Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce mai fac finlandezii de prin pădurile României, cu bani europeni

Zoom Ce mai fac finlandezii de prin pădurile României, cu bani europeni

O știți pe aia cu Finlanda, care de Centenar și-a făcut cadou ditamai biblioteca? Știrea aia de a circulat peste tot și la care clickuiam cu invide că, băi, ce deștepți sînt finlandezii ăștia, în timp ce noi, vai de viața noastră, o bibliotecă de 100 de milioane de euro nu sîntem în stare să facem, ca ei.

Ei bine, avem și noi finlandezii noștri. Tornator Ovj, o firmă finlandeză ce se ocupă cu făcutul de bani din păduri, are o subsidiară în România, pe Tornator SRL din Brașov. Firma asta deține vreo 12.000 de hectare de pădure în România, fiind printre cei mai mari proprietari de păduri. Depășiți, desigur, de Biserică, de Romsilva și de unii bugetofagi locali.

Ei bine, firma asta a accesat niște bani europeni, prin FEADR – Fondul European Agricol de Dezvoltare, instrument de finanțare de care se ocupă AFIR – Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (fostul SAPARD), aflată în subordinea lui Daea. Că vor ei să facă un proiect numit ”Rețeaua de drumuri forestiere Oituz”. Bun, frumos, să facă. Să vedem și noi cum se fac lucrurile pe model finlanzez.

Dar de ce tocmai la Oituz? Păi, finlandezii ăștia de la Tornator dețin și Ocolul Silvic Privat Oituz, o subsidiară a Tornator SRL, care e o subsidiară a firmei-mamă din Finlanda, care la rîndul ei s-a desprins din Stora Enso, firmă ce s-a format din uniunea unei firme suedeze de minerit (Stora AB) și a unei firme finlandeze din domeniul firestier, Enso Ovj.

Revenind însă la banii europeni și la proiectul de drumuri forestiere, Tornator a decis să dea banii pentru construcția drumurilor forestiere în cadrul unei proceduri simplificate. Așa, ca să nu fie nimic complicat, mai ales că e vorba de peste 9 milioane de lei. Ca urmare a procedurii ăsteia, cei peste 9 milioane de lei – cu care se vor face drumuri forestiere în Ocolul Silvic Privat Oituz (sau să fie autostrăzi forestiere, la banii ăștia?) – vor ajunge la SC Petal Silva, un alt SRL din Brașov. Ca o întîmplare, ambele firme au aceeași adresă, pe strada Albatrosului nr. 7 în Brașov.

Și, mai departe de sediul social pe care-l împart, cele două firme mai sînt legate și de un proces. Mai exact, de anul trecut, Ocolul Silvic Privat Oituz – subsidiară a Tornator SRL – și SC Petal Silv SRL sînt intimați într-un dosar în care Judecătoria Bicaz a dispus urmărirea penală a celor două entități, plus a unei a treia, Cazivor Prod SRL, ca urmare a unei plîngeri făcute de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Neamț.

Dar să nu fim răi. Că poate toate astea sînt niște coincidențe, iar finlandezii ăștia care taie păduri la noi și care iau bani europeni și și-i dau tot lor, cu dedicație, nu vor decît să construiască niște drumuri forestiere, ca să avem noi acces la viitoarea bibliotecă din Pădurea Oituz, pe care tot ei o fac. Nu?

1 comentariu

 1. #1

  ceapa lor. prin urmare ar fi bine sa scadă vânzările la Ikea ca e lemn romanesc supraplatit

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Două nimerick-uri

  22 ianuarie 2019

  *** N-ați lăsat în urma voastră temple, nici hrisoave grele cu peceți, ci-n closetul gării, cu exemple, v-ați întins doar mucii pe pereți. Peste veacuri oamenii de știință or să […]

 • Cîtă putere are Puterea?

  22 ianuarie 2019

  Puterea politică e făcută din legi, instituții și bani, la care se adaugă spiritul de toleranță al societății. După cum merg treburile la noi, puterea politică pare să aibă două […]

 • Șah și table cu Justiția

  22 ianuarie 2019

  Acum aproape două decenii, pe culoarele tribunalelor umblau diverși domni și doamne cu rochii negre lungi, trăgând cu urechea la greii Baroului București, în încercarea de a mai prinde câte […]

 • Piesă neterminată pentru o Europă mecanică

  15 ianuarie 2019

  La Ateneul Român, floarea politichiei bruxeleze s-a ridicat condescendentă la suprafața borșului de tărîțe dîmbovițean intrat oficial în fermentația iluzoriei președinții rotative a UE. În realitate, singurul român care chiar […]

 • Tusk și vocea României

  15 ianuarie 2019

  Discursul lui Donald Tusk de la Ateneu n-a fost doar un episod de marketing personal, ci și o concluzie amară pentru clasa noastră politică, mică de statură, mută și surdă, […]

romania100