Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Basarabia e un fel de România

Zoom Basarabia e un fel de România

Jurnalul lui Vladimir Putin

Gospodin jurnalski, te întrebi probabil ce-am făcut în ultimul timp. Și bine faci, pentru că am fost foarte ocupat și am atîtea să-ți povestesc.

Zile în șir, m-am uitat la Game of Thrones, ca să recuperez toate sezoanele din urmă, pe care le-am ignorat pe vremea în care credeam că serialul ăsta o să dureze la infinit, ca regimul unui autocrat din fosta Uniunea Sovietică. Doar că acum, odată cu ultimul sezon, am revenit asupra deciziei, ca să văd cum se termină.

Intrigi politice, omoruri, oameni care călăresc animale fioroase… Exact ce-mi place mie. Nu puteam să nu mă uit.  Iar după ce m-am uitat, mi s-a trezit cheful de noi intrigi politice și-am început să mă joc în propria mea lume imaginară, care n-are nici o legătură cu cea reală și unde se-ntîmplă numai chestii lipsite de miză: Republica Moldova.

Am luat niște lideri la întîmplare și-am început să-i încaier între ei. Și nu doar atît. Pe unii i-am pus să scoată la iveală înregistrări compromițătoare, de unde rezultă că alții au legături financiare cu mine. Ah, nu produce Rusia atîta popcorn cît aș mînca eu în timp ce mă uit la certurile lor meschine.

Rămîne de văzut cine cîștigă și cine pierde, pe cine o să cinstesc cu o vodcă și pe cine cu un ceai. Iar diferența e evidentă: după vodcă, te mai trezești din beție și-ți mai revii din mahmureală.

 

Jurnalul Vioricăi Dăncilă

Dragă domnule tovarăș jurnal, nu vreau să mai aud de Republica Moldova. Tu știi că toți de pe acolo sînt niște inculți, care nu știu să vorbească românește corect? Ei fac greșeala aia de bază: în loc de “pe care” zic “pi cari”.

Pur și simplu, nu vreau să mai știu de ei. E o țară mică și neimportantă, care-mi încarcă inutil memoria geografică. Nu destul că-ncurc Muntenegru și Kosovo, Letonia și Lituania, Slovacia și Slovenia, Elveția cu Veneția și Regatul Olandei cu vecina mea din copilărie, Iolanda? Acum să mai încurc și Republica Moldova cu Moldova noastră, de dincoace de Prut?

Chiar mă gîndesc să rup relațiile diplomatice cu Republica Moldova. Dacă aș ști unde au capitala, chiar acum l-aș suna pe ambasadorul nostru de acolo ca să-l chem acasă. Dar, dragă jurnalule, am uitat complet cum se numește orașul ăla moldovenesc unde avem noi ambasada. Chiar nu vreau să mă fac de rîs și s-o pun pe secretara mea să-mi facă legătura cu Buzăul. Dacă Buzău nu e capitala Moldovei, ci doar unul dintre cele mai mari orașe, propulsat acolo de înfloritoarea industrie a covrigilor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]

 • #danbarnafacts

  13 august 2019

  Din spuma mării contractelor cu statul a apărut, imaculat și superb în nimicnicia lui, ca un câine turbat, Dan Barna. Și, deodată, a început să spună tâmpenii. Poate îl știți. […]

 • Caracal, mon amour

  6 august 2019

  Zilele trecute, pe la ora cînd Ion Cristoiu obișnuiește să tragă pe nări praful din Biblioteca Academiei, îmi făcui și eu rondul pe la Piața Obor, unde zarzavagiii scot natura […]

 • Olimpiada PROȘTILOR

  6 august 2019

  România și-a încredințat destinul unor șarlatani. Șefii de ieri și de azi ai țării, fie ei președinți, miniștri, primari sau parlamentari, trăiesc, cu rare excepții, din impostură. Prosperă din fals, […]