Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Apel către zăbrele

Dan Voiculescu nu se mai poate opri din scris. Cele 11 cărți produse în pușcărie l-au făcut sclavul unui ritm nebun. Să nu se mire nimeni, așadar, că bătrînul grafoman s-a prezentat la Tîrgul de Carte Gaudeamus cu ultimul lui op, Lupta politică. La lansare – care a avut loc la standul editurii RAO – a fost flancat de Adrian Năstase și de Sorin Roșca Stănescu, absolvenți și ei ai bibliotecii din Rahova.

Un asemenea eveniment trebuia sărbătorit de Administrația Națională a Penitenciarelor: foștii deținuți, trecuți prin sistemul de reeducare, arată că s-au lepădat de rele și, în loc să pună la cale alte tîlhării, lansează cărți. Și societatea ar fi trebuit să-l aplaude pe Voiculescu, fiindcă reintegrarea celor rătăciți e, în fond, sensul pozitiv al pușcăriei.

Dar pe craca vigilenței civice pîndea antropoidul Bot, înarmat cu silexul digital: camera 4K, legată cu firele urii la capătul bețigașului de selfie. Bot a stîrnit micii demoni #rezist care bîntuiau standurile în căutarea lecturilor morale și i-a adunat la lansarea lui Voiculescu. Apoi i-a făcut infractori pe Voiculescu și pe Năstase, i-a hărțuit cu unealta de filmare și și-a fluturat botul pe lîngă ei, doar-doar o încasa mult așteptatul dos de labă care să-i deschidă și frontul plîngerii penale. Infractorii s-au stăpînit, însă, și Bot n-a putut chema ambulanța, deși, lăsînd la o parte pumnul pe care nu l-a primit, avea motive destule s-o cheme.

Tumbele lui Bot au avut, însă, alte urmări: au inflamat glanda intoleranței. Lidia Bodea, director la Humanitas, și-a dat demisia din Comitetul Director al Asociației Editorilor din România. Gabriel Liiceanu, proprietarul editurii Humanitas – vecină cu RAO – s-a indignat că Voiculescu și Năstase „ne-au furat cuvintele și valorile” și au stropit, cu abjecția lor, sărbătoarea cărții. Iar Mircea Cărtărescu a trecut direct la sabotaj: „Pentru cine mă iubește și mă urmează: de aici înainte nici o carte de la RAO!”.

Descoperi, dacă intri pe rețele, un fel de răscoală împotriva editurii RAO, pusă la cale de inchiziția cititorilor ordodocși, oameni stîrniți de cuvintele scoase de Liiceanu prin Bot. Dai peste scriitori revoltați de lipsa cenzurii, gata să verse sîngele unei companii private, care tipărește cărți. Vezi tineri care cred că Năstase, Voiculescu și Roșca Stănescu trebuie nu numai alungați de la Tîrgul de Carte, ci duși înapoi în celulă.

E plin Internetul de elite indignate care vor o țară ca afară, dar cu dispensă la discriminare editorială, la boicot comercial, la restrîngere de drepturi și libertăți. Armate de activiști civici mestecă adevărul și justiția plescăind și ies în stradă pentru ceea ce cred ei că e domnia legii, dar uită că Năstase, Voiculescu și Roșca Stănescu sînt foști pușcăriași cu pedepsele executate în măsura stabilită de instanțe și eliberați prin acte semnate de judecători. Gabriel Liiceanu simplifică activitatea procurorilor la ceea ce i se pare a fi esența ei: condamnarea. „Eu mă înscriu primul pe listă să preiau o parte din condamnare”, îi spune el procurorului Kövesi cu referire la inculpatul Dragnea, abia trimis în judecată în ultimul dosar. Și intoleranța prinde aripi: petiții online cer scoaterea PSD în afara legii, asta la cîteva luni după ce europarlamentarul PD Traian Ungureanu, autor la Humanitas, zice că „suprimarea, fie şi ilegală, a acestui partid bine înfipt în lume ar trebui să fie o corecţie banală şi larg consimţită”.

Să nu amestecăm oamenii și temele: PSD e un partid cu ticăloșia veche și bine probată, face parte din răul originar al anilor ’90, dar azi e reabilitat de societate prin imperfecțiunea și necesitatea jocului democratic. PSD e legal, așa cum sînt legale mersul pe stradă și căsătoriile, așa cum sînt legale eliberarea lui Năstase și a lui Voiculescu. Iar foștii pușcăriași care și-au executat pedeapsa stabilită de instanțe au dreptul și libertatea de a scrie și lansa cărți. Eliberarea lor e un semn de vindecare a societății, nu un șchiopătat al pedepsei cu moartea. Oricît de negru ar fi trecutul lui Năstase și al lui Voiculescu, și oricît de puțin ar fi reținut Justiția din el, problema nu se rezolvă cu apartheid editorial sau cu forțarea legii în stradă.

De altfel, această impulsivitate cu pumnii strînși afișată de cărturarii Humanitas și de prozeliții lor online își trage seva din necunoaștere. Cei mai mulți habar n-au care-s faptele săvîrșite de hoții pe care-i vor condamnați fără judecată, habar n-au care-s legile Justiției care urmează a fi modificate, habar n-au care sînt pașii, procedurile și argumentele, habar n-au ce spune legea pe care o vor blocată. Oamenii ăștia se radicalizează din auzite. Cer sînge după ce și-au făcut o impresie pe Twitter. Scuipă foc și pară fără să răsfoiască un text de lege, o sentință, un regulament. Un soi de prostie contagioasă adie prin lumea suficientă a boierilor minții și înfierbîntă exemplarele din specia Bot.

La sfîrșitul zilei, Gabriel Liiceanu îi exclude pe Năstase și pe Voiculescu din încăperea destinată albilor. „Ei folosesc aceleași cuvinte ca noi”, zice filozoful enervat.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

9 comentarii

  1. #1

    Avînd în vedere geniul negustoresc al dlui Liiceanu, nu m-ar mira ca toată agitația să fie de fapt o strategie de marketing: Lume, lume,nu mai cumpăra de la RAO, că-i de cacao! Ia de la Humanitas, că-i mai gras!

  2. #3

    Hmmm. Ar trebui să vă mai gândiţi puţin înainte de a o da cu „foștii pușcăriași care și-au executat pedeapsa stabilită de instanțe au dreptul și libertatea de a scrie și lansa cărți”.
    Or avea dreptul legal de a face lucrurile astea dar dreptul moral îl au? Nu ar fi bine să-i şi premiem pentru activitatea asta literară, eventual să-i facem şi membrii ai Academiei? Că doar şi-au ispăşit pedepsele şi acum sunt cei mai cinstiţi oameni din lume, nu?
    Nu e bine să generalizezi în nicio direcţie, iar în cazul particular al acestor „scriitori” tare mi-e teamă că vorbim de oameni care şi-au schimbat doar hainel, nu şi năravurile…
    Şi ar mai fi o afirmaţie: „PSD e un partid cu ticăloșia veche și bine probată, face parte din răul originar al anilor ’90, dar azi e reabilitat de societate prin imperfecțiunea și necesitatea jocului democratic”.
    Haideţi să vă mai spun de un partid validat de societate prin imperfecţiunea şi necesitatea jocului democratic: Partidul Muncitoresc Național-Socialist German (NSDAP) condus de un anume Adolf… A câştigat în mo perfect democratic alegerile în Germaniua anilor 30. L-a validat poporul. A fost bine după aia? Istoria se uită mereu…

  3. #4

    In mare parte aveti dreptate in ce scrieti. Totusi, prefer tabara lui Liiceanu fata de cea a lui Voiculescu.

  4. #5

    Dupa eminentele care publica la aceasta editura este lesne de aflat cine o controleaza. In plus, originile nefaste ale PSD-ului sunt mai vechi de anii ’90, cum incercati sa ne convingeti…

  5. #6

    Chiar că nu prea luam în seamă RAO. Acum o să-i acord mult mai multă atenție.
    Iar pentru slugile securiste: Reeditat acum câțiva ani, Mein Kampf a avut un nesperat succes…

  6. #7

    Dumneata ai citit legile, le-ai rasfoit?

  7. #8

    „prostia contagioasă”- degetul pe rană

  8. #9

    Daca nu erau puscariile pline, cine ne mai „lumina” pe noi, muritorii de rand?????

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint