Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ca latin, te rog, rotundule balon: Opriți ascensiunea Perfidului Albion!!!

Zoom Ca latin, te rog, rotundule balon: Opriți ascensiunea Perfidului Albion!!!

Fotbalul este, uneori, nedrept. De cîte ori, oare, n-ai mai auzit această formulă de lemn forjat? Azi, luni, înaintea semifinalelor, anxietatea se instalează insidios (scuze de vocabular!): băi, băga-mi-aș, Anglia chiar are șanse să cîștige Marele Trofeu! O recomandă actualul său stil plat, dar sigur și, desigur, avantajul terenului propriu – doar pentru meciul cu epuizații noștri vecini din Ucraina englezoii și-au părăsit bîrlogul de pe Wembley. Acum s-au întors. Ucrainenii, săracii, s-au tot deplasat – de la Amsterdam la București, de la București la Glasgow, de la Glasgow la Roma. Asta e. Așa au unii, marile puteri, noroc. Anglia are noroc – că joacă, practic, acasă. Nu se mai obosește cu o deplasare lungă, de la Baku la Londra, precum danezii, adversarii din semifinală. E nedrept, desigur.

De-a lungul anilor, Anglia a avut echipe mai frumoase. Ce mijlocași aveau, nu acum o sută de ani, ci în secolul ăsta – Gerrard, Lampard, Beckham!… Acum, antrenorul muncitoresc Southgate se bazează pe un joc sigur în defensivă și pe un mălai-mare, ca Harry Kane, în atac. Imaginația e un păcat, trebuie reprimată. Sterling, eventual, își mai poate permite niște fantezii mingicărești. Altfel, actuala echipă a Angliei nu vrea să le aibă cu creativitatea. Din cele patru boabe înscrise în meciul cu Ucraina, trei au fost marcate cu căpățîna, în urma unor centrări bătrînești, englezești… Atunci – s-o gîndi Southgate – de ce n-aș putea eu cîștiga chiar jucînd în stilul meu anost? Obiectivul – nu-i așa? – contează. Anglia, deși a avut echipe mai bune, n-a mai cîștigat un turneu final din 1966, cînd finala (controversată) a fost tot pe Wembley. S-au făcut, deci, 55 de ani.
Pe partea ailaltă, pe cealaltă parte a tabloului competițional, evident că ținem cu Italia. Spaniolii se dau ei mari. Da’ mai au multe de învățat – de exemplu, să n-ajungă, avînd un jucător în plus, la isterie, ca cu Elveția. Da, în acest context, zicem că Italia este cea mai îndreptățită echipă să-i dea Angliei niște goluri, în sfîrșit, în finală. Ba chiar să și cîștige! Italienii sînt mai români decît spaniolii și, evident, mult mai români decît englezii. Deci merită ca Italia să bată, în finală, Anglia. Măcar pentru a le scoate englezilor din cap stilul ăsta pragmatic și meschin, bazat pe defensivă, italienesc…

Ca români, oricum ne-am scos. Nu vedem echipa Danemarcei cîștigînd Campionatul European. Deci ai noștri frați din diaspora (importantele comunități din Italia, Spania, UK) vor cîștiga inevitabil. Forza azzuri! Hai România!
1 comentariu

  1. #1

    Ai, n-ai mingea, dai cu capul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale