Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Basarabia e un fel de România

Zoom Basarabia e un fel de România

Jurnalul lui Vladimir Putin

Gospodin jurnalski, te întrebi probabil ce-am făcut în ultimul timp. Și bine faci, pentru că am fost foarte ocupat și am atîtea să-ți povestesc.

Zile în șir, m-am uitat la Game of Thrones, ca să recuperez toate sezoanele din urmă, pe care le-am ignorat pe vremea în care credeam că serialul ăsta o să dureze la infinit, ca regimul unui autocrat din fosta Uniunea Sovietică. Doar că acum, odată cu ultimul sezon, am revenit asupra deciziei, ca să văd cum se termină.

Intrigi politice, omoruri, oameni care călăresc animale fioroase… Exact ce-mi place mie. Nu puteam să nu mă uit.  Iar după ce m-am uitat, mi s-a trezit cheful de noi intrigi politice și-am început să mă joc în propria mea lume imaginară, care n-are nici o legătură cu cea reală și unde se-ntîmplă numai chestii lipsite de miză: Republica Moldova.

Am luat niște lideri la întîmplare și-am început să-i încaier între ei. Și nu doar atît. Pe unii i-am pus să scoată la iveală înregistrări compromițătoare, de unde rezultă că alții au legături financiare cu mine. Ah, nu produce Rusia atîta popcorn cît aș mînca eu în timp ce mă uit la certurile lor meschine.

Rămîne de văzut cine cîștigă și cine pierde, pe cine o să cinstesc cu o vodcă și pe cine cu un ceai. Iar diferența e evidentă: după vodcă, te mai trezești din beție și-ți mai revii din mahmureală.

 

Jurnalul Vioricăi Dăncilă

Dragă domnule tovarăș jurnal, nu vreau să mai aud de Republica Moldova. Tu știi că toți de pe acolo sînt niște inculți, care nu știu să vorbească românește corect? Ei fac greșeala aia de bază: în loc de “pe care” zic “pi cari”.

Pur și simplu, nu vreau să mai știu de ei. E o țară mică și neimportantă, care-mi încarcă inutil memoria geografică. Nu destul că-ncurc Muntenegru și Kosovo, Letonia și Lituania, Slovacia și Slovenia, Elveția cu Veneția și Regatul Olandei cu vecina mea din copilărie, Iolanda? Acum să mai încurc și Republica Moldova cu Moldova noastră, de dincoace de Prut?

Chiar mă gîndesc să rup relațiile diplomatice cu Republica Moldova. Dacă aș ști unde au capitala, chiar acum l-aș suna pe ambasadorul nostru de acolo ca să-l chem acasă. Dar, dragă jurnalule, am uitat complet cum se numește orașul ăla moldovenesc unde avem noi ambasada. Chiar nu vreau să mă fac de rîs și s-o pun pe secretara mea să-mi facă legătura cu Buzăul. Dacă Buzău nu e capitala Moldovei, ci doar unul dintre cele mai mari orașe, propulsat acolo de înfloritoarea industrie a covrigilor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]

Ultimele articole