La ce reacții a stârnit legea defăimării sociale, pare că oamenii de pe Facebook tocmai se pregăteau să înjure pe cineva că e rom, homosexual sau bolnav de SIDA, iar acum nu mai pot, pentru că le-a pus Dragnea pumnul în gură. E ca și cum tocmai s-ar fi interzis să-ți mai faci nevoile pe carosabil, în rondul de la Universitate, iar lumea s-ar arăta indignată, în ideea că nu poți să-i iei românului acest drept.
Reacțiile de pe internet față de legea defăimării sociale arată, în primul rând, că nimeni nu se deranjează să se informeze înainte să-și exprime o părere. Pare că am trecut, ca popor, de acel stadiu. De ce să verifici textul unei legi când poți să te iei după ce spun alți oameni de pe internet și după instictul tău de a nu avea încredere în șobolanul de pe fața lui Dragnea?
E adevărat, dacă ești suficient de superficial poți înțelege din legea antidefăimare că nu mai ai voie se te iei de oameni. Lucrurile sunt, însă, mult mai simple. De fapt, textul ei îți interzice să fii rasist sau homofob. Poți să ataci în continuare oameni cu care nu ești de acord, tot ce trebuie să faci e să eviți niște insulte josnice care în Europa de Vest și în Statele Unite oricum erau tabu. Legea asta te lasă în continuare să spui despre politicienii care nu-ți plac că sunt hoți, proști sau corupți. Trebuie doar să nu-i umilești pe baza orientării lor sexuale, a etniei sau a unor boli de care s-ar putea să sufere. Cumva, dacă legea antidefăimare te afectează în mod real și restrânge chestiile pe care le-ai fi spus în spațiul public, Dragnea e ultima ta problemă.
Apoi, reacțiile față de legea defăimării mai arată că românii au o apetență deosebită pentru discriminare și opresiune. N-am păstrat, de la secolele trecute, doar veceul din curte și căruțele trase de cai, ci și un rasism relaxat, în prezența căruia ne simțim foarte confortabil. E suficient să te uiți pe site-ul unui ziar quality ca Adevărul ca să găsești știri care spun despre noi că încă ne mai gândim dacă să-i scoatem pe țigani din robie.
N-ar fi prima oară când CTP, cu ferocitatea sigură a argumentelor, se plasează de partea greșită a istoriei. Dar ce-a scris recent despre legea antidefăimare îl propulsează într-un club select al caricaturilor politice. ”Ce anume din România de azi ar face necesară o lege antidefăimare ca aceea fabricată de Dragnea și iuțită de Senat? Răspuns: nimic”, scria marți CTP. Puține lucruri pe lumea asta sunt mai ridicole decât un bărbat alb heterosexual care ne asigură pe toți (inclusiv pe romii, homosexualii, transsexualii și bolnavii de SIDA care îl citesc) că în societatea noastră nu există discriminare.
E adevărat, e de discutat dacă împotriva intoleranței e cel mai bine să lupți printr-o lege pe care societatea, din câte se pare, n-o pricepe și o pune într-o paradigmă greșită. O ajută, ce-i drept și Dragnea, care, neînțelegând el însuși despre ce e vorba, a băgat în prima variantă a legii acea trimitere la apartenența politică. În plus, nimic din ce e în jurul acestei legi nu trezește încredere. Nu e ca și cum Dragnea ar fi luptat de ani de zile împotriva discriminării, iar acum, în sfârșit, viziunile lui progresiste despre societate au fost transformate într-un act normativ.
Oricum, alternativa la această lege a defăimării ar fi o reacție spontană din partea societății, care, depășind niște blocaje mentale mai vechi, ar înțelege de ce nu e bine să discriminezi și de ce intoleranța n-o să ajute pe nimeni. Dar asta presupune să fii capabil să citești măcar cinci rânduri. Ceea ce oamenii, ne arată reacțiile lor pripite, sunt tot mai puțin dispuși să facă.
A, OK. Atunci scrie tu un articol despre Liviu Dragnea în care-l numești „pesedist împuțit și hoț” și vedem ce se întâmplă.
Stiu eu pe cineva a carui drepturi exercitate deja sunt ingradite de legea asta: tata l-o injurat pe Ceausescu pe la spate, pe Ilici fata in fata, pe Constantinescu in particular, de ciuda, iar pe Basescu tardiv, tocmai din cauza ca nu i-o bagat efectiv in inchisoare pe toti sobolanii marca Dragnea, cum o fost intelegerea initiala. Tata nu stie sa injure elegant si alambicat, cum stii tu si cu mine. Tata se abtine multa vreme si aaapoi te injura de-ti plezneste ochiu’ drept. Evident ca dupa atata abtinere si-ar dori si el, ca doar e om, sa-l injure pe Dragnea pana-n finalul gunoiului ultimului grajd din Teleorman. Spre deosebire de tine si de mine, daca l-ar gasi pe Dragnea, tata i-ar zice – ca-i batran sa-l doare-n p#[@, i-ar zice in cuantumul maxim de 100.000 RON, nu cred ca ar mai conta pe moment ca e imposibil sa fie si jidan si nazist in acelasi timp.
Când vorbești de informare, colegii tăi de la Cațavencu se informează ? Scriu iar scandalizați despre profesorul de la T. Vianu…
D-le Panaet,dvs.sunteti naiv sau doar va rasfatati?
Pe Dragnea &restul ciracilor nu-i doare nici de minoritati etnice,sexuale,ci numai si numai de usturimea de a se sti dispretuiti…
io cred ca domnu’ buscu a pus punctu’ pe i . a, si mai cred ca acum il tin pe initiator la foc mic, sa mai scoata ce se mai poate scoate din actuala formula :))))
La un articol de genul ma asteptam sa vad de la site-urile de stiri Huffington Post sau The Guardian care incearca sa impinga agenda progresista si comunista. Voi sunteti extremistii care judecati oamenii in functie de sex si rasa. Pentru voi barbatul alb si heterosexual e cum erau negri pt KKK.
D-le Panaet, și criteriul averii nu vă deranjează? Că e mai grav decât cel apartenenței politice. Problema nu e din ce partid face X sau Y parte, ci ce a făcut X sau Y cât timp a fost într-o funcție pus de partid: a furat sau nu, i-a sporit averea peste noapte exact după ce-a ajuns să aibă un post din care gestiona bani??? După criteriul averii, înseamnă că nimeni – nici în presă, nici pe un blog sau rețea socială – nu mai poate pune sub semnul îndoielii averea politicienilor, a miliardarilor de carton legați de politicieni sau chiar a interlopilor, în afară strict de cazul în care interlopul e deja în închisoare, condamnat.
Ori, știe absolut toată lumea, cu politicienii în frunte, că tocmai presa și rețelele sociale au arătat primele faptele de corupție și hoțiile! Așa că nu, nu e bună legea în forma actuală!
Si asa revenim încetișor si sigur la cenzură..