Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adrian Vasilescu: „Criza? Este un război psihologic“

Zoom Adrian Vasilescu: „Criza? Este un război psihologic“

Reporter: A mai venit o criză. E ultima?

Adrian Vasilescu: Eu nu zic că a mai venit o criză. De cînd a debutat şi pînă acum a fost un proces continuu. Şi au fost mai multe valuri, unele mai mari, altele mai mici. Dumnezeu ştie cîte vor fi. Dar e un val nou, într-adevăr, pentru că s-au acumulat foarte mult datoriile statelor. Dar sub acest val, noi stăm ceva mai bine decît alţii.

Rep.: Ştiu, decît bulgarii, auzim asta de pe timpul lui Iliescu…

A.V.: Nu, dacă cele mai multe ţări au datoriile suverane trecute cu bine de plafonul de 60% din PIB pe care îl impune Uniunea Europeană – iar unele state au ajuns la peste 100%, cum sînt Italia şi Grecia – noi sîntem la 35%. Din punctul ăsta de vedere stăm bine. Apoi, deficitul nostru e în scădere.

Rep.: Dar o să vină an electoral şi se rezolvă cu deficitul…

A.V.: Într-adevăr, însă sperăm să ajungem la anul la 3-4%. Oricum, ideea e că acest nou val, care vine pe o criză a bugetelor, pe noi ne găseşte într-o situaţie ceva mai bună.

Rep.: Iar ne trage UE în jos?

A.V.: Într-o Europă unificată sîntem şi noi afectaţi, pentru că dacă încetează exporturile a trei-patru companii în frunte cu Dacia, avem probleme cu recesiunea sau avem probleme cu creşterea economică.

Rep.: Deci suferim din cauza măsurilor proaste luate la nivel european?

A.V.: Mai este şi un război psihologic pe care America l-a declarat Europei. Să-i ţină cum­va companie la vinovăţie, pentru că prea spune toată lumea că America e vinovată de tot ce se întîmplă acum. Sînt voci puternice care vin din America şi care spun: Staţi puţin, că sînteţi şi voi vinovaţi, europenii, nu doar noi, americanii!

Rep.: Şi-acum urmează să le ţină companie şi China, din ce se aude prin tîrg. E adevărat?

A.V.: Sigur că şi aici pot fi unele exagerări, dar cîteva lucruri sînt totuşi clare. În primul rînd, după ani de creştere, începe să se simtă o supraîncălzire a economiei Chinei. Apoi, apare o inflaţie ceva mai mare, care le dă acum de furcă. Iar asta s-ar putea să ridice noi probleme pe planetă chiar.

Rep.: Mă gîndesc că, după ce am intrat noi în capitalism, s-a dus naiba capitalismul, după ce am intrat în UE, s-a dus şi asta… Oare le purtăm ghinion?

A.V.: Încă de la Revoluţia din 1848, cînd, să zicem, România a prins gustul bunăstării, decalajele între noi şi Europa s-au tot adîncit. Chiar şi în perioada 2004-2008, cînd am avut o creştere economică mare, noi tot nu am reuşit să recuperăm foarte mult faţă de Europa. Acum cred însă că avem o şansă istorică…

Rep: Se prăbuşesc celelalte ţări pînă la nivelul nostru…

A.V.: Să ştiţi că se schimbă lumea. Se schimbă lumea şi e o perioadă de poziţionări şi repoziţionări, în urma cărora putem să căpătăm un loc mai bun decît cel pe care-l aveam înainte de a intra în criză. Pentru că, să nu uităm, în 2008 noi eram pe locul 27 în Europa, din 28 de state.

1 comentariu

 1. #1

  Vorba aceea,traim bine ,ca n-avem incotro!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Invitație la murit

  27 octombrie 2020

  Dacă ar fi locuit sub aripa vulturului,în penele pescărușului sau în gușa albatrosului, păsări iubitoare de lumină și de văzduh, coronavirusul ar fi umplut spitalele de aviatori, de zburători cu […]

 • Klaus al națiunii celei mai defavorizate

  27 octombrie 2020

  În lupta românilor cu boala și cu moartea, președintele a trecut încă de la început de partea virusului, dar acum îl ajută mai mult ca niciodată. „Alegerile vor avea loc […]

 • Patru ani și restul zile pân’ la partidele civile

  27 octombrie 2020

  Aparent, următorii patru ani sunt deja desenați pe harta politică a României. Victorios din cale-afară de un an și jumătate, PNL nu mai are cum să piardă puterea totală: președinte, […]

 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]