Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Banii guvernatorului

Zoom Banii guvernatorului

Lucian Isar ar putea să înregistreze una dintre cele mai mari victorii împotriva statului. Măcar cineva din familia aia va reforma ceva.

Timidă reacția presei și a presei de Facebook la una dintre cele mai transparente minciuni ale acestor 26 de ani: banii guvernatorului. Mugur Isărescu însuși, vezi Doamne, sătul de acuzațiile nefondate care i se aduc, a ieșit public și și-a rostit zerourile remunerării. Însă nu despre salariu era vorba. Sau într-o prea mică măsură. Ci despre bonusurile de performanță – altfel atât de legale și pe care nu le-a negat –, precum și despre cum se face că BNR țintește în același timp spre coordonate macro-financiare, dar și spre profit. Mai ales că (iar aici există un conflict de interese) te poți gândi că BNR poate sacrifica orice pentru profit atâta timp cât din profit vin bonusuri.

La fel cum nu poți vorbi de piețe libere atâta timp cât băncile naționale tipăresc monedă după propria voință, la fel nu poți vorbi de scopurile înalte ale BNR atâta timp cât conducerea BNR stă cu ochii pe profit și pe propriile bonusuri.

La asta trebuia să răspundă Isărescu, la asta trebuia să răspundă și glumețul purtător de cuvânt Suciu.

În schimb, ce au făcut? Au umplut presa cu salariile pe care le câștigă guvernatorul și cu tot felul de comparații infantile cu lefurile celorlalți guvernatori din Europa. Dar nu despre asta a fost vorba. Ci despre acei 10% din profit care se împart angajaților. Și căror angajați? Și în ce cuantumuri?

Isărescu și Suciu au ales să acuze: doar domnul Isar a venit cu aceste întrebări?

Și asta ce înseamnă? Înseamnă că întrebările nu sunt corecte? Înseamnă că, dacă doar unul “v-a prins”, nu se pune? Înseamnă că, dacă țineți sub tăcere aproape toată presa, întrebările nu sunt pertinente?

Isărescu a construit pe independența Băncii Naționale un sistem de imunitate în fața legii și a bunului-simț. De ce nu se publică organigrama consilierilor lui Mugur Isărescu? De ce nu depun cei din conducerea Băncii declarații de avere? De ce, când BNR este pe pierdere, pierderea este acoperită de stat, iar când e pe profit – chiar dacă a pierdut ani la rând – oamenii își iau prime?

De ce independența BNR – care ar trebui să fie strict o independență în raport cu amestecul politic în deciziile BNR – este invocată în chestiuni care țin de transparența cheltuielilor și de organigramă? Cu ce e diferit Isărescu în aceste momente de corupții care se ascund în Parlament în spatele prieteniilor și al unei legi imbecile?

Până una-alta, Isărescu rămâne acel băiat subțire care a greșit prognoza de creștere economică cu peste zece procente: de la un plus 3,5% la o creștere de minus 7%.

 

4 comentarii

 1. #1

  Bine zis “lege imbecilā”. Îmi pare cā marea majoritate a legilor sunt chiar imbecile, iar eu, cetateanul, nu le doresc si nu le-am votat, dar mi-au fost impuse. Cum se cheamā asta?

 2. #2

  @Aleku Daca n-ai votat, “se cheama” ca vorbesti sa te afli-n treaba. Daca ai votat, “se cheama” ca esti fraier.

 3. #3

  #daddywarbucks – moshule, eu pot vota doar niste indivizi, nu legile pe care le fac ei pe sestache.

 4. #4

  Mugurul este cel mai capabil economist din Europa, poate chiar din lume. Toti pleaca si vin, el este de neinlocuit 😉 Ia cetiti aici neste fapte si cifre: http://flagellus.blogspot.de/2010/07/guvernator-rege-sau-stapan.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]