Moscova are un aliat formidabil în Europa de Est: conducerea politică și militară a României. Fără să știe sau cu premeditare, din prostie sau cu misiune, oamenii care au făcut politica de apărare a României, de la președinte la premieri, și de la miniștrii Apărării la șefii de Stat Major, au acționat în interesul Rusiei agresoare și în dauna intereselor de securitate ale statului român. Înainte ca Trump și subordonații lui să-i deschidă brațele lui Putin, Iohannis și protejații săi i-au pus pe tavă o Românie sabotată militar din interior.
Vă amintiți? Ocuparea abuzivă și ilegală a Crimeei în 2014 n-a făcut să tresară nici măcar o sprînceană în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Liderii politici și militari au rărit ședințele și s-au tras liniștiți, aroganți și nesimțiți la umbra articolului 5 din tratatul nord-atlantic. Ani la rînd, de cîte ori presa punea întrebări despre securitatea națională auzeai doar „Ne apără NATO“, „Avem parteneriat strategic cu SUA“, „România e în cea mai puternică alianță militară a lumii“.
În realitate, România era pe nicăieri. Era un stat cu armata în degradare, fără o strategie națională de apărare, fără ca securitatea națională să fi fost vreo secundă o prioritate a grupurilor de hoți fără școală, aflate la conducere. Era exact ce este și acum: singura țară inconștientă de pe flancul estic al NATO, aflată în cea mai vulnerabilă poziție strategică și tactică față de un eventual atac rusesc, singurul teritoriu european care și-a neglijat cu metodă capacitatea de apărare.
În 2023, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina,
cînd orice stat cu un dram de creier și-ar fi accelerat pregătirea forțelor armate, ar fi dat drumul la înzestrare, ar fi mărit soldele și recrutarea și ar fi repornit industria militară, România a căzut în clasamentul Global Fire Power de pe locul 38 pe locul 47. Azi, România e pe locul 51 și rămîne în urmă cu o viteză ce depășește creșterea amenințărilor de securitate în Europa.
În cei trei ani scurși de la invazia rusă, România putea să aibă pe teritoriul ei cel puțin opt fabrici de producție a echipamentelor militare moderne, prin companiile sale de stat din industria națională de apărare. Dar guvernele Ciucă și Ciolacu, în cooperare cu Statul Major, au blocat atît proiectele sută la sută românești, cît și pe cele care presupuneau asocierea cu mari producători internaționali din SUA, Israel, Turcia, Norvegia, Germania. Au blocat importante transferuri de tehnologie care ar fi făcut din România un pilon de încredere și securitate și un exportator important.
MApN a refuzat sistematic să producă UAV-uri cu companiile românești, multe dintre ele specializate în drone de atac, de luptă contra dronelor inamice sau de monitorizare. O întreagă forță privată, zeci de companii ingenioase și creative, cu realizări revoluționare în domeniul aeronautic, au fost lăsate să aștepte zadarnic la ușa unor finanțări meschine și corupte, în timp ce MApN dota forțele aeriene cu drone depășite din import (Bayractar), la prețuri nejustificate. Statul Major al armatei, cot la cot cu Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), blochează în continuare programele R&D și producția în țară a dronelor românești, mai ieftine, mai moderne și mai rapid adaptabile la cerințele armatei.
Producția obuzierelor de 155 mm la Automecanica Moreni, în cooperare cu Elbit, a fost blocată în 2023. Guvernul a preferat să cumpere obuziere din Coreea de Sud, la preț dublu, în urma unor aranjamente cu iz de șpagă, pe care Guvernul Ciucă și un grup de parlamentari ai coaliției le-au făcut cu ocazia unei vizite bizare la Seul. Obuzierele cumpărate prin licitație suspectă, la care Guvernul a anunțat cîștigătorul dinainte și de la care au dispărut competitorii germani și turci, sînt prea grele pentru cele 4.500 de poduri județene ale României, deci vor staționa între cursurile de apă.
O fabrică de muniție, inclusiv de proiectile reactive de precizie, cu raza de acțiune extinsă, urma să fie construită aproape gratuit la Făgăraș, la pachet cu fabrica de la Moreni. Dar Guvernul a refuzat și acest proiect, cu atît mai mult cu cît muniția era și este în continuare cel mai cerut produs de pe piața mondială, după fentanil și cocaină.
La Uzina Mecanică București, acolo unde se asamblează transportoarele Piranha cu piese importate integral, urma să se fabrice noul tanc TR85, în colaborare cu Aselsan din Turcia, proces care ar fi ridicat tancul românesc la un nivel de protecție și competență apropiat de cel al tancului german Leopard. Guvernul a zis pas.
Tot la UMB s-a încercat fabricarea unui tanc ușor
cu protecție activă, ultima realizare a tehnologiei americano-israeliene, atît că banii din bugetul armatei erau așteptați în cheltuieli electorale și clientelare.
Producția de corvete complet autonome și drone navale în șantierul statului român de la Mangalia a fost rejectată cu o aroganță și un dispreț întîlnite doar la țăranii fără carte ajunși la putere. Același dispreț pentru apărarea națională s-a văzut și atunci cînd Guvernul a refuzat să producă în România rachete antiaeriene SHORAD/VSHORAD în colaborare cu companiile IAI și Rafael. Practic, România a refuzat o soluție de tipul Iron Dome într-un moment în care avea șanse mari să o obțină.
Despre sabotarea centrului de excelență pentru F16 de la Romaero am tot amintit, acțiunea e în plină desfășurare, iar MApN ia parte cu mare elan la frîngerea profilului internațional al forțelor noastre aeriene.
Această frînă înverșunată și metodică pusă producției interne a ignorat nu numai avantajele economice și impactul social și moral, ci și uriașele goluri din portofoliul armatei. Practica achizițiilor scumpe a dominat ultimii zece ani și domină și azi cheltuielile militare ale României. Șapca de aproape șase miliarde de dolari, cumpărată în 2019 de Iohannis cu banii înainte, a adus în țară, după o așteptare de cinci ani, patru sisteme Patriot, din care abia două sînt operaționale și unul a fost donat Ucrainei.
Comandantul suprem Iohannis, guvernele, armata și CSAȚ
au avut la dispoziție, în ultimii trei ani, concluziile unui război în desfășurare, dar n-au înțeles nimic din ele. N-au înțeles importanța echipamentelor terestre, cele fără de care inamicul nu poate fi oprit din înaintare. N-au înțeles prăbușirea importanței avioanelor, care nu pot survola teritoriul inamic pentru că sînt ușor de doborît. Ca dovadă, facem achiziții inutile de F35, în contextul în care sprijinul aerian e singurul sprijin pe care NATO ni-l poate acorda la timp. N-au înțeles degradarea importanței rachetelor scumpe, care fac praf bugetele naționale și trimit interceptori de milioane de dolari contra unei drone de 5.000. N-au înțeles inutilitatea navelor mari de război, ușor de scufundat, și necesitatea înlocuirii lor cu ambarcațiuni mici, sofisticate, care pot coordona și gestiona cu Inteligență Artificială armate de drone nedetectabile.
Dar se pune întrebarea: cine să înțeleagă? Iohannis? Premierii Orban, Cîțu, Ciucă, Ciolacu? Miniștrii Dîncu și Tîlvăr? Generalii Ciucă, Petrescu sau bietul general Vlad, care a îndrăznit să ceară o lege necesară doborîrii dronelor și s-a ales cu o muștruluială publică de la premierul Ciolacu? Sau poate generali ca Ștefăniță Zisu, cel anchetat de DNA, generali ca Marian Hăpău, patronul furturilor de la DGIA, generali ca Iulian Gheorghe, care și-a cumpărat vilă din fondurile operative? Ce să înțeleagă din concluziile războiului comandanții care i-au cumpărat lui Iohannis costum de schi din banii destinați operațiunilor secrete? Toți acești generali eterni, incapabili și multimilionari, înălțați an de an în grad pentru singurul merit că țin armata pe loc, sînt coloana strîmbă a unei armate schilodite de comandanții ei.
Împreună cu conducerea politică a țării, acești militari de rău augur au construit de-a lungul anilor și, mai ales în ultimii trei ani, o politică de vulnerabilizare forțată a capacității de apărare a României. Au format un grup uman organizat, care a lucrat, din prostie sau cu intenție, în favoarea lui Putin, transformînd România într-o victimă potențială a Moscovei. Mulțumită lor, România e azi un stat neajutorat și panicat, incapabil să se apere pe cont propriu, așa cum sugerează discursul vicepreședintelui SUA, J.D. Vance. E veriga slabă a NATO, e statul care pune în pericol întreaga securitate europeană, atîta cîtă mai rămîne după dezangajarea SUA. Nici dacă i-ar fi avut pe Nikolai Patrușev și pe Serghei Șoigu în fruntea României, Putin nu obținea atît de multe.
Înainte să numărăm rușii lui Georgescu ar trebui numărați agenții Moscovei de la vîrful țării. Cei care au comis faptele din prostie trebuie să plece acasă. Pe ceilalți nu-i vom afla, probabil, niciodată.
15.325 de vizualizări
Doamneee! Minune! Nu e vina lui Georgescu…gura sorosistului adevar graieste
Adita a lu’ Nepriceputu,de ce toți dar absolut si fără nicio exceptie’toti „cegeii”aveți mintea de rumegus si cap de p..p.pluta?
Probabil Leopard 1, cel din 1965…Leopard 2 are un motor de putere exact dublă față de ”Bizon”, deci nu prea încape, cred. Asta ca să se poată și deplasa cu blindajul cel competent.
Pai de ce va plingeti Dl Buscu?
Nu a fost PeSeDeeee la partid majoritar timp 35 de ani?
Partid cu care, se stie, aveti ceva afinitati ideologice, ca sa nu zic altfel?
Adica, la un eventual ( dar improbabil) atac al Rusiei, Romania va incerca sa se apere? Pai, n-avem exemplu’ de ce s-a ales din eroicul loc 20 din rankingul GFP citat? Si sa mai dam si bani pentru asta, dincolo de oameni?
Pare ca traim in filmele cu prosti!
Pentru cine nu este „orb”, este clar ca :
– In ’89 o grupare securisto/kgb-ista a dirijat revolta populara (vezi ultimul miting al lui Ceausescu), ulterior a transformat-o in lovitura de stat, preluand toata puterea in Romania.
– A pastrat toata nomenclatura comunista
– A instaurat un fals sistem democratic, pentrand toate structurile politice (pe care nu, distrugandu-le. Vezi PNTCD si acum USR), administrative, juridice si de forta, detinand practic intreaga putere.
– In acest context, sub stindardul tranzitiei a jefuit, sau instrainat intreaga avere a poporului roman.
– Avand in vedere uriasa dorinta a poporului nostru pentru apartenenta la societatea occidentala, nu sau putut opune, riscand sa piarda puterea. Au aprobat fenomenul, dar cu intentia parsiva de transformare a Romaniei intr-un cal troia atat in NATO, cat si UE
– Odata cu victoria Rusiei in alegerile din SUA, s-a dat semnalul trecerii la o noua etapa a refacerii imperiului rus in granitele fostei URSS+, la care sa participe si acolitii Moscovei, printre care si tara noastra.
– primul pas este impunerea in fruntea tarii a unei conduceri obediente in frunte cu Calin Gergescu
– Nu MApN, nu MAI, nu SRI, sau SIE intotalitatea lor sunt vinovate pentru aceasta situatie, ci conducerile impuse de gruparea de care aminteam
– Suntem vanduti din interior.
Din 1990 până în prezent nu doar dotarea cu tehnică a fost direcționată spre interesele unora (cei de la Cugir fabricau diverse chestii pentru export, dar MApN nu era interesat de ofertele lor), la fel ca de a celorlalte sectoare de producție), iar după intrarea în NATO, banii au fost cei care au dictat ce se mai cumpără și ce nu.
În general MApN a făcut economii și au zis că e păcat de imensele stocuri de muniție moștenită din vechiul regim (atunci stocurile erau pline) să nu fie folosită pentru instruirea militarilor, așa că primul pas a fost reînlocuirea armelor cal. 5,45 mm cu vechile 7,62 mm, iar pe principiul acesta au început afacerile militare, iar acum, pe lângă stocuri lipsă, au mai fost „donate” și ceea ce a fost considerate că vor fi înlocuite. Dar ce să vezi, surpriză… nu au venit nici armele, nici k9 nici blindatele, nici liniile de producție nu sunt modernizate, deci c-am ca și în 1914, că tehnica veche încă circulă pe străzile patriei.
Dar dacă drone nu avem voie să facem, de la chinezi nu luăm că ne spionează, poate facem niște săgeți că viitoarele drone, dacă nu se autopilotează, vor sta cuminți, că în curând nici militari nu o să mai avem, iar atunci nu știu … poate vin rezerviști (aia bătrâni, care știu să mai tragă), că alfel, cu apărarea strategică a politicienilor, sunte-m mâncați.
Nu acttm este vinovata de stopare aprogramului de drone. De doi ani de zilele le-a fost interzis dreptul de a zbura..ptr ca devenisera concurenti seriosi uor firme si interese private. Vreti adevarul ? Luati legatura cu cel care se ocupa de.program . Ciuca e cel care bloca toate provramele de cercetare . Zeci de proiecte care puteau aduce beneficii Romaniei nu au primit aprobarea de productie in serie. Ciuca a preferat un balon de supraveghere de 1 mil $ dar american in locul celui facut de noi cu doar 100 mii
Daca Doamne fereste ne ataca Rusia jumate de incorporabili vor fugi in vest iar restul care vorba aia a pus mana pe arma doar in copilarie pe pistoale cu apa se va ascunde pe unde poate ca doar au invatat meserie de la combatantii ucrainieni gasiti aproape zilnic inghetati prin Maramu !