Ehei, cum s-au dus vremurile în care tunurile se dădeau direct, când banii publici săreau rapid din contul autorităților în cele ale firmelor de casă… Ce simplu și frumos era. Acum totul e complicat, totul necesită cîțiva pași în plus, o suveică, ceva sub care foșnetul verzișorilor să fie ascuns. Și, cum ar zice un filosof din Șpălnaca, nu zicem că e așa și-n sectorul 4, dar…
Trebuie că sectorul condus de Daniel Băluță e un rai verde, plin cu pajiști, cu grădini suspendate cum n-avea nici nevasta lui Nabucodonosor. Asta dacă ne gîndim că, în următorii patru ani, spațiile astea verzi au să consume 914.231.808 lei. Da, sînt nouă cifre acolo și, dacă punem la socoteală și TVA-ul, sărim de un miliard de lei. Băi nene, un fucking miliard, antamat de Primăria Sector 4 pe data de 27 octombrie, cînd a fost semnat contractul-cadru. Desigur, a avut loc și o licitație, că așa se face, sanchi pe procedură și total transparent. Iar ca să fie chiar totul ca la carte, din cele două primite, doar o ofertă a fost declarată admisibilă și, ce să vezi surpriză, a și cîștigat contractul. Iar partea cea mai frumoasă e că banii ăștia, fucking miliardul, rămîn la Primărie. Adică asta e rețeta comunicațională. Căci firma care a cîștigat se numește Totul Verde SA și este taman firma Primăriei. Astfel că o bună parte din acel miliard va merge pe salariile angajaților și, mai ales, ale șefilor companiei. Care șefi, din restul de bani, vor face și o sumedenie de cumpărături și achiziții, care însă nu mai trebuie făcute în mod transparent, cu licitații sau alte cele, căci nu le va mai face autoritatea publică, ci o companie privată, care face ce vrea ea, cumpără de la cine vrea și în ce mod vrea, chit că proprietarul companiei e autoritatea publică. Însă, vorba aia, bine că-s spațiile verzi din sectorul 4 o minunăție, Cîmpiile Elizee, Grădinile Semiramidei, nu alta.
Pai, in tarile cu apa calda, in contractele de gen e o clauzuta care spuna ca firma contractata va respecta toate regulile dupa care functioneaza autoritatea contractanta. Adica, in cazul de fata, trebuie sa respecte tot, de la legislatie (inclusiv partea cu transparenta si regulile achizitiilor publice) pana la codul etic si codul de conduita al primariei. Tot, de sus pana jos. Nu-ti convine clauza, pa, nici nu participi la licitatie.