Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce-a zis Cîrmaciul înainte să moară? Ce spusese și-acum patru ani

Zoom Ce-a zis Cîrmaciul înainte să moară? Ce spusese și-acum patru ani

► Ca să fie clar de ce falimentul presei e o chestie nasoală în principiu, dar perfect justă în unele cazuri: duminică, 6 ianuarie, o jună ziarizdă pe nume Viorela Precupaş (atît de preocupată de actul de a scrie încît şi-a pus semnătura pe aşa ceva!) a excretat pe cancan.ro un articolaş intitulat „El e incredibilul Hulk! Uite cum ţine sugrumat un căţeluş mai mic decît braţul lui“.

Verdict: VIORELA DUCE GĂLEATA LA GUNOI

Ce se-ntîmplă? Poza e contrafăcută, în sensul că muşchii bodyguard-ului sînt umflaţi cu pompa-n Photoshop, şi circulă pe net încă din aprilie 2011 (personal, am optat pentru varianta ei originală). Între timp, căcănarii retardaţi şi amnezici de la cancan.ro au publicat-o deja pe-aia trucată, de vreo două-trei ori, însoţită de alte titluri şi alte texte la fel de inepte, fără s-o recunoască, în nici unul dintre cazuri, pe Geri Halliwell a.k.a. Ginger Spice, fosta componentă a trupei Spice Girls. Conchid că, în redacţia cu pricina, nimeni nu comunică cu nimeni şi nimeni nu citeşte cancan.ro. Asta aşa, ca să închei în­tr-un registru optimist.
 

► Ca din senin, libertatea.ro publica deunăzi nişte „DEZVĂLUIRI ULUITOARE de la EXECUŢIA LUI CEAUŞESCU. Ce a spus cu cîteva secunde ÎNAINTE SĂ FIE OMORÎT“ (13 ianuarie). Practic, unul dintre călăi, paraşutistul Dorin Cârlan, a susţinut recent, la RTV, că ultimele cuvinte ale dictatorului, rostite chiar cu cîteva momente înainte să fie împuşcat, au fost: „Trăiască Republica Socialistă România liberă şi independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna“. După care cică a urmat un fragment muzical sugestiv din Internaţionala.

Verdict: LA MUNCĂ, TOVARĂŞI, NU LA-MPINS NETU’!

Istoria ne-a învăţat că ziariştii de la Libertatea sînt fie mult prea puţoi, fie mult prea nesimţiţi ca să ţină minte ce s-a întîmplat la Revoluţie, la sărbătorirea a zece ani de la Revoluţie sau la aniversarea a şase luni de la absolut orice. Ţin deci să le reamintesc că exact aceleaşi DEZVĂLUIRI ULUITOARE au fost făcute de călăul-paraşutist Dorin Cârlan duminică, 19 iulie 2009 (vezi hotnews.ro). Şi, sînt absolut convins, cu multe alte ocazii de dinainte de inventarea arhivelor online româneşti. Vestea bună e că aceleaşi amănunte istorice pot fi republicate pe 25 decembrie 2013, în cadrul unui articol incendiar ceva mai oportun, presupunînd că, pînă atunci, se va întîmpla ceva pe deplin meritat cu călăul Ion Iliescu.

 

► Pînă de curînd eram convins că titliştii care-şi desfăşoară activitatea în redacţiile tabloidelor româneşti n-au nimic sfînt în sensul jurnalistic şi spiritual al cuvîntului. M-am înşelat. Dovada e un titlu de pe click.ro, datat duminică, 13 ianuarie: „Vecinii soţilor Bănică: «L-am văzut pe Ştefan cu o ţăranc㻓. Problema de principiu e că ţăranca în culpă, cea dintre ghilimele, nu se regăseşte nicăieri în textul propriu-zis. Citatul exact, aşa cum a ieşit el din gura spurcată a vecinilor, pare a fi „Andreea Marin e frumoasă, nu ca boschetăriţa cu care l-am vă­zut“.

Verdict: O ŢĂRĂNIE, UN EUFEMISM

Vă întrebaţi de ce un substantiv comun atît de suculent precum „boschetăriţă“ n-are loc tocmai într-un titlu de tabloid şi necesită sinonime cu aer eufemistic? Greu de precizat. Bănuiesc însă că responsabil e clasicul concept de reprezentativitate. În fond, boschetăriţele n-au bani să-şi cumpere ziare sau să-şi tragă wireless în canal. Spre deosebire de ţărăncile care citesc constant tabloide şi vor să rîdă de alte ţărănci, cu care nu se identifică niciodată, întrucît se cred deja piţipoance.

Publicat în Cațavencii, nr. 2 (80)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint