Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Țara celor slugarnici, casa celor luați de proști

Zoom Țara celor slugarnici, casa celor luați de proști

E război, Ioane, e război, Vasile, e război, Gheorghe. Dar nu este război chiar la noi în țară. Este război la granițele noastre, uneori mai aproape, uneori mai departe. Nu putem nega asta, nu putem nega nici că situația nu este deloc roz și că, într-un fel, cu explozii de rachete și drone la Izmail, la doar 500-600 de metri de malul românesc al Dunării, nu prea ar trebui să ne relaxăm.

Dar nu este război la noi în țară, toți pretinșii responsabili de bunul mers al țărișoarei ne asigură că suntem bine, safe și nu avem de ce să ne facem griji. Prin urmare, nici nu ne facem și încercăm să ne ducem viața la fel ca înainte. Ne mai lovim de produsele care vin din Ucraina și inundă piața românească, mai facem față, mai ușor sau mai greu, cheltuielilor pe care ni le provoacă și nouă războiul, ne împrumutăm sume colosale pentru a cumpăra armament de care avem sau n-avem nevoie. Speriați de pățania ucrainenilor, ne înarmăm accelerat, nu neapărat și inteligent. Dar despre asta am mai vorbit.

Nu știm, nici astăzi, la doi ani și jumătate de la începerea invaziei rusești în țara vecină, cum și în ce sumă a ajutat România Ucraina. Avem vagi estimări ale eforturilor financiare făcute cu primirea refugiaților ucraineni, știm că există pierderi mari ale agricultorilor români, cel puțin în anii 2022 și 2023, provocate de prețul scăzut al produselor agricole care teoretic doar ne tranzitează țara. Nu știm, însă, valoarea ajutoarelor militare, nu știm ce armament și ce muniții am livrat, cât au costat ele și de unde am luat banii. Știm doar despre sistemul Patriot donat, dar nu avem informații despre alt armament la care am renunțat pentru a satisface cererile ucrainenilor. Și, oricât de discreți am vrea să fim, nu e absolut deloc normal să nu știm cum sunt cheltuiți banii noștri.

Dar și mai anormal este să nu fim înștiințați de restricțiile pe care ni le impune războiul în propria noastră țară. În Dobrogea de Nord și nu numai, de exemplu, se practică un bruiaj agresiv al sateliților GPS. Nu permanent și nu neapărat pe perioade mari de timp, dar acest lucru nu este făcut public și nici nu a fost făcut public niciodată.

La ce ajută bruiajul sateliților GPS? Teoretic, el nu este de nici un folos în cazul unei țări care nu se așteaptă să fie atacată. În cazul în care, însă, o țară are astfel de temeri, cum că ar putea fi ținta unui atac aerian din partea vreunui agresor, bruiajul sateliților GPS îngreunează astfel de atacuri, afectând sistemele de ghidare ale rachetelor, dronelor și avioanelor militare. Vorbim, desigur, despre armamentul și echipamentele militare din ultimele generații, care folosesc GPS-ul pentru găsirea și atingerea țintelor. Multe dintre dronele care sunt folosite de către ruși împotriva Ucrainei sunt mult mai simple, mai rudimentare, și de acea reușesc să ignore cu succes bruiajul realizat de către ucraineni. Atunci când o coaliție internațională a declanșat represalii asupra Siriei, ca urmare a folosirii armamentului chimic împotriva civililor, sistemele de bruiaj puse la dispoziție de către ruși regimului lui al-Assad au reușit să facă să rateze țintele peste 85% din rachetele folosite de către americani, englezi și francezi.

Informarea publicului asupra faptului că într-o anumită zonă se folosesc sisteme de bruiaj nu ar trebui să aibă impact negativ asupra capacităților de apărare ale unei țări. În schimb, a nu informa publicul asupra faptului că într-o anumită zonă se practică un bruiaj agresiv, chiar și pe timp de pace, poate afecta viața civililor în nenumărate feluri.

Echipamentele agricole moderne, de exemplu, de la tractoare la cele mai sofisticate combine, folosesc la greu semnalul GPS. Bruierea acestuia scoate aceste echipamente agricole din uz pe întreaga perioadă a funcționării aparaturii de bruiaj.

Dronele civile, folosite în diverse scopuri, de la cele recreative la cele profesionale, sunt, de asemeni, scoase din uz. Problema apare atunci când bruiajul începe exact în momentul în care respectivele drone se află în zbor. Fără absolut nici un avertisment, operatorii pierd controlul asupra dronelor, în zone în care le era permis zborul, în care nu aveau nici o restricție și pentru care aveau și autorizație de zbor. Pierderea controlului, subită, duce de cele mai multe ori la distrugerea echipamentului sau la pierderea acestuia.

România nu este în război și sperăm să nici nu intre în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. Într-o țară guvernată de legi civile, care nu se află nici măcar în stare de urgență sau de necesitate, civilii ar trebui informați dacă apar restricții de ordin militar în anumite zone.

Cum ar trebui informați, cu prioritate, militarii trimiși în diverse misiuni, a căror viață depinde de semnalul GPS, de exemplu. Căci nu doar dronele civile sau militare pot fi afectate de absența acestui semnal, ci și, de exemplu, un avion MiG 21 LanceR sau, de ce nu, un elicopter de salvare trimis noaptea în misiune..

Chiar, mai știți ceva despre dublul accident aviatic de lângă baza Mihail Kogălniceanu, din primele luni ale războiului?

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

  1. #1

    Alta era comunicarea dacă il aveam guvernator al Deltei pe acel domn cu mânecile întotdeauna mai lungi decât mâinile.

  2. #2

    Nu inteleg de ce trebuie sa stii matale cu ce si cu cat i-am ajutat pe ucrainieni, sistemul Patriot inca nu a fost livrat… imi pare un articol pro Kremlin nene….eu cred ca altceva ar trebui sa ne intereseze in aceste momente, deficitul bugetar de exemplu…dezinformare la greu…la faza cu tractoarele de la noi care ara glia stramoseasca dupa cum ii spune GPS-ul, m-ai dat gata…poate vroiai sa are dupa cum ii spune Glonass-ul rusesc…Se pare ca cei 44-45 de comunism nu ti-au ajuns…poate le duci lipsa si asa se explica acest articol

    • #3

      Măi Dani, tu de la guvern îți iei simbria ?
      Oi fi si tu vreun alogen pripășit p-acilea, cu educație la Ștefan Gheorghiu, care era dresat sa nu sufle o vorbă populației despre cheltuielile nesăbuite si inutile făcute de guvernul paralel cu țara, din care este plătit gras…

    • #4

      Dani, prietene … dacă te interesează deficitul bugetar musai să te interese și ajutorul pe care îl trimitem în Ucraina! E la mintea cocoșului.

      Asta pentru că miliardele pe care le trimitem în Ucraina (armament, combustibil, energie electrică, șamd), care sunt ținute la secret, vin de la bugetul de stat și contribuie la deficitul bugetar!!!

    • #5

      Așa cum cetățeanul american este informat despre ajutoarele pe care le trimite Ucrainei, avem și noi același drept de a afla câți bani cheltuim pentru ajutorarea vecinilor noștri. Sunt bani care provin din taxele și impozitele plătite de noi. Deficitul bugetar, printre altele, este provocat și de cheltuielile militare făcute fără a primi produsele plătite deja sau plătind armament pe care ulterior îl donăm. În SUA ajutorul pentru Ucraina se discută și se aprobă în parlamentul lor, la noi este ținut la secret. Cam asta e diferența.
      Numai în dictaturi precum cele comuniste sau în autocrații precum cele din Rusia ori Ucraina nu avem voie să punem întrebări legate de cheltuirea banilor publici.

  3. #6

    Citesc si imi plac, pe forma si fond, articolele publicate de Buscu D, M. Radu, P.A. de Hillerin. Imi place Doru Costea. Marius Ghilezean si o jude de laTm. Daca ar candida as vota-o in detrimentul Valerica – Lascarica(rima fortata). Ca tot romanul impartial am si eu o opinie: banii publici cheltuiti fara numar, fara numar, incepand cu guvernarea citu,nu provin din taxele si impozitele platite de mine ci din imprumuturi cu dobanda aferenta care se adauga la datoria publica, facand-o invidios de dodoloata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

Iubitori de arta