Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bomboana de pe coliva informării

Zoom Bomboana de pe coliva informării

Dacă doriți să aflați către cine ar putea merge ajutoarele de stat din ordonanța de urgență dată săptămâna trecută de Guvern, puteți citi pe larg ancheta. Și, totuși, nu ajutorul de stat este, de fapt, principala problemă a ordonanței de urgență emise de Guvern săptămâna trecută. Căci este foarte posibil ca cele 15 milioane de euro să nu fie distribuite niciodată către televiziuni, trecerea banilor în categoria ajutoarelor de stat făcând extrem de dificilă scoaterea lor din visterie și distribuirea către moguli și mogulași fără încălcarea prevederilor europene privitoare la ajutoarelor de stat. În schimb, prima parte a ordonanței este mult mai îngrijorătoare și ridică mult mai multe probleme, ascunse privirii publice de scandaloasele 15 milioane.

Ce spune prima parte a ordonanței de urgență? Păi, să cităm din articolul 1, alineatul 1 al ordonanței: „Emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, poate continua cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, în baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în comunicații ș…ț”. Ei bine, cam toată lumea a plecat după fenta celor 15 milioane. Subiect important, desigur, care trebuie dezbătut, explicat, analizat, dar care este mai mult o momeală ce ascunde o posibilă dispariție, pe 17 iunie, a transmisiei TV către o mare parte dintre gospodăriile românilor. Căci, prin legea 378/2009, România a ratificat „Actele finale ale Conferinței Regionale de Radiocomunicații pentru planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră în părți din regiunile 1 și 3, în benzile de frecvențe 174-230 MHz și 470-862 MHz, semnate la Geneva la 16 iunie 2006”. Conform acestor acte ratificate de România în 2009, la data de 17 iunie 2015 încetează orice transmisie analogică terestră a programelor de televiziune în țările care au semnat și ratificat Acordul Geneva. Fiind vorba despre un acord internațional, ratificat și asumat de către statul român, prevederile acestuia sunt obligatorii și nu pot fi modificate printr-o ordonanță de urgență a Guvernului. Și, totuși, exact asta încearcă Guvernul Ponta, prelungind introducerea transmisiilor TV pe cale digital-terestră până la data de 31 decembrie 2016, cu un an și șase luni dincolo de data-limită impusă prin Acordul Geneva.

Povestea introducerii televiziunii digital-terestre în România e lungă și plină de eșecuri. Cert este că România trebuia să treacă de la transmisia analogic-terestră la cea digital-terestră în 2010. Termenul a fost prelungit până în 2013 și prelungit din nou, și din nou. Dar dincolo de data de 17 iunie 2015 nu se prea poate trece decât dacă se încalcă grav un acord internațional pe care toate țările europene semnatare l-au respectat. De fapt, ordonanța de urgență a Guvernului României nu este despre acordarea de ajutoare de stat, ci despre încercarea de acoperire a nerespectării unui acord internațional. Dacă acest acord internațional este aplicat cu strictețe, pe 17 iunie 2015 sau la puțină vreme după această dată, românii care vizionează doar programele TV transmise analogic-terestru vor putea să-și folosească televizoarele doar pe post de bibelouri. Dar nu-i grav. În satele României unde nu va mai ajunge televiziunea, unde Internetul oricum nu ajunge, iar presa tipărită se găsește doar în fundul curții, ruptă frumos în pătrățele, birtul din sat își va relua rolul primordial de sursă de informații.

10 vizualizări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta