Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mein Klaumpf

Întrebare la Radio Erevan: Ce poți face azi dintr-un refugiat sirian? Răspuns: Ce doriți dvs, domnule președinte.

Așa au început să umble „pe surse” avatarurile domnului Akkram Shhaideh, soțul doamnei Sevil. Era cînd Hezbollah, cînd Al Fatah, cînd Al Quaeda, cînd ISIS. În publicațiile cu solda la zi, era susținător al regimului Bashar Al Assad. Siguranța națională, cea care îl ghidează pe președintele Iohannis atunci cînd refuză propuneri de premieri, avea pregătit argumentul teroristului.

Dar poate că președintele chiar a avut informații, și Akkram cel Gras, sirianul periculos care i-a sucit mințile musulmanei noastre mioritice, reprezenta o amenințare la adresa României și aliaților ei. Ar fi trebuit să fie arestat imediat, presupun. Dacă importanța misiunii lui a fost așa de mare încît să blocheze desemnarea unui premier, trebuia umflat, interogat, fotografiat și aruncat poporului. Mai mult, trebuiau arestați toți ofițerii SRI și SIE care, acum un an, pe vremea cînd Sevil Shhaideh era ministru, l-au tolerat în vecinătatea ei cu întreg arsenalul de tehnici de spionaj cu care organizațiile teroriste își dotează adepții.

Refuzul președintelui Iohannis n-a cuprins, în cele 55 de secunde, nimic din toate astea. Abia au încăput alea 10 secunde de rînjet final.

Sevil Shhaideh își are originile într-un oraș dobrogean de pe malul Dunării. Mama ei a strălucit pe strada tătarilor ca o floare de nufăr. A fost atît de frumoasă încît nea Nicu Boteanu, maistru prelucrător prin așchiere la SMT și cel mai chipeș susținător al colectivizării din localitate, s-a îndrăgostit lulea. A fost o iubire interetnică pasională, interzisă de partid și de rigorile anilor ’60, la care comunitatea tătară a privit chiorîș, dar pe care mahalaua turcă, română, romă și lipovenească au aplaudat-o pe față. Cînd domnișoara Giambec a dat să se mărite cu tînărul Boteanu, părinții au promis-o unui tătar din Constanța, care s-a și înfățișat s-o ridice din casa părintească, în adînca tristețe a orașului. În ziua transportului, alaiul musulman a preluat fata și s-a pornit cu ea spre coasta Mării Negre, la bordul unei Volgi. Dar nea Nicu Boteanu, cu inima sîngerîndă, a organizat rezistența în două grupuri mari de flăcăi ortodocși, care s-au postat de-o parte și de alta a drumului și au întins o frînghie de-a curmezișul. Volga s-a împotmolit la început în frînghie, dar șoferul a călcat accelerația și încet, încet, mașina a început să biruie vîna edecarilor de pe margine. Ca să nu scape tătarii cu prada, nea Boteanu a slobozit chiotul de atac și creștinii s-au prăvălit asupra Volgii. Așa cum altădată cetele lui Ghirai Han se abăteau asupra satelor valahe, la fel s-au năpustit atunci voinicii Dunării creștine asupra mirelui tătar. Dar degeaba. Volga avea ușile ferecate, șoferul i-a dat pedală, iar nea Boteanu și băieții s-au văzut nevoiți să se adune din praf și să privească lung după iubirea răpită de păgîn. Sevil s-a născut la Constanța într-o familie pur sînge mongolă și a crescut într-un teatru de păpuși. E o femeie inteligentă, energică și plină de umor, care a aflat abia ieri că s-a măritat cu un terorist.

Klaus Iohannis înțelege politica așa cum înțelege o problemă de fizică de gimnaziu: dacă n-o poți rezolva tu, ți-o rezolvă altcineva. Binele public, democrația, constituționalitatea țin de altă materie, matematica: îi sînt necunoscute.

Președintele României n-a catadixit să-i sune după alegeri pe cîștigători și să-i felicite, așa cum presupune teoria lucrului bine făcut. Nu s-a deranjat să-l sune pe Dragnea, omul care urma să propună premierul. Ca să nu încapă discuții, nici n-a răspuns la telefon cînd l-a sunat Dragnea pe el. Pe madam Shhaideh a anunțat-o că urmează s-o asculte la programul de guvernare, a lăsat femeia să se pregătească, să-și conspecteze legi și bugete, după care i-a comunicat la televizor că e picată.

În ceea ce privește echidistanța și rolul de mediator în politică, Iohannis nu s-a obosit să-și mimeze rolul constituțional: a dat-o de la început pe față. A dat jos guvernul legitim Ponta forțînd la modul jegos o tragedie („A fost nevoie să moară oameni”), a respins premierul partidului care deținea majoritatea și a impus un guvern de tehnocrați acoperiți care să-i hrănească ego-ul politic și iluzia de control. Guvernul Cioloș a candidat în alegeri, sprijinit de echidistantul președinte, plăsmuind împreună o minciună publică căreia, azi, criminaliștii i-au găsit amprentele lîngă cadavrul PNL.

Neutrul Iohannis s-a poziționat încă de la început contra PSD, căruia i-a respins nu unul, ci trei premieri: pe Dragnea (pe care l-a eliminat înainte de apariția pe tapet a legii 90/2001), pe Shhaideh (care din propunere de premier s-a trezit nevastă de terorist) și pe Voinea (pe care Iohannis l-a respins în favoarea combinației Cioloș). În prima jumătate a mandatului, președintele Iohannis a forțat materia politică pentru a obține „guvernul meu” cu aceeași încăpățînare cu care alchimiștii chinuiau cuprul și fierul pentru a obține aur. Dar la ce să te aștepți de la cineva certat cu legile fizicii?

Sub carapacea lui Iohannis, sub coaja neamțului corect și cinstit, s-a copt un mic monstru de vanitate tîmpă. Iohannis n-a înțeles nici pînă acum că meseria de președinte îi e cu cinci numere mai mare. Și, ca orice ignorant, se sfătuiește doar cu sine însuși. Concluziile ni le livrează la televizor, strivite între două rînjete mecanizate. E un om care-și vopsește părul în cărămiziu și își petrece toate week-end-urile la Sibiu.

Iohannis i-a spus lui Călin Popescu Tăriceanu, cu martori, că nu va desemna un premier din partea PSD, oricare va fi propunerea. Și că va duce împotriva PSD un război total. Președintele României a pornit, deci, un război personal cu rezultatul alegerilor. Majoritatea căreia Constituția îi garantează un premier nu va pupa acel premier. Asta a spus președintele României și asta vedem că se întîmplă.

Iohannis a respins-o pe femeia Shhaideh scurt, la fel cum a aruncat pardesiul pe capota mașinii. Fără explicații, fără noimă, fără haz. E o interpretare cu totul nouă a rolului de mediator pe care-l are președintele prescris în Constituție.

S-a spus că Iohannis vrea să provoace o criză, că vrea să fie suspendat „ca să se reinventeze”, că singura carte pe care o mai poate juca acum, de pe fundul prăpastiei, e războiul. Dar războiul a fost opțiunea lui și cînd prăpastia era mai mică. Conflictul a fost calea aleasă de el și cînd era mai popular ca Armata și ca Pompierii.

Contrar legendei, Iohannis e nevrotic. Firea lui ascunsă e sfidătoare și agresivă. Iar problemele încep cînd natura lui se combină cu oferta instituțiilor. Iohannis iese la război cînd primește asigurări de la băieți. Serviciile îi hrănesc iluzia de dominare și control. Dacă îi subtitrăm mișcările și declarațiile, obținem un film despre vanitate, aroganță și ranchiună.

Criza politică nu a început la refuzul lui Shhaideh și nici nu se va încheia după desemnarea unui premier. Criza politică a început imediat ce noul președinte Iohannis a luat din magazia vechiului președinte Băsescu sculele statului modernizat.

Lucrul bine făcut este, de fapt, bine continuat.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

13 comentarii

  1. #1

    Daca tot esti doritor de premier turco-tatar in Romania, ca doar pentru asta a votat electoratul PSD, ce spui de Erdogan? Are mustata a la Dragnea si e mai notoriu decat Sevilla si cum o mai cheama.

  2. #2

    La multi ani d-le Buscu pentru 2017 si pentru urmatorii 2017 ani ca tare bine combateti……

  3. #3

    boc nu era unealta lui Basescu?

  4. #4

    Iohanis a facut bine ca a respins-o. Da, mai face si Mutul ceva bine (din greseala, evident). Cu musulmanii e bine sa nu ai nimic de-a face decat daca e neaparat nevoie. Chiar avem nevoie de musulmani la conducere? Nu ma intereseaza deloc ce fel de om e femeia asta, atata timp cat e musulmana nu vreau s-o vad la conducere intr-o tara europeana.

    Ce stim despre ea? Mai nimic. La fel ca si Iohanis, la fel ca si Ciolos, femeia asta a aparut din senin fara ca alegatorii sa stie ceva despre ea.

    Cand am sa vad un premier crestin in Turcia, abia atunci am sa sustin un premier musulman in Europa. L-am avut deja pe Iliescu, l-am avut pe Nastase. M-am saturat de minoritari. Vreau un roman normal la conducere. Si cand zic „roman” nu ma refer la etnie, ma refer la mentalitate. Vreau pe cineva ca Trump sau Marie Le Pen sau Netanyahu. Nu vreau o musulmana despre care nimeni nu stie nimic.

  5. #5

    @corect, daca nu esti platit, esti doar prost. Hitler a fost crestin. Musolini a fost cresti. Borgia, daca ai auzit. Pana si Stalin, initial a fost crestin. Ce dracu are de-a face religia cu competenta?

  6. #6

    La mulți ani, domnule Buscu! Un editorial strălucit, că de obicei in cazul dumneavoastră!
    Vă felicit și vă admir pentru ascuțimea spiritului, îndemânarea exprimării, dar mai ales pentru curajul remarcabil de care dați dovadă!

  7. #7

    Ce mai Stat avem si noi…de-aia fugim încotro vedem cu ochii…

  8. #8

    Un editorial de excepție. De mult nu s-a mai scris atât de frumos in presa romană!

  9. #9

    Daca PSD este legitim pentru ca a fost votat, la fel este si Iohannis. Trebuie sa vedem doar socoteala cui e mai mare…

  10. #10

    De obicei nu comentez, dar citesc articolele dvs cu regularitate. Felicitari!

  11. #11

    Nu il meritati pe Klaus. Se vede dupa multe comentarii.
    Romania extracarpatica nu e nimic altceva decit o provincie periferica a Imperiului Otoman.
    Ca mentalitate si apucaturi.

  12. #12

    Da, domnule Buscu, Iohannis si-a facut „guvernul meu”, iar acum Dragnea i-a raspuns facandu-si guvernul sau. Ramane sa vedem cu care din cele doua guverne ne va fi mai rau. Oricum, inteleg din articolul dumneavoastra ca am pierdut ocazia unica de a ne ridica pe noi culmi de progres si civilizatie prin respingerea doamnei Shhaideh pentru postul de prim ministru. Ca sa vezi!

  13. #13

    un comentariu superb! dar nu trebuie sa-si faca griji domnul Buscu, ca ne-am scos si cu Grindeanu! va curge lapte si miere timp de 4 ani! chiar nu stiu de ce ma mai duc la serviciu, ca am inteles ca daca stau acasa si nu fac nimic, guvernul tot imi da bani!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint