Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Țara moare de tătari, Clujul pune lăutari

Zoom Țara moare de tătari, Clujul pune lăutari

E pe terminate aproape un sfert din anul calendaristic, dar bugetele locale nu sunt gata. Mă rog, ăsta e un obicei vechi de când lumea, dar nu e și subiectul poveștii de astăzi. Nu. Astăzi facem o mică incursiune în spatele scenei, unde se desfășoară un spectacol impresionant din punct de vedere cantitativ, măcar. Imaginați-vă că mergeți la circ și fratele cumnatei surorii prietenului vostru din copilărie „vă rezolvă” să intrați în culise ca să vedeți ceea ce dumneavostră ați crede că e un loc în care stau, gata să intre pe scenă, vreo doi lei, un elefant și trei maimuțe. Și când ajungeți în spatele scenei, dați peste rezultatul împerecherii dintre toată Arca lui Noe și animalele din 15 capitole ale unui atlas de prezentare a faunei de pe Terra.

Cam așa e la Cluj, unde circul e reprezentat de industria de concerte, spectacole și entertainment pe de-o parte, iar animalele sunt ONG-urile organizatoare, care an de an stau cu gurile căscate în fața Primăriei, așteptând pungile cu bani. Ați face bine să vă gândiți: „Dar ONG-urile nu sunt chestiile alea care nu depind de stat și care se finanțează din donații?”. Uite că nu toate fac asta, cel puțin nu când vine vorba de distrat clujenii.

316 proiecte culturale au fost depuse pentru finanțare din banii publici în sesiunea deschisă de către Primăria Cluj-Napoca la începutul anului. ONG-urile clujene cer, în total, peste 35 de milioane de lei, adică undeva la 7,8 milioane de euro, ca să organizeze evenimente și concerte prin Cluj și apoi să fie mândre că au contribuit la promovarea orașului. Campioni sunt de departe organizatorii Festivalului Untold care, deși tot din bani publici, au avut la prima ediție un succes enorm, acum au nevoie, din nou, de bani. 2,5 milioane de lei, mai exact. Fundația J.M. Keynes cere și ea 2,5 milioane de lei pentru un festival rock, în timp ce TIFF-ul vrea 1,4 milioane de lei. Alții, mai modești, cer și ei, chiar de mai multe ori, câteva sute de mii.

Și bani chiar e posibil să vină. În 2015, pentru evenimente de tot felul, municipalitatea a alocat peste zece milioane de lei. Așa că nu ezitați: dacă aveți o zi de naștere, o nuntă sau un concediu de finanțat, intrați în lupta cu ONG-urile. Un pont: ca să fiți luați în serios, puneți o sumă formată din măcar șase cifre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100