Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

A murit unul dintre cei mai mari oponenți ai președintelui Iohannis

Zoom A murit unul dintre cei mai mari oponenți ai președintelui Iohannis

Marius Albin Marinescu a trecut la Ceruri neîmpăcat. O jumătate de viață s-a luptat să-și găsească, în instanță, dreptatea „furată“ de Iohannis. Cazul Marinescu ne arată cât de strâmbă este Justiția în România.

Sibianul Marius Marinescu a fost primul jurnalist care a scos la iveală controversatele retrocedări făcute de primarul Iohannis, unele fiind în beneficiul familiei prezidențiale. După ani de zile și nenumărate procese, Iohannis a pierdut două case restituite cu acte ilegale. Dar plângerile penale ale lui Marinescu, referitoare la aceste dosare de retrocedare, au fost tratate cu NUP. Deși instanța civilă a constatat că restituirile fuseseră ilicite, procurorii au stabilit că fapta nu există.

Lupta lui Marinescu a pornit în anul 2000, când biblioteca lui a fost evacuată din ordinul primarului Iohannis. Spațiul unde funcționa biblioteca se afla în imobilul din strada Nicolae Bălcescu nr. 29, retrocedat familiei Iohannis. Asta se întâmpla când prezidențiabilul de astăzi era primar al Sibiului.

După mulți ani, mai exact în 2015, Iohannis pierdea această casă pentru că o obținuse cu fals în acte. Decizie judecătorească definitivă. Dar Marinescu nu și-a mai recuperat niciodată biblioteca. Nici măcar o compensare financiară. Și nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru faptele suspect de ilegale prin care Iohannis a pus mâna pe un imobil în centrul Sibiului. În toată această perioadă, familia președintelui a încasat, din închirierea acestei case, 300.000 de euro. Bani pe care nu i-a returnat nici astăzi.

Dar povestea spațiului în care a funcționat biblioteca lui Marius Marinescu este și mai interesantă. După ce a fost evacuat din ordinul lui Iohannis, în urma unei decizii judecătorești controversate, cămăruța din strada Nicolae Bălcescu nr. 29 a devenit Internet cafe. Potrivit surselor noastre, primarul Iohannis ar fi primit chirie, de la un alt jurnalist din Sibiu, timp de un an, 500 de mărci lunar. Apoi spațiul a ajuns în administrarea unui restaurant, care l-a transformat în WC public.

Să vedem cum s-au derulat faptele

Marius Marinescu deținea, la adresa Nicolae Bălcescu nr. 29, o bibliotecă publică privată, numită „Biblon“. Marinescu avea un contract de închiriere cu Primăria pe perioada 1998-2000, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei ani, potrivit OUG 40/1999 privind funcționarea așezămintelor culturale. Însă, după ce Iohannis a ajuns primar în 2000, a venit tăvălugul. Profitând de calitatea sa oficială, el a evacuat biblioteca, iar spațiul respectiv l-a trecut în proprietatea familiei sale, în urma unei retrocedări dubioase.

Marinescu și-a căutat dreptatea în Justiție. Dar nu a găsit decât dezamăgirea. Trei instanțe, soluții total diferite. De la agonie la extaz și, în final, dezolare. În timp ce, la Judecătoria Sibiu, familia Iohannis a primit câștig de cauză, susținându-se că „din actele depuse în cauză, forma de organizare în cadrul căreia pârâtul își desfășoară activitatea este cea de asociație familială care nu poate fi asimilată noțiunii de așezământ socio-cultural“, Tribunalul Sibiu i-a dat dreptate lui Marinescu: „Instanța de fond a calificat greșit obiectul cererii, asociația familială se poate încadra în prevederile legii“.

În final, decizia definitivă a dat-o Curtea de Apel Alba Iulia, care s-a întors la argumentele juridice ale Judecătoriei Sibiu: „Pârâtul fiind persoană autorizată, nu poate beneficia de prev. art. 4 din O.U.G. 40/1999, potrivit cărora proprietarul imobilului, la cererea chiriașului, să fie obligat să încheie un nou contract de închiriere pe o durată de 3 ani tocmai pentru împrejurarea nedemonstrată de pârât că ar deține un așezământ cultural“.

Mai mult, magistrații s-au făcut că nu văd un conflict de interese cât carul. Primăria Sibiului, condusă de Klaus Iohannis, a devenit, în fața instanței, apărătorul intereselor cetățeanului Klaus Iohannis. Deși în cauză era reprezentantul administrației locale și era nevoit să apere drepturile statului cu privire la spațiul locativ din strada Nicolae Bălcescu, unde funcționa o bibliotecă publică, Iohannis s-a implicat personal, din calitate de primar, pentru a apăra drepturile familiei sale. S-a ajuns astfel în situația absurdă ca cetățeanul Marius Marinescu, administratorul bibliotecii „Biblon“, să apere în instanță interesele statului român și să se lupte cu Primăria Sibiu, care proteja dreptul de proprietate personală al edilului.

Klaus Iohannis, personal, și-a pus semnătura pe o întâmpinare trimisă de Primăria Sibiu în instanță, prin care se cerea respingerea dreptului procesual al cetățeanul Marinescu: „Municipiul Sibiu, reprezentat de primarul Klaus Iohannis (…), în dosarul menționat privind pe reclamantul Marius Marinescu (…) formulează prezenta întâmpinare prin care solicită instanței să respingă acțiunea reclamantului atât ca inadmisibilă, cât și nelegală“.

Mai mult, instanța finală (Curtea de Apel Alba Iulia) nu a ținut cont nici de faptul că existau la acel moment hotărâri ale judecătorilor din Brașov care stabileau că spațiul anexă din strada Nicolae Bălcescu nr. 29, ca parte a întregului imobil care a făcut obiectul retrocedării către familia Iohannis, a fost restituit pe baza unui certificat de moștenitor fals.

Iată ce spune Primăria Sibiu, în întâmpinarea sa depusă la Curtea de Apel Alba Iulia, sub semnătura primarului Iohannis: „Hotărârile instanțelor brașovene la care se face referire în cererea de chemare în judecată, prin care certificatul de moștenitor al pârâților Baștea Ioan, Iohannis Klaus și Iohannis Carmen Georgeta a fost anulat, nu duc la anularea calității de moștenitor a acestora, întrucât a fi moștenitor nu depinde de eliberarea unui simplu înscris, cum este certificatul de moștenitor“. O formă evidentă de conflict de interese. Klaus Iohannis s-a folosit de funcția publică pe care o deținea pentru a-și proteja o proprietate obținută printr-o retrocedare ilegală.

Costel Oprea

1 comentariu

  1. #1

    Gaina are piciorele paralele, mai ales dreptul, si toti suntem egali in fata legii, mai putin unii, care sunt paraleli cu legea! Eu, daca fur o gaina de la vecini ( nu o fur ca am si eu 19), 5 ani cu executare. Ei? 2×5(4) ani demandat cu imunitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

  • TikTok-ul lui Dumnezeu

    26 noiembrie 2024

    Călin Georgescu s-a infiltrat în buletinele de vot la fel de brusc și neobservat ca omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea. A pășit pe un covor social țesut din […]

  • La vie en rose

    19 noiembrie 2024

    De m-ar trimite maica-n vecini să cumpăr borș, desculț, prin praful lumii, în veacul catastrofic, m-aș costuma-n cămașa țăranului din Gorj ce s-a desprins cîinește-n Paris din lanțul trofic. Sfidînd […]

Iubitori de arta