Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce-ar putea-o compromite pe formidabila Elif Shafak

Zoom Ce-ar putea-o compromite pe formidabila Elif Shafak

Nu mai știu ce se mai predă la stilistică în facultate, în îndepărtata mea studenție discutam cu orele despre „cre-di-ta-bi-li-ta-te”. Cît credit, adică, i se poate acorda autorului de hîrtie din proză. Un fel de detectivistică. N-avea nici o legătură cu valoarea textelor, dar te băga la idei. Elif Shafak pare că nu dă doi bani pe această creditabilitate în 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie. Atît îi mai funcționează creierul prostituatei Leila Tequila după ce a fost ucisă și aruncată într-un tomberon în Istanbul, timp în care își amintește cine a fost și prin cîte a trecut prin viață, într-un roman de un barochism pe cît de flamboaiant, pe atît de bine ținut sub control, încărcat de culoare și cu un nerv epic de o vitalitate și de o sensibilitate inegalabile.

Leila pendulează în amintirile ei între orășelul din Turcia profundă în care s-a născut, habotnic, bîrfitor, neînduplecat cu păcatele, și Istanbul, orașul în care conviețuiesc mai multe orașe-lumi deosebite unul de altul: un Istanbul modern-respectabil-snob-conformist-ipocrit, un Istanbul vicios-crud-criminal, un Istanbul uitat de timp care păzește cu sfințenie tradițiile și-și face rugăciunea de cinci ori pe zi, un Istanbul mic-burghez-proletar, pestriț, cam sărăcuț, predispus la greve și la proteste și, în sfîrșit, Istanbulul care le cuprinde pe toate, cu indiferenta sa grandoare. Leila cunoaște toate aceste Istanbuluri, prin natura îndeletnicirii sale, dar și dintr-o curiozitate în răspăr care o face să se aventureze în plimbări riscante chiar și pentru o femeie trecută prin multe ca ea.

Începînd de la romantici, literatura universală e plină de prostituate admirabile, tolerante și generoase, credincioase și idealiste. Leila e și nu e una dintre ele. Adică nu-i un înger căzut, vai, ci o femeie independentă, cu relații tot mai reci cu Allah și care, după ce fuge de-acasă fără bani de buzunar, devine victima traficului cu carne vie, apoi se acomodează cu meseria de care a fost silită să se apuce, încît ajunge o celebritate charismatică pe strada bordelurilor oficiale, ocrotitoarea unui comunist pe care-l vînează Poliția, se împrietenește cu un travestit care a făcut operație de schimbare de sex și are un cotoi surd căruia îi dă numele de Charlie Chaplin, pe scurt Charlie.

10 minute… seamănă puțin la construcție cu Palatul puricilor: înmănunchează nenumărate povești și vieți, relatate cu un umor cînd sceptic, cînd empatic, cu deosebirea că ceea ce leagă aici toate astea nu e un loc, ci o persoană în curs de dizolvare. În spatele poveștilor spuse ale personajelor se mai află unele, secrete. Cum e povestea tabloului din încăperea de primire a clienților bordelului, mîndria patroanei. Tabloul îl înfățișează pe sultanul Abdul-Aziz, cel ce ar fi încuviințat demult, în persoană, înființarea bordelului. Un client patriot-moralist îi atrage atenția patroanei că nu se cuvine ca portretul venerabilului sultan să atîrne într-un bordel. Femeia îl dă jos, dar pune în loc un tablou cu flori, ceva mai mic, astfel că umbra sultanului rămîne pe perete, iar ea îi recomandă după un timp clientului patriot serviciile unei tinere lucrătoare care tocmai a contactat o boală venerică, încît ar fi trebuit să intre în carantină. Romanul, care abundă de asemenea povești cu secrete, ia în ultima parte o turnură de thriller, precipitînd lucrurile, înainte de limpezirea finală.

Cred că, la ora asta, anglo-turcoaica Elif Shafak e una dintre cele mai de seamă scriitoare ale lumii, atît de importantă încît sper să nu ia Premiul Nobel, ca să nu se compromită.

Elif Shafak, 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie, traducere de Ada Tănasă, Editura Polirom, 2022.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale