. Nu vorbim despre vreun mafiot, ci despre un comandant de Poliție. Știam că anticorupția nu ajunge la procurorii care fac abuzuri. Iată că pe listă se află cel puțin un șef de Poliție.

Mocanu. Dănuț Mocanu. Dănuț Gheorghe Mocanu. Așa-l cheamă. Este, de ani buni, comandantul Poliției Lupeni, un oraș minier aflat în moarte clinică, la fel ca întreaga Vale a Jiului. Un fel de Vest Sălbatic, cu aer încărcat de huilă. Mocanu a fost comandant la Poliția Uricani. A fost mutat la Lupeni când s-a ajuns la concluzia că nu se mai poate înțelege cu primarul de acolo, Dănuț Buhăescu. Ajunseseră la stadiul în care se filmau unul pe altul în stradă, iar mai apoi se dădeau în ziarele locale, fiecare unde avea intrare.

În martie, 24 de angajați ai Poliției Lupeni întocmeau un raport pe care l-au trimis la IPJ Hunedoara, IGPR, MAI. Și chiar la DNA. Oamenii reclamau abuzurile: dosarele fabricate, șpăgile pe care erau nevoiți să le ia și să le dea mai departe, jignirile, bătăile, cazurile în care au fost obligați să depună mărturii mincinoase. Mulți dintre ei s-au autodenunțat. Făceau parte din sistemul impus de Mocanu. De frică, îl ascultau. ”Nu știți cât de influent este omul ăsta. Cunoaște pe toată lumea, din fiecare structură. Nu este vreunul care să nu fi fost important la un moment dat și să nu fi «beneficiat» de vreun serviciu din partea lui”, spun polițiștii de la Lupeni.

S-au săturat de cotizat,

asta spun polițiștii. ”Rutieriștii dădeau 4.000 de lei lunar, din ceea ce erau obligați să facă. Normă de șpagă. Plus mărfuri ce puteau fi vândute la cabană (la cabana lui Mocanu din Straja – n.r.), sticle de tărie, vin, carne, lemne, brazi, materiale de construcții. Au scris la DNA despre asta. Au scris, dar nimic. Se stă”, mărturisește unul dintre polițiștii din Lupeni. Unde ajungea prada luată de polițiști în numele comandantului lor? ”Ajungea la Deva, Petrila, cu legături la IPJ, la Parchetul Petroșani, și Deva. E complicat. Se făceau transporturi la București”, spune același polițist.

Unde, mai exact, la București, l-am întrebat. ”La oameni din Corpul de Control al ministrului. Nici Tobă nu ar fi străin de toate astea. Mai erau cazări ale relațiilor la cabana personală. ”Au dus din Lupeni gresie, faianță, muncitori, firme la București. La Deva au dus lemn, ciment, nisip, pietriș, în zona Cetății. La Petrila legăturile duc la vreo trei procurori. Toate astea sunt în dosarele instrumentate la DNA. Au scris toți polițiștii care știu, care au făcut. E grav! Și DNA Alba tace! Știu și că au primit documentații de la servicii și degeaba. Dosarele stagnează. Are dreptate (Dănuț Mocanu – n.r.) într-un singur lucru pe care l-a zis: el, din ce a produs, 70% a dat mai departe. Aici nu pot să îl contrazic”, precizează sursa noastră.

IGPR se joacă de-a controlul,

iar oamenii pleacă din Inspectorat. În primăvară au descălecat la Lupeni și la IPJ Hunedoara peste 15 oameni din cadrul Direcției de Control Intern a IGPR. S-au promis sancțiuni clare, în scurt timp. Au stat cu săptămânile și au verificat fiecare plângere în parte. Totul s-a suspendat în ce-l privește pe Mocanu, în momentul în care acesta și-a luat concediu medical. Nouă luni! Nu, n-a născut. Nu s-a sfiit să apară la sindrofiile social-democraților din Lupeni, pe care i-a servit credincios de-a lungul anilor. A fost bolnav până sâmbăta trecută, când și-a luat concediu de odihnă. Concediul medical e obositor. În timpul ăsta, termenele curg, iar faptele pentru care este acuzat se prescriu, pe linie disciplinară. Totul, sub ochii îngăduitori ai conducerii IPJ Hunedoara – care i-a aprobat concediul de odihnă – și ai IGPR-ului, care a cheltuit o mulțime de bani, care-l lasă să scape basma curată. Încă așteptăm răspunsul șefilor din IGPR.

Mai bine de zece oameni au plecat de la Lupeni din momentul în care Dănuț Gheorghe Mocanu a ajuns comandant. Printre ultimii plecați se numără și Andrei Ari, un polițist tânăr, de 30 de ani, singurul care a avut curajul să vorbească public despre abuzurile șefului său. A fost un fel de purtător de cuvânt pentru ceilalți colegi, care au ales să ne spună despre problemele lor sub protecția anonimatului, însă au fost suficient de curajoși ca să facă plângeri la DNA, IPJ Hunedoara, IGPR, MAI. Poveștile sunt cutremurătoare și le vom prezenta. Ari s-a ales cu o sancțiune pentru că a vorbit cu presa fără acordul șefilor. S-a mutat la București: ”E mai liniște aici. Viață bună n-aș mai fi avut cu el!”, spunea câteva luni mai târziu.

