Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce mai fac finlandezii de prin pădurile României, cu bani europeni

Zoom Ce mai fac finlandezii de prin pădurile României, cu bani europeni

O știți pe aia cu Finlanda, care de Centenar și-a făcut cadou ditamai biblioteca? Știrea aia de a circulat peste tot și la care clickuiam cu invide că, băi, ce deștepți sînt finlandezii ăștia, în timp ce noi, vai de viața noastră, o bibliotecă de 100 de milioane de euro nu sîntem în stare să facem, ca ei.

Ei bine, avem și noi finlandezii noștri. Tornator Ovj, o firmă finlandeză ce se ocupă cu făcutul de bani din păduri, are o subsidiară în România, pe Tornator SRL din Brașov. Firma asta deține vreo 12.000 de hectare de pădure în România, fiind printre cei mai mari proprietari de păduri. Depășiți, desigur, de Biserică, de Romsilva și de unii bugetofagi locali.

Ei bine, firma asta a accesat niște bani europeni, prin FEADR – Fondul European Agricol de Dezvoltare, instrument de finanțare de care se ocupă AFIR – Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (fostul SAPARD), aflată în subordinea lui Daea. Că vor ei să facă un proiect numit ”Rețeaua de drumuri forestiere Oituz”. Bun, frumos, să facă. Să vedem și noi cum se fac lucrurile pe model finlanzez.

Dar de ce tocmai la Oituz? Păi, finlandezii ăștia de la Tornator dețin și Ocolul Silvic Privat Oituz, o subsidiară a Tornator SRL, care e o subsidiară a firmei-mamă din Finlanda, care la rîndul ei s-a desprins din Stora Enso, firmă ce s-a format din uniunea unei firme suedeze de minerit (Stora AB) și a unei firme finlandeze din domeniul firestier, Enso Ovj.

Revenind însă la banii europeni și la proiectul de drumuri forestiere, Tornator a decis să dea banii pentru construcția drumurilor forestiere în cadrul unei proceduri simplificate. Așa, ca să nu fie nimic complicat, mai ales că e vorba de peste 9 milioane de lei. Ca urmare a procedurii ăsteia, cei peste 9 milioane de lei – cu care se vor face drumuri forestiere în Ocolul Silvic Privat Oituz (sau să fie autostrăzi forestiere, la banii ăștia?) – vor ajunge la SC Petal Silva, un alt SRL din Brașov. Ca o întîmplare, ambele firme au aceeași adresă, pe strada Albatrosului nr. 7 în Brașov.

Și, mai departe de sediul social pe care-l împart, cele două firme mai sînt legate și de un proces. Mai exact, de anul trecut, Ocolul Silvic Privat Oituz – subsidiară a Tornator SRL – și SC Petal Silv SRL sînt intimați într-un dosar în care Judecătoria Bicaz a dispus urmărirea penală a celor două entități, plus a unei a treia, Cazivor Prod SRL, ca urmare a unei plîngeri făcute de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Neamț.

Dar să nu fim răi. Că poate toate astea sînt niște coincidențe, iar finlandezii ăștia care taie păduri la noi și care iau bani europeni și și-i dau tot lor, cu dedicație, nu vor decît să construiască niște drumuri forestiere, ca să avem noi acces la viitoarea bibliotecă din Pădurea Oituz, pe care tot ei o fac. Nu?

1 comentariu

 1. #1

  ceapa lor. prin urmare ar fi bine sa scadă vânzările la Ikea ca e lemn romanesc supraplatit

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Ce ne facem noi, țiganii, dacă vin americanii 

  25 iunie 2019

  Dacă pe vremuri românii se dedulceau cu lucrurile refuzate la export, pentru care, în fața magazinelor, se dădeau adevărate lupte de stradă, iacătă am trăit să vedem și o situație […]

 • A fost sau n-a fost?

  25 iunie 2019

  Ca întotdeauna la alegeri, și pe 26 mai s-au furat voturi. Cîte? Niciodată nu vom ști. De fapt, niciodată n-am știut cîtă democrație se falsifică la urne. Numărul buletinelor falsificate […]

 • Nimic cu nimic / Primul nimic

  25 iunie 2019

  Ne aflăm, acum, la președintele cu numărul 5 din scurta istorie a republicii române. Primul președinte a fost Nicolae Ceaușescu, din 1974 până în 1989. Practic, pe vremea lui s-a […]

 • Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german

  18 iunie 2019

  De la „Ține, țațo, curu’ zvelt”, subversivul șlagăr pe care Maria Tănase l-a cîntat în timpul războiului la o petrecere dată de Manfred von Killinger, ambasadorului Germaniei la București, pînă […]

 • Riscul mersului pe Barna

  18 iunie 2019

  Sub coordonarea unuia dintre foștii căprari ai poliției politice a fost pus pe piață un sondaj în care Dacian Cioloș îl zdrobește pe Dan Barna în competiția internă pentru candidatura […]

bt