Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Valoarea nu așteaptă Palatul Pionierilor

Zoom Valoarea nu așteaptă Palatul Pionierilor

Băiet fiind, nu cutreieram păduri și nici nu-mi puneam fruntea la vreun izvor. Eram orășean. În schimb, mergeam de zor la Palatul Pionierilor. Acolo era un cenaclu. Cum intrai pe marea poartă din stînga, mai urcai un etaj și te aruncai cu ochii închiși în brațele poeziei. Acolo am auzit prima dată noțiunea “versuri albe”, lucru care m-a mirat peste măsură: ce fel de poezie o mai fi și aia? La școală, toate poeziile aveau rimă. Uneori, deseori, aveau și partid. Am rîs pe înfundate cînd o jună poetă în pragul adolescenței recita cu patos: “pe mîinile ei curgeau boabe de lună”. M-a tulburat tînăra poetă cu lungi plete, dar nu m-au tulburat versurile ei. Era foarte complicat, nu se pupa deloc cu Beniuc, George Lesnea sau Ștefan Iureș. Dar așa încep toate. Te împotrivești viciului din răsputeri și, cînd deschizi ochii, ești în mijlocul lui, venerînd noi zei, precum Prévert, Sorescu și Blaga. Pe ăștia i-am descoperit la bibliotecă, iar cînd am citit Sorescu, am înnebunit. Nebun la paișpe ani e, deja, prea mult. Dar mai e mult pînă departe.

Ei bine, cenaclul pionierilor literați primea lunar oaspeți. Habar n-aveam noi, fraierii, că era sarcină de sus. Credeam, în naivitatea noastră, că geniul tînăr cheamă cu buciumul recunoașterea valorii. Așa l-am cunoscut pe Beniuc, care nu m-a impresionat cu nimic (era o mogîldeață de om). Mi s-a părut un om rău și plictisit. Firește, la sfîrșit, i-am dat un buchet de flori și am făcut o poză împreună. La doișpe ani eram mai înalt ca el. N-aveam de unde ști că își cam pierduse puterea și se mîngîia cu recunoștința întîrziată a novicilor. Orgoliul scriitorilor e o fiară nesătulă și proastă. Nu ai sub gheară Uniunea Scriitorilor, te împăunezi în fața unor prichindei. Fie vorba-ntre noi, dar să nu spuneți nimănui, orice admirator e bun. Așa trebuie să-i fi părut și eu, pe cînd îi înmînam florile. Un admirator. Un fan. Nu eram nici una, nici alta, eram doar impresionat de mînuța lui catifelată ca o chifteluță. Apoi a venit Nina Cassian. Ciolănoasă, aferată, cu nasul mare. Nu-mi puteam lua ochii de la nasul ei, pînă cînd a trecut la vorbă. Ne ascultase plictisită, apoi ne-a luat la refec. Am citit Eminescu? Da’ Topîrceanu? Ei, acum să vă văd: care-i mai mare dintre ei? O, ce întrebare grea! S-a lăsat liniștea. Cîntăream în gînd cum să nu îi înșelăm așteptările tovarășei poete cu capul lung. Ce era bine să spui. Da, Eminescu era Luceafărul poeziei, da’, la doișpe ani, Cri-cri-cri, toamnă gri, / Tare-s mic și necăjit suna al dracului de bine. Era mai ușor de înțeles, iar rima – ah, rima! – clopoțea. Șovăitor, mi-am zis că parcă-parcă, totuși, desigur Eminescu e mai bun. A naibii dorință de a face cum e bine, deși știam Topîrceanu pe dinafară, l-am trădat. Cred că toți am șopocăit pe rînd, cu ochii la nasul divei, numele acela. Nina a explodat de entuziasm. “Așa, copii! O fi ăla bun versificator, da’ Eminescu e un geniu!” Și brusc s-a îmblînzit. Am răsuflat ușurat. O nimerisem.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100