La Curtea de Apel Alba zace de mai bine de un an un dosar pentru discriminare. Polițista Bianca Mureșan a fost jignită, amenințată și batjocorită de Dănuț Mocanu. Nimeni n-a întrebat-o nimic până acum. Altă polițistă, Maria Moldovan, ajunsese în stadiul în care, când zbiera Mocanu prin secție, urina. Făcea pe ea, pe românește. Își termina tura doar dacă lua multe calmante. S-a mutat în alt colț de țară, de frica lui Mocanu. Și-a pierdut familia. Tremură și acum când își aduce aminte de el. Nu vrea să vorbească nici acum despre toate, întrucât îi este frică pentru copilul ei, polițist și el, într-un alt județ.

Mocanu e Tobă de pile,

atât la nivel local, cât și la București. Și dacă așa sunt tratați polițiștii, ce credeți că pățesc oamenii simpli? O tânără seropozitivă a fost bătută de Dănuț Mocanu, umilită și batjocorită, în sediul Poliției Lupeni. Polițiștii recunosc incidentul. Întrebați de ce n-au intervenit, pleacă privirea în pământ, rușinați. Le este frică de el. ”Ați merita să fiți toți închiși într-o cușcă și să vi se dea foc”, i-ar fi spus polițistul-șef Mocanu fetei respective. Fata nu a făcut plângere de teamă, atunci, la vremea respectivă. Subalternii au făcut zid în jurul șefului. Iar fata a fost sfătuită să renunțe, fiindcă ”nu te poți pune cu el”. Polițiștii spun că protecția ar veni de la Remus Sabău, unul dintre inspectorii adjuncți ai IPJ Hunedoara. Mai este şi Tobă, fostul ministru, care-şi aduce copiii gratuit la cabana lui Mocanu din Straja. Şi încă „un domn”, aflat în funcţie mare la Corpul de Control.

Un alt caz este cel al unui jandarm al cărui păcat a fost că se plimba cu motocicleta prin oraș. Regulamentar. Tânărul a fost săltat într-o noapte de polițiști și a fost bătut crunt în sediul Poliției de aceștia, inclusiv de Mocanu, în timp ce era încătușat. Iar îndrăzneala de a face plângere pe numele agresorilor s-a lăsat cu amenzi multe, reclamații antedatate, în care rude ale polițiștilor din Lupeni și prietenii lor îl reclamau pe băiat că tulbură liniștea publică. ”A lucrat toată miliția lui Mocanu pentru abuzul acela”, mărturisește un alt polițist de la Lupeni. Au mai fost și alții care au confirmat același lucru. Jandarmul abuzat, sprijinit de părinții săi, a câștigat toate procesele cu Poliția Lupeni, care acum are să dea bani acestor oameni.

După toate aceste dezvăluiri, au venit din nou reprezentanţi ai Corpului de Control din minister. Nu s-a întâmplat nimic nici atunci. Acum, polițiștii s-au răsculat iarăși. Au trimis, duminică seară, un nou raport. Către IPJ, IGPR și MAI. Ovidiu Bîrlea, șeful IPJ Hunedoara, a fost să discute, luni, cu ei. Polițiștii au anunțat că vor purta banderole albe în semn de protest, iar unii au precizat că situația este la limită și, dacă nu se rezolvă, ”se va ajunge la acte de violență”. Care au fost recomandările marelui inspector-șef? ”Să nu mai comunice cu presa.” Atât l-a dus pe el capul. Și că tot ce se va întâmpla în continuare ”nu depinde de el, ci de București”. Susține că ar fi fost obligat să îi dea concediu lui Dănuț Mocanu. Întrebat care sunt normele care-l obligau să îi aprobe concediul comandantului de la Lupeni, Ovidiu Bîrlea n-a putut da un răspuns clar. Între timp, ziariștii așteaptă răspunsul IGPR-ului. Vă dați seama cam câți oameni din sistem are la mână acest șefuleț de Poliție dacă s-a putut ajunge până aici? Altfel, facem anticorupție, desigur.

Anamaria Nedelcoff si Dragoș Pătraru

4 comentarii

 1. #1

  Exceptional.

 2. #2

  Este incredibil ce se intampla in Lupeni. Sindicatul politistilor de ce doarme in cizme?

 3. #3

  Mafia politisto-securistā controleazā statul. De aici sintagma “Statul de drepti”. Unde sunt acum ambasadorii UE, când ai nevoie de ei?

 4. #4

  Saracii politisti, cum erau ei obligati sa colecteze spaga! Ce amar si jale pe ei! Patrarule domnule, te credeam om serios

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]