Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Casa Regală, foișor de nebunii

Zoom Casa Regală, foișor de nebunii

Nici nu uitase bine presa tabloidă de pozele cu prințul Harry la bustul gol, că a apărut și Kate Middleton cu unele asemănătoare, de pe plajele din sudul Franței. Casa regală britanică e din nou în rahat. Ocazie cu care ziariștii de la Radar Online au alcătuit un top al celor mai mari scandaluri din familia Maiestății Sale, top pe care l-au preluat și ziariștii de la România liberă. Interesant, dar e bine de știut că le-aveam și noi pe ale noastre.

► 1882. Regele Carol I căuta să se alieze cu Belgia. În acest scop sînt poftiți la Mînăstirea Peleș ambasadorul Jules Jooris și secretarul legației, Paul Guillaume. Jooris o înghintește cu cotul pe Elisabeta, scoate limba la Carol I, după care, împreună cu anturajul său, le cam ia la un trabuc pe domnișoarele de onoare ale Elisabetei, pe Lucia Ghica, Eufrosina Grădișteanu și domnișoara Romalo. Eminescu, aflat pe la reședința regală cu treabă, îi povestește toate astea Veronicăi într-o scrisoare, în care aseamănă curtea cu un hotel. În fine, bordel ar fi fost un pic exagerat, mai ales că diplomații nu le plătiseră pe domnișoare, care o făceau din plăcere și, mă rog, nici nu exista televizor pe vremea aia.

► 1918. Întreg guvernul și Casa Regală erau în refugiu la Iași. Carol, fiul regelui Ferdinand, părăsește garnizoana și fuge la Odessa, unde se căsătorește pe ascuns cu celebra damă brună, Zizi Lambrino. Căsătoria a fost ulterior anulată, fără prea mare folos, căci în 1920 se năștea ilegitimul Mircea, tatăl caricaturii numite prințul Paul de România.

► 1925. Regele Carol al II-lea își părăsește nevasta, pe Elena, fiica regelui Constantin al Greciei, și fiul, viitorul rege Mihai, renunță la dreptul de moștenitor al coroanei și fuge la Paris c-o panaramă fatală pe nume Elena Lupescu. Din păcate, tabloidele vremii n-au reușit să afle cu exactitate cît de versată era Lupeasca, dar cumva părea genul monden, care și-ar fi pus imediat silicoane într-o democrație constituțională modernă.

► Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și soția regelui Ferdinand, n-a fost nici ea icoană de închinat. Cică i-a făcut vreo doi plozi prințului Barbu Știrbey, s-a tăvălit o vreme cu Zizi Cantacuzino-Grănicerul și-a suspinat multă vreme după iubirea vieții ei, Boyle, un general canadian cu care l-a înșelat pe Ferdinand timp de un an și jumătate.

► Pînă s-ajungă să-i pună Maria coarne, Ferdinand a iscat și el un mic scandal în Casa Regală. Mai precis, a intenționat să se căsătorească cu Elena Văcărescu, protejata mamei sale vitrege, Carmen Sylva. A intervenit inclusiv Lascăr Catargiu, care a spus „Majestate, aiasta nu se poate!“. Regele Carol, unchiu-său, avea și el un fix: ca familia regală să nu-și amestece sîngele cu românii. Știa el, săracul, ce știa.

1 comentariu

  1. #1

    Da ce nume predestinate aveau duduile: Vacarescu, Lupescu, etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint