Dacă în ce privește unele companii de stat, cum e cazul Electrica – despre care vă povesteam săptămîna trecută – se pot face profituri fără a avea vreo relație directă cu firma de stat – alta decît aceea că angajații de la stat fac profituri prin firma privată a rudelor, care o concurează pe cea de stat –, situația e cu totul alta în cazul Transelectrica. Și asta pentru că aici vorbim de monopol de stat, de o activitate care nu poate fi mutată, cu profituri cu tot, în privat.
Astfel că aici metoda rămîne vechea și simpla relație directă, contractul pe bani mulți, atribuit cu cîntec. În urmă cu vreo două săptămîni, Transelectrica a decis că, pînă la remedierea definitivă a unor defecțiuni la liniile de transport din Sibiu, trebuie luate niște măsuri temporare. Prin urmare, au organizat ei o licitație și au pus la bătaie un milion de euro plus TVA pentru achiziția unor stîlpi de intervenție. Iar la licitație a venit o singură firmă, care a și cîștigat, astfel că a fost eliminată și posibilitatea unor contestații și, implicit, a întîrzierii reparațiilor temporare. Super!
Firma se numește Grand Voltage SA, din Voluntari, și este deținută de Gabriel și Adina Merlușcă. Înființată prin 2010, firma s-a ocupat în primii ani cu activități de consultanță, pentru ca mai apoi să treacă la comerțul cu echipamente și alte mașini. Deși are numai vreo opt angajați și a adunat aproape opt milioane datorii, firma compensează cu un site pe care poți găsi fel și fel de citate, de la Henry Ford și Henri Coandă pînă la Petrache Poenaru sau Ana Aslan. Chestie care, aparent, face minuni cînd vine vorba de primit contracte de la stat.