Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Armata se modernizează și se înzestrează la foc automatizat

Zoom Armata se modernizează și se înzestrează la foc automatizat

Habar n-aveau alde J.D. Vance și alții, când urlau că trebuie să cheltuim mai mult pe apărare, că noi deja făceam asta. O armată eficientă e una cu ofițeri nu doar bine pregătiți, dar care-și desfășoară activitatea în confort și condiții optime și au la îndemână toate instrumentele necesare pentru a răspunde oricăror provocări. Iată câteva exemple de investiții extrem de necesare și utile.

De exemplu, în vara anului trecut, Ministerul Apărării – UM 0245 București semna un contract-cadru pentru achiziția de imprimante. Împărțit în trei loturi, acesta însuma undeva între 460 și 2.300 de imprimante în primul lot, între 270 și 2.200 în lotul al doilea, între 210 și 2.100 în al treilea lot. Practic, undeva între 940 și 7.100 de imprimante nou-nouțe, laser, ar urma să intre în arsenalul armatei. Pentru moment, valoarea achiziției se ridică la ceva mai bine de 26 de milioane de lei.

În decembrie trecut, Ministerul Apărării, prin UM 02547, cumpăra niște mobilier cu care urma să doteze pavilionul administrativ al cazărmii 912. Prețul inițial pentru care fusese semnat contractul era de  425.000 de lei plus TVA, însă urmare a unui act adițional semnat pe 3 aprilie, prețul final a ajuns acum la 467.000 de lei. E vorba, până la urmă, de confort, nu cumperi orice fel de mobilă.

Ceva mai bine de un milion de euro, dacă luăm în calcul și TVA-ul, se vor plăti pentru ca UM 02444 din Sibiu să aibă un pavilion administrativ nou-nouț, la cazarma Vișeul de Sus. De fapt, sunt mai bine de doi ani de când contractul a fost semnat, după care a fost modificat prin nu mai puțin de nouă acte adiționale, care au crescut atât suma, de la 4,2 milioane inițial la 4,9 milioane, dar și perioada de execuție. Tot la această unitatea militară din Sibiu se reabilitează și un bloc alimentar, în cazarma Florești, chestie care, la mai bine de un an de la semnarea contractului și după șase acte adiționale, a ajuns să coste 14,4 milioane, de la 12,6 milioane inițial, plus un termen de execuție prelungit. Și tot la unitatea asta au fost plătiți aproape 700.000 de lei pentru renovarea birourilor din Sibiu.

Academia Militară „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, pe lângă planurile de a renova arhitectural câteva pavilioane, cheltuiește niște milioane bune pentru a construi o parcare auto, cu împrejmuiri și iluminat. Semnat încă de anul trecut, contractul a trecut deja prin două acte adiționale. Un prim act a fost semnat la începutul anului, când prețul inițial, de 11,3 milioane, a fost crescut la puțin peste 13 milioane, și a doua oară, în urmă cu ceva mai bine de o lună, când prețul lucrărilor a fost crescut încă o dată, de la 13 la 16,5 milioane de lei plus TVA.

Pavilionul A din Cazarma 660, Focșani, se află în lucrări de reabilitare din octombrie 2023. Un an și jumătate mai târziu, și patru acte adiționale semnate, valoarea lucrărilor a ajuns de la 10,8 la 12,2 milioane de lei plus TVA. Și, la cum arată lucrurile, e posibil să urmeze și alte acte adiționale, căci termenul de 24 luni în care trebuiau finalizate lucrările nu-i tocmai departe.

Poligonul complex de trageri Capul Midia, din Constanța, va avea un bloc alimentar nou, după ce Ministerul Apărării, prin UM 02542 Focșani, a semnat un contract în valoare de 15,8 milioane de lei – urmare a unei proceduri simplificate. Contractul trebuia finalizat în termen de 15 luni, începând cu data semnării, anume octombrie 2022. Cinci acte adiționale mai târziu, lucrările continuă și valoarea contractului a ajuns la 17,2 milioane de lei.

Acestea sunt, desigur, doar câteva exemple ale faptului că Armata se modernizează permanent și că investițiile își urmează cursul normal. Iar când au să vină avioanele, submarinele, rachetele și toate sistemele alea moderne, o să avem unde le parca și caza în mod corespunzător.

13.022 de vizualizări

10 comentarii

  1. #1

    Un trai mai bun la serviciu este benefic. Bani sa fie, ca stim noi pe ce sa ii cheltuim. Mai putin pe armament si tehnica de lupta,ca aia nu conteaza. Eventual pe cresterea pensiilor rezervistilor si militarilor care s au pensionat la 45-50 de ani, ca aia e foarte importanta.Trai neneaca pe bani contribuabililor.Moderare

    • #2

      PENSIONARII MILITARI AU PENSIILE ÎNGHETATE DE 10 ANI . TOTI CEI CARE VORBITI PROSTII LA ADRESA. PENSIONARILOR MILITARI , INROLATI,VA IN ARMATA UNDE ESTE UN DEFICIT URIAȘ DE CADRE , NI CHIBITI CA LA FOTBAL ,DIN TRIBUNĂ.

    • #3

      Nu toți banii sunt cheltuiți aiurea. Să poți fi încazarmat undeva trebuie să beneficiezi de condiții bune, si sa mănânci bine. Peste tot în țările civilizate se respectă acest lucru.
      Dar de aici și până la aproape 10.000 de imprimante si alte cheltuieli tâmpite e distanță.
      Oricum , dacă nu s-ar vrea risipa asta, nu s-ar face, și nu militarii au vreo vină pentru aceste potlogării.

    • #4

      Unde este armamentul din dotarea armatei române.????? Vorbim despre altceva,vreau sa vad înzestrarea armatei române cu ceva ,nu cu blocuri pentru hoți ,cumpărați ,fabricați ,armament,nu loje la teatru ok.

    • #5

      @Io Dan

      Puțină plăcuță suedeză crezi că te-ar liniști puțin? Sau preferi ceva de cal_mare?

  2. #6

    Daca ar fi puși ila conducerea ministerului,oameni competenți din domeniu nu tot felul de profesorași ,puși politic ,care habar n-au pe ce lume traiesc și nu sunt din domeniu cum sa fie inzestrata armata noastra cu armament ,muniție samd.,aceasta persoana atat știe sa și sature clientela de partid nu sa inzestreze armata ,sa faca o armata moderna ,de oameni pregatiți ,gata de razboi în orice moment și in orice condiții.

  3. #7

    Le cumpără și le țin la naftalină și noi tot arme din 70 tehnica la fel.

  4. #8

    Este necesară investiția și pentru condițiile de muncă, mai ales că ști când pleci la unitate dar nu ști când îți termini sarcinile de serviciu și poți pleca spre domiciliu. Pe „vremuri” aduceai de acasă „resursele” pe care armata nu le asigura prin unitățile sale, începând de la scule diverse, până la hârtia pe care o utilizai pentru documentele d3 serviciu, iar dacă doream un trai mai bun se „donau” diverse, iar la un schimb de experiență armata asigura o loțiune după bărbierit la doi militari (din cauza normei de gramaj alocată legal, dar care nu au găsit-o pe piață la acea cantitate)…alte vremuri. Păcat că nu se investește unde chiar e nevoie, că dacă ți „tehnica de ultimă generație” în „stocuri”, cei care vor trebui să o folosească o vor distruge, că nu știu cum să o manipuleze corect… doar avem experiență în achiziții fără cap și coadă ori incomplete. Se vor baze militare ca cele NATO, dar armata nu le poate susține, iar prin unitățile mai mici (probabil mai neimportante pentru minister) pică și gardurile și clădirile din lipsa posibilităților de întreținere. Și așa îți piere atracția de această meserie, încet și sigur, iar când mai vezi și câștigurile unor așa Zisu, te gândești că cei ce fură sunt mai apreciați decât cei ce și-au servit poporul și țara cu onoare și devotament.

  5. #9

    Lăsați că știe armata ce să facă ! Zice căl aduce pă Zisu înspoi ! Îș vinde ăla tablourili + vischiurilii, și înzestrează tătă armata, cu tăt ce trebe : avioane (de hîrtie), vaporașe de unică folosință, puști și puștoaice, etcetera.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta