Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce-i la Gușă e căpușă

Zoom Ce-i la Gușă e căpușă

Poate că cetățenii relaxați ai patriei au posibilitatea de a alege dacă se uită sau nu la televizor, poate ei încă mai pot să aleagă programele pe care le urmăresc. Eu, sincer, nu am luxul ăsta. Chiar dacă aș vrea să-mi stric ochii forțându-i să se holbeze la documentarele de pe Animal Planet, unde, măcar, animalele sunt simpatice, nu pot. Sunt, cumva, nevoit să baleiez din telecomandă pe mai toate televiziunile de știri. Cel puțin. Pe cele de divertisment baleiază alți colegi, pe care-i compătimesc, de asemeni. Cei pe care-i invidiez cu adevărat sunt colegii mei care folosesc telecomadna drept semn de carte. De cărți, mai exact, căci, neuitându-se la televizor, au timp mai mult să citească.

De la televizor îmi iau subiectele pentru comentariile în timp real pe Facebook și cam atât. Dat fiind numărul celor care înțeleg și reacționează la postările mele, îmi dau seama că “Eu nu mă uit la televizor” este, în general, o afirmație fără acoperire. Altfel, nu ar exista atâta lume posesoare de informație fără relevanță. Pur și simplu, standardele comunității Facebook nu promovează decât informația de calitate, îndelung verificată și îndelung certificată. Numai de la TV poate veni superficialitatea aia care ne întărâtă și ne face rău, Internetul fiind teritoriul adevărului pur și nealterat.

Așadar, cu riscul de a scădea în ochii oamenilor cu adevărat importanți de pe Facebook, trebuie să recunosc faptul că mă uit la televizor cu alți ochi decât cei ai specialistului în evaluarea peștelui de sticlă pus pe mileul de deasupra.

Așa se face că, în ultimele săptămâni, am ajuns să-mi priponesc televizorul de Realitatea TV. Am înțeles că așa e cool și că, dacă nu-ți permiți luxul de a urmări site-uri porno, e perfect acceptabil social să te uiți la Denise Rifai și la performanțele orale ale emisiunii de seară. N-am crezut până n-am văzut.

N-am să intru în amănunte legate de fiecare emisiune, de întregul program al unei zile. Ar fi inutil. Dar am remarcat că, indiferent de ce s-ar întâmpla, apare foarte des un nene, numit Cozmin Gușă. Foarte des? Am fost nedrept. Aproape non-stop.

Cozmin ăsta Gușă este un soi de patron al televiziunii cu pricina. Un soi de, nu chiar de tot. Că dacă ar fi de tot patron, și-ar asuma contabilitatea deficitară a firmei și ar trage obloanele. Dar, fiind patron doar atunci când intervine la TV, monopolizând discuțiile și câte o jumătate de oră, spre fericirea bălindă a unui Hoandră sau, la fel de umedă, a unei Rifai, nu-i putem reproșa lui găurile de câte un milion de lei pe trimestru la bugetul de stat. Oricum, omul e un magician de-a dreptul. Acolo unde alți oameni s-ar lovi de îndărătnicia ANAF, care ar bloca rapid conturile, toate, el găsește puterea să o plătească pe Denise Rifai cu suficienți bani încât sandalele de 5.000 de lei perechea să i se pară chilipir.

Dar, dincolo de calitățile de manager imperturbat de către fisc, Gușă este un mare analist politic și strateg mondial. Și mai e și judocan, precum Putin. Bine că Putin nu preferă tenisul de masă. Ar fi fost mai complicat să-l apuce de centură peste fileu și să-l tămâieze fix în vârful paletei.

Ca judocan, ca geostrateg și ca analist, Gușă și-a dat măsura capacităților în nenumărate ocazii. Recent, ne-a explicat cum Firea Gabriela a câștigat lupta cu Dragnea, deși altora li se părea că a pierdut-o. Pentru el, Dragnea a repurtat o victorie cât o mare înfrângere. Așa o fi. Dar Dragnea, oricât de puternic s-ar dori el în PSD și în stat, ar fi trebuit să știe că niște zeci de mii de euro strecurați la pungă nu țin la infinit. Pe când niște bani siguri, veniți pe căi legale din bugetul Primăriei Capitalei pentru promovarea lu’ centenar, nu pot naște suspiciuni.

Cu câteva săptămâni în urmă, înainte de 10 august și de marele miting al diasporei, Realitatea TV nu avea pe post nici o emisiune sponsorizată de PMB și nici măcar un clip de promovare pentru sectorul 1. Antena 3 avea, B1 avea, RTV avea. Gușă behăia împotriva celor care primesc bani de la Primărie și o pupă în fund pe ticăloasa aia de Firea, care face și drege.

Acum, Realitatea TV are și emisiuni sponsorizate de Firea, și reclame inutile de la sectorul 1. Iar analizele geostrategice ale lui Gușă o dau pe Firea drept viitoarea președintă a SUA, la o adică, dacă și-ar propune să candideze acolo. Adică sigur-sigur ar câștiga în fața lui Trump sau a oricui altcuiva, pe analizele profunde ale lui Gușă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]