Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Baruri europene: Pub Castel, Râșnov

Zoom Baruri europene: Pub Castel, Râșnov

Pe vremea când Râșnovul se numea Rosenau și jumătate de Românie se numea Ungaria, zice-se că șeful garnizoanei locale, un colonel, era îndrăgostit ca un motan. Dar pentru că obiectul iubirii lui era cam departe și cam împărăteasă (da, e vorba de Sissi), ce i-a dat prin cap lui coloneață al nostru? I-a scos pe soldați din cazarmă într-o bună zi, dar nu ca să-i ducă la instrucție ca de obicei, ci la amenajări peisagistice; în loc de puști, le-a pus în brațe hârlețe, târnăcoape și hai, băieți! Dați-i bătaie că ne-apucă noaptea! Da’ ce facem acilea, dom’ colonel, au întrebat pifanii. Cum ce facem? Promenadă facem, să aibe omul unde să se plimbe când i se năzare. Doar nu vreți să se plimbe pe coclauri, să-l muște maidanezii?!

Așa s-a ales orașul c-o frumusețe de promenadă. E-adevărat că, sub ulterioara administrație românească, promenada a fost folosită ca loc de păscut caii, cetățenilor fiindu-le recomandat să mai stea și pe la casele lor, nu să se plimbe brambura pe-afară, că-i frig și s-ar putea să răcească. Abia anul trecut a fost reparată promenada și pusă în circuitul turistic, cu rezultate deocamdată modeste, că singurul turist pe care l-am văzut pe-acolo am fost eu.

Nu înțeleg de ce, că în Râșnov mai sunt și alte chestii, nu numai promenada de mai sus: înspre Valea Cărbunării ai cele trei trambuline de schi, de pe care poți sări în cap și când nu-i zăpadă, că-s făcute la șmecherie, adică acoperite cu material d-ăla deștept pe care te dai și vara; înspre Poiana Brașov ai peștera Valea Cetății (10 lei intrarea, da’ face), care până acum un an, doi, era o jale, terfelită de toți ”turiștii” crescuți la școala sovietică (”Un bun public e al tuturor, deci al nimănui, deci hai să ne pișăm pe el”), dar a fost de curând igienizată și băgată în circuit, cu ceva mai mult succes decât promenada, dar încă sub potențial; de la Pub Castel, din buricul târgului (Piața Unirii), ai scările care urcă dealul cel abrupt pe care-i cocoțată cetatea (renovată și asta tot de curând, și tot 10 lei biletul). Bunînțeles că pe scări am urcat doar eu, că leneșii ăilalți s-au dus cu mașina până la parcarea de pe strada Cetății, iar de-acolo au luat trenulețul (!) care face exact un minut și 45 de secunde până la intrarea principală. Pentru minutul ăla, puturoșii au fost nevoiți să scuipe din buzunar 15 lei de căciulă. Așa le trebuie!

Barmanul Gheorghiță, de la Pub Castel, are tolba plină de povești de-astea despre trecutul și prezentul Râșnovului; când treceți pe-acolo, rugați-l să vă spună istoricul clădirii în care-i acum pub-ul, și mai ales să nu omită destinația pe care comuniștii o dăduseră clădirii. Dacă i s-a terminat Heineken-ul la halbă (6,5 lei), treceți pe Ciuc la sticlă (5 lei), că Gösser-ul e scumpă și altă bere n-are.

P.S. Nu, Sissi n-a venit să se plimbe pe promenada colonelului. S-a dus la plimbare în Elveția și-acolo a omorât-o Luigi ăla. D-aia-i bine să faci turism intern.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint