Cînd nu se ocupă cu protejat mediul, pentru că nu-i ca și cînd mai avem cine știe ce de protejat, băieții de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului implementează proiecte cu finanțare europeană. Adică fac ei o chestie numită „Consolidarea capacității instituționale pentru îmbunătățirea politicilor în domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele schimbărilor climatice“. Numai că sigur că n-o chiar fac ei, cu oamenii și expertiza lor, că doar trebuie să mănînce și gura unor specialiști din banii ăștia europeni.
Așa că au scos la mezat un contract pentru „elaborarea a 7 ghiduri care să prezinte și să detalieze părți/secțiuni importante care vor putea fi, după caz, părți integrate în metodologia revizuită de elaborare a planurilor de calitate a aerului și a planurilor de menținere a calității aerului“. Și ce mai ghiduri au să fie, deja parcă respiri aer curat numai citind despre acest proiect. Căci doar ghidurile astea vor costa 812.500 de lei plus TVA. La suma asta s-a ajuns după ce au făcut ei licitație publică, dar și un barem, în care prețul conta vreo 30%, iar restul a fost împărțit în fel și fel de chestii absolut inutile, precum experiența managerului, experiența expertului-cheie, experiența expertului cu emisiile și alte chestii de genul ăsta.
Dar de ce zicem inutile? Păi, pentru că la licitația organizată pe 6 aprilie a participat o singură firmă, normal, care a și cîștigat contractul. Unitatea de Suport pentru Integrare SRL se numește firma asta de consultanță, e din Cluj-Napoca și e deținută de un domn pe nume Sergiu Mihuț. Și, desigur, este o abonată a banului public, avînd atîtea contracte la activ că rămîi fără aer dacă încerci să le enumeri. Bașca, pentru că se simte aerul curat al corectitudinii afacerilor cu statul, poate merită spus că firma a fost implicată în dosarul Cuprumin SA, unde șefa APM Alba de la acea vreme, la fel ca și Sergiu Mihuț, s-au procopsit cu condamnări de cîte 3 ani cu suspendare.
Firmele lui Mihut au fost implicate in numeroase fraude si ilegalitati. In repetate randuri au produs studii de evaluare a impactului de mediu false. In baza carora au fost distruse specii si arii protejate. Pe baza studiilor facute de Mihut au fost construite microhidrocentrale in arii protejate care au adus Romania in situatia de infringement pentru incalcarea legislatiei europene de mediu.
Desi studiile au fost invalidate si s-a dovedit ca erau false ,firmele continua sa produca stfel de studii. Legiuitorul a „uitat” sa prevada o sanctiune pentru aceste falsuri cu consecinte grave asupra mediului si a tarii. Riscam sa platim cu totii amenzi uriase pentru ca dl. Mihut a incasat bani sa scrie minciuni.