Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Unde sunt crucile, unde sunt rugile, unde sunt voturile religioșilor?

Zoom Unde sunt crucile, unde sunt rugile, unde sunt voturile religioșilor?

În ciuda tuturor temerilor sau în ciuda tuturor speranțelor, referendumul de pe 6 și 7 octombrie n-a ieșit așa cum se așteptau inițiatorii săi. N-a ieșit deloc, de fapt, nefiind validat. În ultimele zile, mulți s-au declarat învingători ai referendumului, la scor, mulți au fost indicați drept învinși. Partide, organizații, activiști, toți sunt, de fapt, actori minori în cea mai mare dramă a Bisericii Ortodoxe Române de la Cuza încoace.

Ultimul recensământ

consemnează o populație a României profund religioasă. Doar 0,21% din populația României s-ar fi declarat ca fiind atee (0,11%) sau fără religie (0,10%). Exceptându-i și pe cei care au declarat o “altă religie” față de cele recunoscute oficial de către statul român (0,16%), restul de 99,63% din români sunt, oficial, adepți ai unor religii de origine semită, religii care (fie că e vorba de cea mozaică, cea creștină sau cea musulmană) văd în comunitatea LGBT simbolul însuși al păcatului, de la miticele Sodoma și Gomora încoace.

Până la ora 21

a zilei de 7 octombrie 2018, orice cleric al oricărei astfel de religii ne mai putea aburi cu religiozitatea poporului român și ne putea pune în față aceste cifre furnizate de către Institutul Național de Statistică. Ce i se putea răspunde, argumentat? Nimic. Acum, însă, vorbim cu cifrele pe masă.

Iar pentru Biserici – și în principal pentru BOR – nu va fi deloc o discuție plăcută.

De fapt,

doar 19,32% din populația cu drept de vot a României s-a pronunțat în favoarea Bisericii. Căci modificarea Constituției pe care am fost puși să o votăm era una în sensul dorit de Biserică. Ortodoxă, catolică, protestantă sau neoprotestantă, Biserica își dorea această demostrație de forță.

Nimeni altcineva decât Biserica nu a fost înfrânt în acest referendum. Pentru că s-a dovedit că, în ciuda a ceea ce se declară la recensăminte, oamenii nu sunt, de fapt, oile supuse de altădată ale unor prieteni imaginari.

Iar cea mai tăvălită,

desigur, este Biserica Ortodoxă Română, căci 86,45% din români s-au declarat, la recensământ, ca aparținând acestei confesiuni creștine.

Din cei 3.531.732 de români care au votat “DA” la referendum, unii nu sunt ortodocși. Bisericile neoprotestante sunt mult mai active și mai înfipte, iar adepții lor mult mai disciplinați, votând cu siguranță în week-end-ul trecut. Așadar, nici măcar pe 19,32% din românii cu drept de vot nu se poate baza BOR.

Iar acesta este doar începutul.

Nu știu și nici nu vreau să știu acum

ce vor face pe mai departe susținătorii minorităților sexuale. Poate vor avea decența să nu ceară drept sediu central Catedrala Mântuirii Neamului. Ca să nu stârnească reacții violente.

Dar cred că știu ce ar trebui să facem noi, cei care ne punem, de multă vreme, problema laicității statului român.

Chiar dacă referendumul

pare o formulă discreditată, chiar dacă însăși Alina Mungiu-Pippidi a decretat că referendumurile sunt de căcat, ar trebui, de fapt, să mai iscăm unul. Unul prin care să întrebăm poporul dacă mai este sau nu mai este de acord cu finanțarea Bisericilor de către stat.

S-a vorbit mult despre faptul că s-au cheltuit de pomană peste 40 de milioane de euro pentru referendumul proaspăt eșuat. Adevărul e că, de obicei, scrutinurile ne costau cam 20-25 de milioane de euro per bucată. De ce s-a ajuns la 40 de milioane, brusc, este de investigat, deși o variantă ar fi că a costat atât de mult, în principal, datorită indexării plăților făcute către membrii secțiilor de votare. Poate și mai mult, urmează să ne dumirim.

Un alt referendum, prin care lumea ar fi consultată, în sfârșit, dacă vrea sau nu să mai plătească din buzunarul comun pentru funcționarea cultelor ar costa, probabil, la fel de mult. Dar, în cazul în care un astfel de referendum ar fi validat, iar răspunsul ar fi că nu mai trebuie să finanțăm cultele din bugetul statului, câștigul ar fi enorm. Am investi 40 de milioane de euro, dar am economisi cele aproape 500 de milioane de euro anual cheltuite cu Bisericile. Ar fi cea mai bună investiție făcută de statul român în ultimele decenii. 40 de milioane bine plasate ar aduce României cinci miliarde în doar zece ani.

Cine se bagă?

4 comentarii

 1. #1

  EU ma bag.
  si sa mai punem la acest referendum si intrebarea daca dorim ca de facto biserica sa intre in scoli cu aberantele lor ore de religie (la care se primesc calificative care iti ridica media – deci este bine sa te duci)
  In toate contractele cu unitatea de invatamant scrie ca “in aceasta institutie este interzis prozelitismul religios”

  • #2

   Si in unele insitutii de stat scrie ca nu primim mita ( partea cu “decat afara in curte” e lipsa. Valabil si la alte locuri finantate din bani publici, deci si ai mei! Oricum stau, oricum calculez, iese cu virgula. Credinta, aia adevarata, e treaba pur personala a omului. Daca eu cred in biserica “R&N” (carciuma din sat), eu acolo cotizez. De ce vine statul (entitate nedefinibila) sa-mi impuna sa finantez si niste alte credinte? Referendum pentru a nu mai finanta biserica! De banii catedralei se faceau 100 de spitale!

 2. #3

  n-am fost la vot. de ce ? nu este un subiect de referendum.

 3. #4

  toti ne bagam,tot ce trebuie, informare corecta si pastori credibili

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]