Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Teodor Frolu: „Porcii sînt la ei acasă în Deltă, uneori au și creastă de blană”

Zoom Teodor Frolu: „Porcii sînt la ei acasă în Deltă, uneori au și creastă de blană”

În final de an, umblă prin tîrg cu cartea: Ascultîndu-l pe Ivan de Vintilă Mihăilescu. De fapt, citiți cartea și nu uitați de Deltă, ecoturism şi canotcă, promovate de Rowmania.

Reporter: Ce-ai văzut tu la Ivan și-ți lipsește ție?

Teodor Frolu: Ivan este atît de diferit de ceilalți oameni, încît nu pot să-ți răspund la o astfel de întrebare. Nu m-am gîndit niciodată în termeni de comparație cu el, pentru că nu mă consider în aceeași categorie cu el. Majoritatea dintre noi nu sîntem în aceeași categorie. El este un erou în adevăratul sens al cuvîntului. Un erou modern, un fel de Spartacus al Olimpiadelor. De altfel, și printre olimpici este într-o categorie aparte; poți să-i numeri pe degete pe cei capabili să domine douăzeci de ani competițiile. De multe ori, confundăm notorietatea cu performanța, și asta este o mare greseală a societății actuale, de la care ni se trag multe. Ivan a știut întotdeauna să-și administreze foarte bine acest “drog” al popularității. Nu l-a speculat, însă l-a pus, mai ales în ultimii şase ani, în sprijinul unor cauze reale, grele, importante, în care crede. Dar nu și-a împrumutat notorietatea, ci a construit cu ea, pas cu pas, o “mișcare”, o speranță, dacă vrei, pentru unii dintre noi. “Bunul-simț” este la el tot timpul. Și mai are ceva în plus față de noi; un al șaselea simț, care vine probabil din locul în care s-a născut și a crescut. Eu, cînd merg cu Ivan în Deltă, mă simt ca în filmul Avatar. Intru, alături de el, într-o lume de poveste, în care Mama Natură e încă în armonie și se bucură de venirea lui. V-am spus că se pricepe să vorbească cu animalele?

Rep.: Pune zece antonime între cele două ținte ale obsesiilor tale: București și Deltă.

T.F.: Zgomot – liniște. Fast – slow. Gri – verde. Smog – aer curat. Designat – vernacular. Compresie – dilatareConstrîns – liber. Reclamă outdoor – peisaj. Hamburger – pîrjoală. Consum – resursă.

Rep.: Fă-mi un meniu de post cu bucate din Deltă.

T.F.: Ciorbă de legume și cartofi fierți cu sare și cu dezlegarea, duminică, la pește. Și ciulinii de baltă. Dacă nu știți despre ce vorbesc, mergeți în Deltă să încercați.

Rep.: Dar de Crăciun, fără porc?

T.F.: Pescarul, după postul Crăciunului, nu discută decît de porc, cu toate derivatele lui. Cum porcii în Deltă sînt la ei acasă, uneori au și creastă de blană. Nu lipsesc toba, lebărul, șoriciul și mai ales friptura la cuptor.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale