Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Atenție! Aberăm!

Zoom Atenție! Aberăm!

► Gata, de-acum pot să dorm liniștit: “Ultima dorință a lui Sergiu Nicolaescu va fi îndeplinită! Regizorul Cărmăzan a preluat ștafeta pentru filmul Maria Tănase!” (cancan.ro, 21 februarie).

Verdict: STOP JOC!

Semnele de exclamație sînt juste. Da, va fi un cataclism! Un film regizat de Ioan Cărmăzan după o idee de Sergiu Nicolaescu e ceva chiar mai abominabil decît o producție cu Sergiu Nicolaescu de colo pînă colo. Pe această cale fac un apel umanitar: Maria Tănase nu merită așa ceva! Opriți totul cît nu e prea tîrziu! Sau faceți ceva, orice e necesar, astfel încît dorința lui Nicolaescu să fie îndeplinită de Nae Caranfil, de pildă. Deși presupun că lui Nae îi va fi scîrbă să pună mîna pe o ștafetă care a stat în aceeași cameră cu regizorul Cărmăzan.

 

► La modul ideal, acolo unde cantitatea de prostie netă depășește drastic masa totală a unei ediții de ziar proaspăt ieșite din tipografie ar trebui să intervină, din cînd în cînd, un cap limpede care să zbiere ceva de genul: “Băi, futuților, e a doua oară în ultimele trei săptămîni cînd publicați două titluri identice despre un singur personaj. Nu credeți că e cam mult?”. Din păcate, asta nu se întîmplă decît în presă, iar la noi în țară nu mai poate fi vorba de așa ceva. Un exemplu recent, marca libertatea.ro. Pe pagina de gardă a site-ului, sub o pleașcă de badge cu “Interviu Exclusiv Libertatea”, duminică, 24 februarie, se lăfăia un titlu senzațional: “Stela Popescu este singură de 14 ani, de cînd a rămas văduvă: «Mi-e dor să mă strîngă un bărbat în brațe»”. Dar, vai, ca și cum singurătatea în sine n-ar mai fi fost de ajuns, actrița se mai simțise o dată văduvă de 14 ani, sub genericul “Stela Popescu și-ar mai dori să fie strînsă în brațe de un bărbat”. Iar asta se-ntîmplase, bine-mersi, pe 5 februarie, cu 19 zile înainte, tot pe libertatea.ro. Cînd era clar că informația în speță nu e deloc o exclusivitate a tabloidului în culpă, ci o preluare nesimțită din emisiunea Dincolo de aparențe de la Antena 2 (zic “nesimțită” întrucît autorul articolului nu găsise de cuviință să menționeze nicăieri numele televiziunii unde se difuzează emisiunea, presupunînd, probabil, că cititorii știu pe de rost grila de programe a Antenei 2).

Verdict: BĂI, EJ’ NEBUN?!

Fără a fi nici mai buni, nici mai răi decît cei de la cancan.ro, de pildă, caricaturile de ziariști de la Libertatea nu încetează să mă surprindă. Singura chestie pe care încă n-au făcut-o e că n-au publicat aceeași știre de două ori, în aceeași zi. Cu același titlu și – culmea rafinamentului – cu două poze diferite!

 

► Deci ai un subiect cît de cît fierbinte (Oscarurile), o poză de pe net c-un tip sexy, cu barbă (Clooney), și-un spațiu de umplut (pe click.ro). Cam nasol: trebuie să bagi și un titlu senzațional, iar chestia cu “Argo, cel mai bun film al anului” s-a dat deja. Soluția clasică: creezi o diversiune. Rezultatul: “George Clooney a surprins asistența cu înfățișarea sa, la premiile Oscar 2013”. În text spui și de ce, ca să nu pari complet idiot: “Actorul și-a lăsat barbă și, fiind încărunțit înainte de vreme, pare mult mai în vîrstă de 51 de ani, atît cît are în prezent”.

Verdict: DESPRE CE VORBIM?

Deci nu: Clooney nu a surprins pe nimeni la Oscaruri. Cu intermitențele de rigoare (datorate unor roluri sau unor bîzdîci de moment), poartă barbă de niște ani încoace. Chestie care nu i-a scăpat nici Academiei de Film Americane (care i-a acordat în 2005 o statuetă pentru cel mai bun actor bărbos într-un rol secundar), nici Hollywood-ului, nici tabloidelor de peste Ocean. În plus, omul a încărunțit de cînd îl știm. Ca atare, le propun criticilor de film de la click.ro să publice și o poză cu Quentin Tarantino, care a surprins asistența regizînd Pulp Fiction.

Publicat în Cațavencii, nr. 8(86), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint