Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tudorel și lupul

Zoom Tudorel și lupul

A fost odată ca niciodată un ciobănaș cu chelie și cu studii aprofundate de drept. Păstorea ba turme universitare, ba ogrăzi judecătorești, ba curți constituționale. Tudorel avea o dibăcie anume să se facă ascultat și de lupi, și de oi, și de țărani. Îi stătea bine cu blana de lup și cu năravul de oaie, dar nici invers nu-i stătea rău. Cunoștea în amănunt credulitatea țăranului, știa să-i încurajeze fudulia și să-i promită cîte-n lună și-n stele.

Într-o bună zi, Tudorel a fost pus de țăranii cei mai înstăriți din sat să le păzească ce aveau ei mai scump: averea și libertatea. Iar Tudorel le-a zis să stea liniștiți, că el le veghează la căpătîi și le dă de veste cînd o veni lupul să-i aresteze. Atunci să sară toți, care cu furci, care cu topoare, care cu legi, iar el o să-l pălească pe tîlhar între ochi cu ciomagul ordonanței de urgență, pe care i-l făcuseră cadou sătenii.

La început, lupul tot dădea tîrcoale, iar țăranii tremurau ascultîndu-i urletele. Nu puteau dormi deloc noaptea și-i spuneau lui Tudorel, cu ochii cîrpiți de somn, să scoată dracu’ ciomagul ăla inscripționat cu OUG și să pălească fiara. Dar Tudorel, ciobănașul de la Iași, uite-așa-mi doinea din fluier:

– Aveți răbdare, fîrtați țărani, că lupul nu-i destul de aproape!

Lupul, văzînd că Tudorel e așa de nepăsător, a dat tîrcoalele tot mai aproape. Ba, de la o vreme, a chemat și alte lighioane ale pădurii să-i împresoare pe țărani. Țăranii vedeau că acum apăruse o întreagă haită, că pe lîngă lupii de la procuratură îi mîrîiau acum și vulpile de la Înalta Curte, coioții de la SRI, șacalii de la SIE, ba chiar și javrele de la SPP. Înceți la minte, țăranii se strîngeau unii într-alții, ca oile, și strigau la Tudorel să pălească haita cu OUG-ul, așa cum fusese învoiala. Dar Tudorel uite-așa-mi doinea din fluier:

– Aveți răbdare, fîrtați țărani, că lupul nu-i destul de aproape!

Lupul ajunsese acum atît de aproape încît țăranii îi simțeau răsuflarea cea rea. Mai avea puțin și le smulgea cu colții libertatea și averea care li se ghemuiseră la sîn.

– Tudorele, Tudorele, pălește-i cu ordonanța, fîrtate, așa cum ne-a fost învoiala, strigau ei scuturați de spaime. Nu vezi că, dac-o ținem tot așa, pînă mîine ne vin de hac?

Dar Tudorel uite-așa-mi doinea din fluier:

– Aveți răbdare, fîrtați țărani, că lupul nu-i destul de aproape. Pînă mîine puteți sta liniștiți. Abia poimîine, așa cum ne-am înțeles, o să vă vină de hac!

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]