Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adrian Vasilescu: „Criza? Este un război psihologic“

Zoom Adrian Vasilescu: „Criza? Este un război psihologic“

Reporter: A mai venit o criză. E ultima?

Adrian Vasilescu: Eu nu zic că a mai venit o criză. De cînd a debutat şi pînă acum a fost un proces continuu. Şi au fost mai multe valuri, unele mai mari, altele mai mici. Dumnezeu ştie cîte vor fi. Dar e un val nou, într-adevăr, pentru că s-au acumulat foarte mult datoriile statelor. Dar sub acest val, noi stăm ceva mai bine decît alţii.

Rep.: Ştiu, decît bulgarii, auzim asta de pe timpul lui Iliescu…

A.V.: Nu, dacă cele mai multe ţări au datoriile suverane trecute cu bine de plafonul de 60% din PIB pe care îl impune Uniunea Europeană – iar unele state au ajuns la peste 100%, cum sînt Italia şi Grecia – noi sîntem la 35%. Din punctul ăsta de vedere stăm bine. Apoi, deficitul nostru e în scădere.

Rep.: Dar o să vină an electoral şi se rezolvă cu deficitul…

A.V.: Într-adevăr, însă sperăm să ajungem la anul la 3-4%. Oricum, ideea e că acest nou val, care vine pe o criză a bugetelor, pe noi ne găseşte într-o situaţie ceva mai bună.

Rep.: Iar ne trage UE în jos?

A.V.: Într-o Europă unificată sîntem şi noi afectaţi, pentru că dacă încetează exporturile a trei-patru companii în frunte cu Dacia, avem probleme cu recesiunea sau avem probleme cu creşterea economică.

Rep.: Deci suferim din cauza măsurilor proaste luate la nivel european?

A.V.: Mai este şi un război psihologic pe care America l-a declarat Europei. Să-i ţină cum­va companie la vinovăţie, pentru că prea spune toată lumea că America e vinovată de tot ce se întîmplă acum. Sînt voci puternice care vin din America şi care spun: Staţi puţin, că sînteţi şi voi vinovaţi, europenii, nu doar noi, americanii!

Rep.: Şi-acum urmează să le ţină companie şi China, din ce se aude prin tîrg. E adevărat?

A.V.: Sigur că şi aici pot fi unele exagerări, dar cîteva lucruri sînt totuşi clare. În primul rînd, după ani de creştere, începe să se simtă o supraîncălzire a economiei Chinei. Apoi, apare o inflaţie ceva mai mare, care le dă acum de furcă. Iar asta s-ar putea să ridice noi probleme pe planetă chiar.

Rep.: Mă gîndesc că, după ce am intrat noi în capitalism, s-a dus naiba capitalismul, după ce am intrat în UE, s-a dus şi asta… Oare le purtăm ghinion?

A.V.: Încă de la Revoluţia din 1848, cînd, să zicem, România a prins gustul bunăstării, decalajele între noi şi Europa s-au tot adîncit. Chiar şi în perioada 2004-2008, cînd am avut o creştere economică mare, noi tot nu am reuşit să recuperăm foarte mult faţă de Europa. Acum cred însă că avem o şansă istorică…

Rep: Se prăbuşesc celelalte ţări pînă la nivelul nostru…

A.V.: Să ştiţi că se schimbă lumea. Se schimbă lumea şi e o perioadă de poziţionări şi repoziţionări, în urma cărora putem să căpătăm un loc mai bun decît cel pe care-l aveam înainte de a intra în criză. Pentru că, să nu uităm, în 2008 noi eram pe locul 27 în Europa, din 28 de state.

1 comentariu

 1. #1

  Vorba aceea,traim bine ,ca n-avem incotro!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]