Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Beneriștii

Zoom Beneriștii

Când și când, cineva de la BNR iese ca un cuc și spune că România e de tot rahatul, o vacă slabă plină de boli, cu o speranță de viață deja depășită.

Că erau Dăianu sau Vasilescu, ofițerul de presă sau alt ofițer de acolo, însuși Manole când iese, nu știu dacă ați observat, însă toți au o figură blazat-plictisită, scârbită… România nu le spune nimic, le e ușor jenă că sunt parte a băncii centrale din România, ar fi meritat altă bancă centrală, dar asta e, s-au obișnuit. Scuipă cifre ca pe cojile de semințe și apoi se retrag în prepuțul instituțional numit BNR. Suflete competente plutind pe covoarele grele, în mirosul de aur și bani.

Așa pare și domnul Florin Neagu din Departamentul de Stabilitate Financiară.

Pe scurt, pe foarte scurt, omul spune asta într-un interviu pentru HotNews: „Dacă eliminăm milionarii în lei (circa 60.000 de români au depozite bancare de cel puțin un milion de lei), restul populației abia dacă are 2.000 de euro puși la saltea“. HotNews a discutat cu Florian Neagu, acting Director al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, despre pericolele care ne pasc (el le spune „riscuri“ sau „vulnerabilități“) – îmbătrânirea demografică, despre cât de polarizată e societatea românească, despre argumentele românilor care nu au conturi bancare sau despre cum poate fi îmbunătățit calculul care indică evoluția economiei.

BNR e poate cea mai nereformată instituție a țării, cea mai opacă, cea mai ruptă de interesele cetățenilor, fie ei contribuabili, deponenți, consumatori de credite, oricum ați vrea să le ziceți.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Și debitează platitudini cu un aer hieratic, parca ar fi un rit antic de tip mistere. Mi-l pot imagina pe Manole, și cu atât mai mult pe sfetnicul său nonagenar, în fum de tămâie, cu zgomot de gong pe fundal, încărcați de odajdiile specifice și mormaind pompos incantatii. Apoi, trecut la ținută civilă și…niște icrisoare cu șampanie

  2. #2

    Conu’ Manole si minionii lui se comporta de parca ar fi niste simpli notari care, vorba tovarasului Petrov, „constata”. Ies din vizuinele lor duhnind a sampanie si caviar, mesteca si ragaie niste constatari si clisee („Sa ne pregatim de inflatie” – Manole, August 2023), apoi isi surprind speriati umbra ostentativ rotunjita in zona taliei si a feselor si se retrag in vizuina pentru o noua perioada de hibernare.

  3. #3

    BNR seamănă tot mai puțin cu ce a fost odată banca națională a ROMÂNIEI. Acum pare a fi doar un cuibar călduț și confortabil pentru o mână de indivizi care ascultă orbește de ordinele lui Manole și care au ajuns acolo puși de partide, și, cu mici excepții, fără a avea cunoștințele financiare necesare pentru a lucra într-o asemenea instituție. Eugen Nicolăiescu, Bogdan Olteanu și Viorica Dăncilă sunt trei exemple în acest sens .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint