Gen Domn, domn, să-nălțăm
Teodor Baconschi (refuză să-și asume condiția de om): „Casiera de la Mega mi-a încălzit cu mînuțele sale durdulii două beri artizanale, pe care nu le dibuia pe ecran nici după cinci minute de tatonări. Cheamă atunci un ajutor, pentru că «stă omul ăsta aici și vrea și el o bere». «Domnul», încerc timid s-o corectez, în manieră urbană. Martor la scenă, un alt client mă apostrofează pentru exces de stil: «Se vede că sîntem în Dorobanți, că altfel nu vă supărați așa!». Așadar, a pretinde să nu fii abordat cu formula «omul ăsta» e semn de impardonabil snobism.“ (Facebook, 17 iulie)
Excelentă această compunere a domnului Teodor Baconschi, înscrisă probabil la concursul „Spune-mi că ești un snob ridicol și pretențios, fără să zici direct că ești un snob ridicol și pretențios“. Ar fi totuși recomandabil ca domnia-sa să nu plece niciodată pe mare, pentru că ar putea să cadă peste bord, cineva ar striga „Om la apă!“ și pînă să apuce să-l corecteze, în manieră urbană: „Fostul ambasador extraordinar și plenipotențiar în Franța la apă!“, sigur s-ar produce o tragedie.
Gen Laurențiu al Arabiei
Anamaria Prodan (știe ce să facă la nisip): „Experiența și dragostea pentru soțul meu m-au învățat că, atunci cînd vine furtuna de nisip, trebuie să închid ochii ca nu cumva să-mi intre nisip în ochi.“ (Libertatea, 18 iulie)
E clar că nici unul dintre noi nu va putea vreodată să atingă iluminarea Anamariei Prodan. Pe mine, de exemplu, experiența m-a învățat că, atunci cînd vine furtuna de nisip, e foarte important să te speli temeinic cu dușul în toate crăpăturile, altfel riști să te trezești cu nisip în slip.
Gen Norme de protecție împotriva incendiilor
Bianca Drăgușanu (electrocasnică): „Nu știu cum să aprind aragazul, dar știu cum se fac 50.000 de euro.“ (Podcast Damian Drăghici, 16 iulie)
E destul de ciudat că cele două trebuie în mod obligatoriu să se excludă una pe alta. Eu, de exemplu, nu știu să fac 50.000 de euro, dar în același timp nu știu să aprind nici aragazul, ceea ce mă face să mă simt foarte special.
Gen Nu da la operație
Dorian Popa (viitor Bianc Drăgușan): „Vă arăt acum la ce șiretlicuri apelez ca să scap de orele de muncă care se văd direct pe fața mea. Am un complex mic de cînd eram puști. Nu am mandibula cum îmi doresc, așa că doamna doctor rezolvă.“ (Libertatea, 16 iulie)
E îngrijorător că Dorian Popa e complexat de mandibula lui nemasculină încă de cînd era un puști. Majoritatea puștilor obișnuiți trec prin copilărie fără să fie conștienți că au mandibulă, fiind complexați doar de rezultatele slabe ale echipei favorite, de faptul că n-au puteri supranaturale și de faptul că prietenii lor pot să se pîrțîie mai lung și mai zgomotos. Dar fiecare cu prioritățile lui în viață.
Gen Punctuația lui Salam
Florin Salam (Rege): „Te iubesc. Punct. Punct. I love you. Te iubesc, Roxicule, ești Florin Salam tu și eu sînt după tine. Te iubesc, ești șefa țării, restul care nu ne înțeleg sînt zero barat, te iubesc.“ (Spynews, 14 iulie)
De obicei, Regele Salam le are doar cu cîntatul, nu și cu vorbitul normal, dar dacă nici declarația asta de dragoste nu e ruptă direct din Romeo și Julieta, atunci punct, punct.
Ma gandeam la Baconschi si la ”domnitul” lui: cand era ministru, cred ca asa le zicea si Base, cand ii chema in sedinta la 2 noaptea, la Cotroceni, dupa ce se-ntorcea de la Golden Blitz, dar, dupa traditionalul ”Hă, hă, hă, găozarilor!” :))))))