Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Băseștii cei stricați

Zoom Băseștii cei stricați

Pe Mircea Băsescu nu l-a stricat anturajul. Mircea Băsescu era stricat. Era stricat cum e stricat un măr și cum e stricată o bagaboantă de pe centura Constanței, stricat ca o baterie de cadă veche pentru care nu mai găsești piese. Stricăciunea lui Mircea Băsescu nu e una reparabilă. E un om incult și nu prea isteț, de 60 de ani, care și-a petrecut viața în combinații din care să scoată bani pentru a avea o viață mai bună. Asta a făcut toată viața. Ce înseamnă o viață mai bună pentru unul ca Mircea? Păi, o mașină scumpă, nemțească și albă dacă se poate, o casă foarte mare, multă mîncare, bani la saltea, iar salteaua să fie de calitate.

Anturajul nu l-a stricat pe Mircea. Anturajul era și el unul stricat și tocmai de aceea Mircea Băsescu s-a înțeles cu anturajul.

Nu murea Mircea Băsescu să creștineze un pui de rom din Slatina. Nu are Mircea vreun stigmat pe corp care se aprinde în momentul în care un copil nu este încă creștinat undeva pe suprafața acestei țări. E foarte probabil ca relația lui Mircea Băsescu cu religia să fie una care se împlinește doar cînd se ciocnesc paharele – Hai noroc și Doamne-ajută! – sau cînd strănută cineva. Altfel, botezuri, nunți, înmormîntări – of, cheltuială multă, oboseală, durere de cap a doua zi și senzație de funingine în capul pieptului de la cele trei pachete de țigări fumate.

Dincolo de ce a spus Traian Băsescu – că regretă cu cine s-a încurcat frate-său – s-a creat așa o părere cum că Mircea “s-a încurcat cu țiganii”, că a fost o rătăcire, o slăbiciune din partea lui. Ieșise, săracul, dintr-o lungă relație cu o familie onorabilă și-acum era vulnerabil, iar “țiganii” atît au așteptat, au profitat de el.

Nu e deloc așa: Mircea voia să facă bani. Iar voința îi ordona lumea: rom sau român, turc sau englez, femeie sau bărbat, tînăr sau bătrîn, atît timp cît ești pus pe combinații, atît timp cît poți contribui cumva la bunăstarea familiei Băsescu, ești un posibil prieten. De-aici legătura lui Mircea cu Bercea.

Traian nu e departe de Mircea. Faptul că a ajuns președinte se poate să-l fi salvat pe fratele Traian. O dată, se poate să-l fi salvat de la pușcărie. Cu apucăturile pe care le avea e plauzibil – din te miri ce – să fi poposit la răcoare. Mircea povestește cum el și Traian aveau, în ’89, peste 600 de mii de dolari făcuți din Buf. “Buf” înseamnă furt. Cei doi furau statul român, erau hoți.

Apoi, cele două mandate este foarte posibil să-i fi salvat viața fratelui Traian. Se vede pe fața lui cînd iese la ora 18 să vorbească țării. Roșu la față, cu două pungi de un leu sub ochi pline cu nopți pierdute, șiroind de transpirație, acesta este fratele Traian acum. Dar e foarte posibil să nu fi fost nici așa fără programul pe care l-a avut în toți acești ani ca președinte de țară.

Să ne înțelegem, Mircea Băsescu stătea la șprițuri cu Bercea – făceau glume, schimbau impresii despre ființe, lucruri, fenomene ale naturii, sentimente. Totul, înconjurat de fumul de țigară și de promisiunea că vor face împreună bani fără să intre la pușcărie. Evident, aceste conversații erau întrerupte din cînd în cînd de tradiționalul calup de “mînca-ți-aș pula ta”, corespondentul minutelor de publicitate din emisiunile teve.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  Sa vezi ce-o sa ti-o iei de la pritenii propagandisti ai lu’ base pt ca l-ai facut hot pe sefu’ lor.

 2. #2

  Marinarul roman avea 2 dolari diurna.Ce sa cumperi din shop dupa un voiaj de 4-5 luni ?Banii se faceau din marfa luata dintr-un port si vinduta in urmatorul.Se stia traseul si ce marfuri se cauta la aia.Marea majoritate sringeau banii in timpul voiajului si la intoarcerea spre RSR opreau la turci si cumparau de toti banii carpete,blugi,cafea,tigari ca erau mai iectine decit in alte porturi unde acostasera.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]