Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tezaurul cu șapte capete de acuzare

Zoom Tezaurul cu șapte capete de acuzare

Banca "Fortuna" a avut soarta tristă

a unui copil din lumea a treia: s-a născut nebăgată în seamă de nimeni și a murit în tăcere la vîrsta de un an, lovită necruțător cam de toate bolile teribile ale tranziției românești.

În iulie 1995, doamna Wong Cheung Wing, cetățean american, deschide Banca Comercială "Fortuna", depunînd la Banca Română de Dezvoltare jumătate din capitalul social, adică 2,5 milioane USD, din contul personal. În termen de un an ar fi trebuit să depună alți 2,5 milioane USD, însă propriii angajați au scutit-o de această plată, e drept, cu prețul primilor 2,5 milioane USD depuși deja. Ceilalți acționari ai băncii sînt Alexandr Dokychuk, Nicolae Ciontea și Aurică Stoica.

În iulie 1996, BNR

îi retrage Băncii Comerciale "Fortuna" autorizația de funcționare pe motiv că banca nu a efectuat nici o operațiune.

Plecată în SUA după ce i se tot spusese în România că este în pericol să-i fie răpit copilul, doamna Wong află cu durere că a pierdut o bună parte din banii băgați pînă la acel moment în bancă. Într-adevăr, banca nu efectuase operațiuni bancare, însă, timp de un an, investise foarte mult în oameni. Și nu în oameni pe care nu-i cunoștea și ar fi putut să-i tragă țeapă, ci în oameni foarte apropiați: directorul general, Nicolae Ciontea, vicepreședintele băncii, Aurică Stoica, și șefa departamentului juridic, abila Lucia Abil.

În "Raportul de expertiză contabilă judiciară"

întocmit în vederea începerii urmăririi penale împotriva celor care au devalizat banca se arată că nu au fost respectate prevederile Legii 82/1991 (e vorba de legea contabilității). Iată ce consemnează raportul: neîntocmirea unui graf al circuitului documentelor și inexistența unor atribuții scrise precise și clare ale fiecărui angajat; în ceea ce privește operațiunile cu numerar nu au fost respectate procedurile specifice pentru asemenea operații, ridicarea banilor din casierie nefiind precedată de un referat din care să rezulte necesitatea și oportunitatea plății, referat care să fie aprobat de conducere; majoritatea documentelor pe baza cărora se eliberau banii din casierie (dispozițiile de plată către casierie) nu poartă semnătura persoanelor din conducere care, în mod obligatoriu, ar fi trebuit să le semneze; în declarația sa, contabila Elena Vitan spune că primea dispoziții verbale de la directorul Nicolae Ciontea, dar că acesta nu voia să semneze nimic; plata salariilor este în totalitate inexactă și nu corespunde listei de angajați; sume de bani excesive au fost scoase pentru cheltuieli nelegate de bancă.

Din raport înțelegi că,

la capitolul organizare și răspundere, banca arăta ca jocul unei echipe de fotbal de divizia C. Pe lîngă acest raport, procuroarea Nicoleta Bulgaru de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul București a avut la dispoziție și nota de constatare a BNR Sucursala București, care face o trecere în revistă a acelorași nereguli. Pe lîngă toate acestea a mai avut și un răgaz de gîndire pînă în 2006 ca să ia o decizie, mai exact neînceperea urmăririi penale împotriva lui Nicolae Ciontea și Aurică Stoica. Culmea, deși ea însăși vorbește despre toate cele de mai sus în ordonanța de constatare.

Bun, dar stați puțin, despre ce vorbim noi aici? Despre o țeapă dată de niște băieți unei tanti pe nume Wong atît de naive încît să creadă că poate să facă afaceri în sistemul bancar bîntuit de Temeșan?

Ei bine, nu. Încă din prima clipă în care a auzit că i-a fost retrasă autorizația de funcționare și i-a fost devalizată banca, doamna Wong a urlat: hei, aveam o înțelegere, făcuserăm banca asta ca să aducem Tezaurul României din Rusia. Strigătul unei femei nebune? Da, însă doar dacă nu privim mai de aproape cine sînt cei implicați pînă acum în facere:

1. Nicolae Ciontea, directorul băncii, este luat din postul de secretar al Ambasadei României la Moscova.

2. Aurică Stoica, vicepreședintele băncii, vine pe această funcție din postura de adjunct al lui Cinteză, șeful departamentului Reglementări bancare din Banca Națională a României. Tot acolo se întoarce Stoica după prăbușirea Băncii "Fortuna". El e cel care aduce din BNR mai mulți oameni în nou înființata bancă, oameni care ajută la devalizarea băncii, oameni pe care apoi îi va repatria în BNR.

3. Alexander Dokychuk, acționar alături de doamna Wong, dar mai ales cetățean rus și cetățean american. Om de afaceri rus. Mai răspunde și la numele de Alexandru Dochiciuc, născut în comuna Ostria, lîngă Cernăuți, din părinți români. Să spunem că are aceleași legături cu ochii albaștri de la Moscova, cum are Ciontea cu cei de la București.

Condeierul lui Llosa, intrigant, ar încheia astfel acest prim capitol: Oare va reuși spionul Dokychuk să le demonstreze românilor că are mandat din partea rușilor să aducă Tezaurul? Oare va reuși el să aducă o mostră din acest Tezaur la București doar ca să înfrîngă neîncrederea BNR? De ce era nevoie de o bancă făcută de o americancă pe nume Wong pentru ca Tezaurul să se întoarcă la București? Oare știa Iliescu de această înțelegere? E străin Isărescu de combinație?

5 comentarii

 1. #1

  Cind acest pa-pagal care se considera expert financiar, Isarescu, poate sa se tina de scaunul de director al BNR mai mult de 20 de ani,indiferent de guvern,inseamna ca are `o ancora`buna de tot.!! NU ? Ca ‘specialisti in falimentari bancare” precum acest Aurica Stoica sint imediat „recuperati”de BNR vorbeste de la sine! Nu conteaza „prestatiile”lor, este exact ce vrea sa aiba Isarescu…hoti,mafioti,cirpe interesati numai sa fure pt. cine trebuie.Isarescu e garantia „imprumuturilor’de la UE facute de toate guvernele romaniei si, mai ales, „distribuirea „acestor fonduri !!! Isarescu o sa ramina in acest „scaun” la infinit…ca „stie meseria”..de care au avut,au si vor avea nevoie toti guvernantii romaniei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint